• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 manieren om je bedrijf te internationaliseren

Als ondernemer wil je graag groeien met je bedrijf. Afhankelijk van hoe groot het land is waar je woont, kom je op den duur tegen het plafond aan en wordt het tijd om over landsgrenzen te kijken. Maar ondernemen in eigen land is al niet makkelijk, laat staan in het buitenland waar andere regels van toepassing zijn en er wellicht een andere taal en cultuur overheersen. De afgelopen jaren heb ik van verschillende ondernemers tips gekregen hoe zij hiermee omgaan in hun bedrijf. Deze wil ik graag met je delen.

Online
Op Curaçao werken wij samen met het bedrijf 'The Business Connection' van Nevita Mezas. Haar hadden we via een contact leren kennen en meteen gelinkt via Facebook. Voordat we haar überhaupt hadden ontmoet, hebben we samen in de tussentijd drie webinars georganiseerd waar hele goede contacten uitkwamen van ondernemers die zelfs mee gingen op een handelsmissie naar Curaçao. Nevita ziet het belang in van online marketing en weet dit daarom ook heel goed in te zetten vanaf Curaçao.

Op eigen houtje
Een tijd geleden was ik in Weert bij de Eigenaar van Dragen & Zo, Marina Wetemans – de Vries. Tijdens ons gesprek op het terras gaf ze mij hele goede tips over de manier hoe ze klanten krijgt vanuit Duitsland tot Zweden. Zij paste eigenlijk alle voorbeelden toe, maar als ze zelf naar bedrijven in België moet rijden om daar met ondernemers in contact te komen, dan doet ze dat ook. Het is niet de allersnelste manier, maar het zorgt er wel voor dat het bedrijf jou onthoudt omdat je beter opvalt in vergelijking met bijvoorbeeld een beurs.

 

Handelsmissie
Veel bedrijven/ondernemers nemen ook deel aan handelsmissies. Een paar maanden geleden was ik in België voor een interview met de CEO van Derbigum, die in meerdere landen actief is. De heer Symoens gaf aan dat ondanks het bedrijf reeds op vele markten actief is, hij met de handelsmissies deuren geopend krijgt die normaliter niet snel zullen openen.

 

Zelfs multimiljonair, de heer Gerard van den Tweel, die we tegenkwamen in ons hotel tijdens onze handelsmissie naar Curaçao, gaf aan al 17 jaar deel te nemen aan handelsmissies en daar zijn liefde is ontstaan voor Aruba, Bonaire en Curaçao, waar hij inmiddels veel heeft geïnvesteerd, werkgelegenheid biedt, maar ook de omzet voor zijn supermarkten heeft verhoogd.

 

Beurzen
Veel bedrijven staan ook op beurzen, maar houd er natuurlijk wel rekening mee dat het thema van de beurs ook past bij je bedrijf. Een beurs is ook niet meteen een businessgenerator, maar vooral een goede opstap om contacten te leren kennen en van daaruit één-op-één-afspraken te maken met potentiële afnemers. Zorg er daarbij voor dat je durft op te vallen, maar dat de identiteit van je bedrijf behouden blijft. Aad Ouborg schreef daarover in zijn boek 'Internationaal Ondernemen', dat ik zeker kan aanraden als je deze ambitie hebt.

 

Naar welk land wil jij met je bedrijf uitbreiden?