• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 manieren om geld te verdienen in Suriname tijdens de crisis

De Surinaamse staat  verkeert op dit moment in een financiële crisis. Als een staat niet aan haar verplichtingen kan voldoen dan zullen de burgers daar meestal de dupe van zijn. In dit geval is de SRD meerdere malen gedevalueerd en worden er door de staat verschillende leningen afgesloten, waaronder bij het IMF, die vervolgens keiharde voorwaarden stelt. Niemand kan voorspellen hoe lang deze situatie zal aanhouden. Gelukkig is Suriname verder dan de meeste ontwikkelingslanden en is er een redelijk stabiel internet netwerk aanwezig. Tegenwoordig worden daar wereldwijd de nieuwe miljonairs en zelfs miljardairs geboren. Mark Zuckerberg is daar een goed voorbeeld van, maar hoe kan jij daar ook van profiteren? 

Als de nationale munt minder waard wordt, dan is het handig om als ondernemend persoon rond te kijken hoe je op een constructieve manier sterke valuta kan genereren of een goede boterham kunt verdienen zonder al te hoge investeringen. Door de redelijk vrije economie van Suriname is er veel mogelijk en door de Nederlandse taal kan er al snel aansluiting worden gevonden met bijvoorbeeld België of Nederland, maar ook de Caribisch Nederlandse eilanden. Hieronder zal ik een aantal simpele voorbeelden geven voor verdienmodellen, die je binnen korte tijd kan toepassen en in sommige gevallen ook in een andere valuta kan worden uitbetaald.

Bloggen
Heb je een interessant onderwerp, ben je consitent en kan je schrijvend je gedachten goed verwoorden? Dan is bloggen een hele goede oplossing voor je. Je kan over alles bloggen, maar actuele zaken leveren de meeste bezoekers op naar je website. Dat is uiteindelijk belangrijk om er geld mee te kunnen verdienen.

Hoe verdien je geld met bloggen?

Je hebt een website nodig. Tegenwoordig kan je via WordPress gratis en kwalitatief goede websites bouwen. Daarna meld je jouw website aan bij Google Adense en na goedkeuring plaats je de advertentieblokken op jouw website. Elke keer als een bezoekers klikt op één van de advertenties zul jij een aantal eurocent verdienen. Dat lijkt niet veel, maar daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk bezoekers naar je website krijgt, zodat de kans dat ze gaan klikken groter wordt. De verdiensten zullen in het begin niet heel hoog zijn, maar met ongeveer 5000 bezoekers per maand kan je in Nederland tussen de €60 en €80 verdienen. Het is dus verstandig dat je site zich richt op West Europeanen (Nederland & België) om een hoger bedrag te verdienen. €60 tegen de huidige koers van 8SRD is 240SRD wat je extra zal verdienen. Dit kan natuurlijk meer worden als je blogs vaker worden gelezen.   

Daarnaast kan je ook affiliate partner worden van een bedrijf, product of dienst. Dit passen wij ook regelmatig toe op de website. Wij schrijven bijvoorbeeld een artikel over een evenement of boek. De lezer vertrouwt ons als platform en besluit vervolgens om het boek aan te schaffen. Omdat wij deze aankoop hebben gerealiseerd krijgen wij een percentage van verkoop. Dit kan je ook met hotelovernachtingen doen en met vliegtickets van de KLM. Genoeg mogelijkheden dus!

Vloggen/ Video's maken
Vloggen is de nieuwe trend van 2016. Als je het niet doet, dan lijkt het alsof je er niet bij hoort. Het ziet er heel raar uit, want je bent je leven aan het filmen en mensen genieten met je mee. Het kan confronterend zijn, maar je bouwt hele trouwe volgers op als je dit goed uitwerkt en ook consistent doet. Welles en Pres Jurriaantje zijn geen vloggers, maar zijn wel door hun video's op Youtube en Facebook bekend geworden. En voor bekende personen willen bedrijven betalen…

Hoe verdien je geld met vloggen?

Zoals ik aangaf, je hoeft niet alleen te vloggen. Hierbij is het weer belangrijk om te weten voor wie jij je video 's wilt maken en in welke vorm. Ga jij jouw leven vastleggen, worden het grappige video's, sketches, actuele onderwerpen of iets anders? Hierbij geldt hetzelfde principe. Hoe meer kijkers des te hoger de verdiensten. Via Youtube kan je 'partner' worden en deel je mee in de advertentie inkomsten door de reclame die wordt uitgezonden vooraf aan jouw video. Ik heb niet de exacte cijfers, want het is van vele factoren afhankelijk, maar per 1 miljoen views kan je €1000 verdienen, heb ik gelezen. Als je dat te lang vindt duren kan je ook je eigen T- shirts designen en verkopen. Veel Youtube sterren doen dat inmiddels en is ook een goede bijverdienste.
 
