• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 praktische tips om je focus te behouden

Soms is het moeilijk om gefocust te blijven, vooral als je iemand zoals bent zoals ik, die wel een miljoen ideeën en gedachtes per dag kan hebben. Gelukkig hebben we nu de beschikking over een heleboel techniek, apps, etc. die ons daarmee kunnen helpen. Hieronder zal ik een aantal manieren delen die ik gebruik om mijn focus te houden.

1. Promise Me
Periodiek sta ik even stil en kijk ik naar mijn leven. Ik ga dan even voor mijzelf na of ik tevreden ben of ik happy ben of ik de dingen doe of heb gedaan die ik wil doen en stel dan mijn koers bij. Uit deze reflectie komen altijd een aantal conclusies waaruit weer acties of voornemens ontstaan. Dit is waar ‘Promise Me’ om draait: Je besluit dat je de komende tijd meer dit, of meer dat, of het zus of zo zal gaan doen. Belangrijk is dat je het opschrijft. Het is een belofte aan jezelf en zodra je het opschrijft is het officieel. Schrijf het bijvoorkeur op, op een plek waar je het later weer kunt bekijken. Je zult zien dat zonder dat je er misschien bewust mee bezig ben geweest je wel de dingen hebt gedaan die je jezelf beloofd had. En zo niet, dan waren het misschien niet de juiste dingen en begin je gewoon weer opnieuw met reflecteren.

2. Quotes en affirmaties
Er zijn fases, momenten, dagen in je leven dat bepaalde dingen je aandacht trekken. Vaak zit daar een les in verborgen of wellicht een verlangen. Ik noem dit thema's. Bijvoorbeeld, je merkt dat je een beetje overweldigd bent door alles en dat je behoefte hebt om even een break te nemen en het los te laten. Ik zoek daar dan een goede quote bij zoals bijvoorbeeld ‘It is all good’. Het is belangrijk dat je het voelt, dat het resoneert met hoe jij je voelt en dat dit jou op een positieve manier helpt. Ik stel deze quote dan in als de screensaver van mijn telefoon zodat elke keer als ik mijn telefoon van de standby haal, ik dit zie. Deze laat ik staan tot er weer een ander thema in mijn leven verschijnt. Dit truckje helpt je op 2 manieren. Het maakt je bewust van waar de nadruk voor jou nu ligt. Het helpt je dus meer in-tune te zijn met jouw gevoelens en het helpt je om gepaste actie te nemen.

3. Versimpelen
Iets versimpelen is een truckje dat ik voor mijzelf en voor mijn cliënten heel vaak gebruik. Wij, als moderne mens, zijn meester in het compliceren van dingen maar vaak is het in de kern heel simpel. Wees direct en eerlijk tegen jezelf, ga naar de kern van de zaak en herinner je eraan dat het eigenlijk alleen daarom draait en PUNT. Dus zodra je jezelf hoort denken: "ja maar" of "maar hoe" of zoiets dan weet je: BACK TO BASICS. Dit is ook mijn affirmatie. Zodra ik merk dat ik iets te ingewikkeld maak dan denk ik: BACK TO BASICS.

4. Je denkproces visualiseren
Een andere truckje om dingen wat te versimpelen is door je denkproces te visualiseren. Denk dan aan een constructie als: Eerst Dit, dan dat, dan zus. Ik gebruik daarvoor een soort flowchart, dus ik begin met EERST DIT en dan een pijltje, zo van "leidt tot dat", en ga zo verder. Op deze manier worden je gedachtes een beetje gestructureerd, kan je goed zien wat nou het belangrijkste is en waar je je prioriteit moet leggen. Bovendien kan het je helpen op het pad te blijven wanneer je afwijkt. Zo, ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Ik ben een meester lifehacker dus ik zal er vast nog wel meer delen in de toekomst. Heb je vragen, opmerkingen of wil je wat meer weten, aarzel dan niet en neem contact op met mij.

Gerelateerd: Waar moet je rekening mee houden als je wilt ondernemen in 9 landen?