• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 opties voor zelfstandig ondernemers om de druk op te vangen

Bron: Elsevier

Nu de economische crisis voorbij is, krijgen zelfstandig ondernemers het weer druk. Zo druk soms, dat de zelfstandige zonder personeel op zoek moet naar hulptroepen om het extra werk te doen. Wat is de slimste aanpak?

Na jarenlang schaarste gaan de ­zaken weer goed. Dat geldt in elk geval voor veel zelfstandigen die werken in de zakelijke dienstverlening, zoals ICT'ers, consultants, interim-managers en accountants. Zij maken in Nederland zo'n 40% uit van de ruim 800.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal opdrachten dat zij binnenhaalden met bijna 30% vergeleken met dezelfde periode afgelopen jaar, aldus onderzoeksbureau ZP Facts. Wat moet je dan doen als het te goed gaat, als er meer werk is dan je als zelfstandige zelf aankan? Doorbikkelen in de weekeinden kan slecht zijn voor de gezondheid, 'nee' zeggen is zonde. Hulp inroepen ligt dan het meest voor de hand.

Wat kosten de opties?
Een opdracht doorgeven aan een vakgenoot, en dan liefst tegen een commissie van zo'n 10 procent, is de gebruikelijkste weg om de stress te verlichten, zegt Arjan van den Born (hoogleraar creatief ondernemerschap aan Tilburg University). ‘Het gevaar is wel dat als die vakgenoot erg zijn best doet,  uw opdrachtgever bij hem blijft hangen en als hij prutswerk aflevert, is ook uw reputatie in het geding’. Wat zijn de kosten bij de verschillende opties die er zijn?

– Iemand in loondienst nemen              (€ 25 per uur)
– Iemand inhuren via een payrollbedrijf  (€ 26,50 per uur)
– Iemand inhuren via een uitzendbureau (€ 30 per uur)
– Een mede-zzp’er inhuren                   (€ 25 tot € 35 per uur)

De Kamer van Koophandel constateert dat samenwerken met andere zzp’ers een vruchtbare aanpak lijkt. Een stap die veel zakelijke dienstverleners de afgelopen jaren hebben gezet. Het begint vaak informeel. Samen doe je de opdracht, eentje stuurt een gecombineerde factuur naar de opdrachtgever en de rest factureert bij hem. Niet alleen de hoge werkdruk leidt tot samenwerken, ook de mogelijkheid om samen grotere en interessante opdrachten binnen te halen. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een gezamenlijk bedrijf zoals een VOF, BV of coöperatie.

Gerelateerd: Winston Scholsberg: ik leer mensen in 1 dag hoe ze succesvol hun doelen behalen

Opstap naar het aannemen van werknemers
Zzp'ers inhuren is volgens hoogleraar Van den Born vaak een opstapje naar het aannemen van werknemers. De voordelen van echt personeel zijn meer betrokkenheid bij de bedrijfsvoering en, uiteindelijk, lagere kosten. Toch neemt de sprong van zzp naar zelfstandige met personeel (zmp) en doorgaans bv nog geen hoge vlucht. Van de zzp'ers die in 2007 zijn gestart, had na één jaar nog geen 2 procent iemand in dienst. Na vier jaar was dat iets meer dan 3 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Groei
Van den Born verwacht dat toch wat meer zelfstandigen de sprong zullen wagen nu de economie aantrekt. 'Ik denk dat die 3 procent de komende jaren kan uitgroeien tot 10 procent’. Het ambitieniveau onder de zelfstandigen zelf lijkt nog wat hoger te liggen. Van de drieduizend zzp'ers die onderzoeksbureau Panteia afgelopen jaar ondervroeg, had 18 procent wel oren naar werknemers en van de subgroep van zakelijk dienstverleners zelfs bijna 30 procent. ‘Toch is zo een 20 procent van alle zzp'ers geschikt voor het echte ondernemerschap’, meent hij. 'De rest is vooral geïnteresseerd in de inhoudelijke uitdaging van klussen, niet in efficiënter werken en groeien,' zegt Van den Born. Bos Waaldijk denkt dat de behoefte aan flexibiliteit en variabele kosten structureel is en samenwerkingsverbanden het ook in de nabije toekomst winnen van personeel.

Percentages
De exacte cijfers van wat een ZZPer doet bij een te grote opdracht is als volgt:

– 47%     : Doorverwijzen naar een ander bedrijf
– 26%     : Ander bedrijf inhuren
– 10%     : Wijst af
– 10%     : Doet wat anders
– 7%       : Neemt (tijdelijk) personeel aan

Actie
Zaterdag 7 november wordt er een seminar georganiseerd voor ZZPers, die in het teken staat van groei en succes met je bedrijf of ZZP-dienst. Je wint in ieder geval een strategie die je kan toepassen en resultaat zien binnen afzienbare tijd. Daarnaast kan je meteen netwerken met andere ZZPers en je leert een nieuwe aanpak om je product of dienst sterk op de markt te zetten. Seminars geven inzicht in de meest effectieve strategieën, tools en systemen op het gebied van (online) marketing en sales, social media, (digitaal) netwerken, time management en de ondernemersmindset die je nodig hebt om te slagen in de nieuwe economie. Zie het gerelateerde artikel voor meer informatie.

Gerelateerd: Hoe ZZPers binnen 3 minuten kennis krijgen voor succes