Uiteindelijk, als je consistent te werk bent gegaan en veel volgers heb opgebouwd, kan je ook branded content aanbieden.Misschien een vreemd woord, maar kortweg gezegd ga jij andere merken promoten in jouw video. Afhankelijk van jouw bereik en doelgroep willen bedrijven daar grof geld voor betalen. In tegenstelling tot de televisie kan jij via jouw Youtube statistieken tonen hoeveel mensen hebben gekeken en welke actie ze hebben ondernemen. In de Verenigde Staten kreeg een dame een bedrag van meer dan $10.000 door 5 seconden een bekend auto merk in haar Vine-video te laten verschijnen. Door deze manier van werken is zij uiteindelijk miljonair geworden. 

 

Stadstour
Volgens de cijfers van Stichting Toerisme Surname zijn er in 2015 ruim 355.000 personen Suriname binnengekomen. Daarvan is een groot deel Surinaamse- Nederlander, maar ook een groot deel wat totaal onbekend is met Suriname en met name Paramaribo. Toeristen willen naast de toeristische activiteiten ook vaak weten hoe het lokale leven eraan toe gaat. Toen ik 8 jaar geleden op 17 jarige leeftijd in Suriname stage liep, had ik daarvoor het land al meerdere malen bezocht. Ik dacht dat ik veel wist over Suriname, maar zoals veel Nederlandse-Surinamers van mijn generatie wist ik uiteindelijk vrij weinig. Het 'echte' leven leerde ik pas kennen toen ik met mijn goede vriend Ricky ging wandelen en daarna op de scooter reed door de straten van Paramaribo. Dat was het moment dat ik de gebruiken leerde kennen en ook veel andere mensen heb mogen leren kennen. Die ervaring vergeet ik nooit meer en gun ik een ieder.

Laat toeristen de cultuur van Suriname ervaren, het heerlijke eten, vertel over de geschiedenis en laat ze vooral kennismaken met het lokale leven. Daar wilt een toerist rijkelijk voor betalen als je dit goed aanpakt. Via Tripadvisor, éen van de grootste websites op het gebied van activiteiten in het buitenland, kan je positieve reviews opbouwen zodat je vaker wordt geboekt. Op deze manier kan je ook buitenlandse valuta verdienen, werken aan je talenknobbel en bouw je ook nog eens internationaal netwerk op.

Socialmedia training
Bedrijven ontkomen er bijna niet aan om via social media in contact te blijven met hun (potentiële) klanten. Velen hebben er geen verstand van en het is ook te duur om daar speciaal iemand voor aan te nemen. Jij kan de oplossing zijn voor deze ontwikkeling. Je moet natuurlijk wel verstand hebben van de verschillende social media kanalen, maar belangrijker is dat je het wilt leren, want het is niet heel moeilijk.

Je kan beginnen door bedrijven je diensten als Facebook Pagina-beheerder aan te bieden. Hierbij kan je de berichten plaatsen, inplannen en reageren op de reacties van de volgers vanuit de Facebook pagina van het bedrijf. Je kan (kleine) bedrijven in het buitenland ook benaderen om hen te helpen en op deze manier te ontzien van deze vele werkzaamheden. Doordat je in Suriname woont zijn jouw loonkosten velen malen lager dan een persoon in West Europa. Bedrijven kijken vaak naar de kosten, dus dit kan een goede reden zijn om jou in te huren. 

Als je dat onder de knie hebt kan je dat ook aan anderen leren. Wees niet bang dat anderen je zullen kopiëren, want je hebt je al neergezet als expert. Door jouw ervaring kan je ook trainingen geven over social media. Dat kan exclusief voor bedrijven of ondernemers die bereid zijn om te betalen voor een algemene training.

Onderneem stappen!
Met deze tips wil ik je handvatten bieden om verder te kijken dan de traditionele manieren om geld te verdienen. Durf stappen te ondernemen, want een crisis brengt ook nog steeds voldoende kansen met zich mee. Heb jij ook goede business ideëen? Deel die dan graag hieronder met ons!