• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 essentiële tips voor het opstarten van een bedrijf

In dit artikel vind je 4 essentiële tips om een bedrijf op te starten, met of zonder startkapitaal. Het begint met een idee. Je hebt de passie. Je hebt het ondernemersplan. Je ziet je toekomst  voor je met het succes. Het enige wat je nodig is geld op de rekening, nietwaar?
Waarschijnlijk zitten 9 van de 10 start-ups waar jij bent als startend ondernemer, namelijk in afwachting van kapitaal om van start te kunnen gaan met de onderneming. Het staat buiten kijf dat het hebben van kapitaal het aanzienlijk makkelijker maakt om een nieuw bedrijf te lanceren. Desondanks is het mogelijk om een product of zelfs een bedrijf neer te zetten zonder investeerders of krediet. Focus, energie en vastberadenheid zijn kritische succesfactoren voor het ondernemen, maar dat is kennis ook. In dit artikel vind je 4 van de meest belangrijke inzichten volgens een ondernemer die meerdere ondernemingen van beginpunt 0 is gestart.

1. De kracht van herhaling
Natuurlijk moet je een sterk kernconcept klaar hebben, maar dat is slechts het begin. Je moet je oorspronkelijk idee continue herhalen om tegenslagen te overwinnen, om te herstellen van mislukkingen en inzetten op kansen.

Mark Zuckerberg’s eerste website werd gesloten door Harvard. Sir James Dyson ontwikkelde meer dan 5000 prototypes van zijn stofzuiger voordat hij er 1 goed had. Henry Ford slaagde niet meteen in de autoindustrie en Thomas Edison heeft tussen de 1000 en 10.000 pogingen gewaagd voordat hij de gloeilamp uitvond. Een businessmodel blijft zelden in haar originele vorm. Blijf gefocust op je missie om te blijven herhalen, maar stel je flexibel op. Wees niet bang om van je koers af te wijken of nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Laat de markt je pad bepalen en blijf succesvol herhalen.

Gerelateerd: Waarom NU starten met je eigen bedrijf

2. Zorg dat je op 1 level komt met je toekomstige klanten
Dat je een goed idee hebt geeft nog geen garantie dat je toekomstige klanten het idee (of jou) zullen omarmen. Vooral in het gespecialiseerde werkveld is het belangrijk om een persoon, imago en bedrijfscultuur te ontwikkelen dat je klanten een vertrouwd gevoel geeft, zodat zij zich comfortabel voelen om het van je te kopen.

In het begin denken veel start-ups dat het noodzakelijk is om te doen alsof, door men de impressie te geven dat ze substantiëler zijn dan ze werkelijk zijn. Op zich niets mis mee, maar het is raadzaam om juist het tegenovergestelde te doen. Vooral als je succes afhankelijk is van andere kleine bedrijven. Een onsamenhangende reputatie wordt misschien wel meer gewaardeerd. Houd in gedachten dat een imago niet alleen om je website of businesskaartje gaat. Zorg voor interactie in het veld waar je doelgroep zich bevindt wanneer je maar kan. Luister aandachtig en pik zowel het jargon als de behoeften op. Zorg dat jij je voor 100% kan identificeren met je prospect met als gevolg dat je het benodigde rapport hebt om je verkoop op af te stemmen.

3. Hosselen is meer waard dan geld
Tegenwoordig vinden meer en meer mensen dat de kwaliteit van werk belangrijker is dan de kwantiteit. Hier zit een kern van waarheid in, maar er is ook gebleken dat kwaliteit voortkomt uit kwantiteit. Je wordt beter door het in praktijk te brengen.

Investeerders worden aangetrokken tot success. Ze zullen investeren in een start-up zolang de eigenaar een bewezen ‘track record’ heeft. Als je nog geen ondernemers-CV hebt, dan moet je ‘kapitaal’ je persoonlijke drive zijn. Dit hoeft niet slecht te zijn. Door hard te werken kan je de waarde van je idee  bewijzen of weerleggen. Als je geen financieel risico op het spel zet, zul je met hosselen vooruitgang moeten demonstreren. Dit is veel meer waard dan beloftes. Investeerders zijn altijd meer aangetrokken tot vooruitgang ten opzichte van beloften.

Gerelateerd: Zlatan Ibrahimovic, ondernemer van de straat

4. Winst heelt alle wonden
Er is geen betere manier om de controle over je toekomst te creëren en te behouden door zo snel mogelijk winstgevend te worden. Winst creëert vooruitgang en dat leidt weer tot de controle als een soort hefboomwerking.

Niet elk bedrijf kan actie ondernemen zonder kapitaal, maar in ons digitale tijdperk zijn de barrières om toe te treden verminderd en is het speelveld meer op gelijkwaardig niveau. Het is makkelijker dan ooit om een idee voor te leggen aan potentiële klanten. In de bedrijfswereld van vandaag heeft men een voorkeur voor bedrijven met voorstellingsvermogen, ambities en de bereidheid om je aan te passen. Als je de visie en een plan hebt, ga er dan voor! Wacht niet tot je het geld hebt.

Gerelateerd: Waarom moet jij jong ondernemen?