• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 vragen om je zelfvertrouwen te ontwikkelen als jongere

Jongeren zijn altijd een interessante doelgroep geweest in de maatschappij. Men probeert de leiders van morgen op alle mogelijke manieren te vormen en beïnvloeden. Om daar mee om te kunnen gaan vergt veel zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen. Echter, na de basisschool verandert het leven van een jongere in een razendsnel tempo. Ze krijgen o.a. te maken met groepsdruk en worden op de proef gesteld. De een kan beter tegen de druk dan de andere, maar hoe komt dat?

Het antwoord op de vraag is dat alles valt en staat met een eigen identiteit. Iets wat in die levensfase echt begint en je de rest van je leven volgt. De eigen identiteit wordt het beste omschreven als een gevoel van binnenuit dat je vertelt wie je bent en waar je voor staat. Het is dan makkelijker om nee te zeggen tegen verkeerde dingen en om je eigen keuzes te maken in plaats van je leven door anderen te laten bepalen. Hoe kun je zo een zelfvertrouwen ontwikkelen?

1. Wat zijn mijn sterke punten?
Als je weet wat je talenten en goede eigenschappen zijn, heb je meer zelfvertrouwen. Iedereen heeft een aantal talenten. De een voor tekenen of muziek maken, de andere voor sport of sleutelen. Analyseer jezelf en schrijf op waar je goed in bent en wat je een goede eigenschap van jezelf vindt.

2. Wat zijn mijn zwakke punten?
Van een ketting wordt gezegd dat die zo sterk is als de zwakste schakel. Hetzelfde geldt voor je identiteit. Als je niet uitkijkt, zouden je zwakke punten snel de overhand kunnen krijgen. Niemand is volmaakt. Iedereen heeft wel een eigenschap die hij of zij zou willen veranderen. Zie het als een verbeterpunt, dus schrijf ook deze punten op.

Gerelateerd: Waarom mensen bang zijn om in de spiegel te kijken

3. Wat zijn mijn doelen?
Een doel hebben geeft zin en richting aan je leven. Dan is de kans ook groter dat je mensen en situaties vermijdt die het bereiken van je doel in de weg kunnen staan. Een doel hebben voorkomt dat je in een kringetje blijft ronddraaien. Je weet waar je heen wilt en hoe je daar wilt komen. Zo voorkom je dat je het leven over je heen laat komen. Dus, stel doelen en plan je leven daaromheen.

4. Wat zijn mijn principes?
Als je geen principes hebt, weet je niet waar je voor staat. Dan zul je je als een soort kameleon steeds aan je leeftijdgenoten aanpassen en daarmee laat je zien dat je geen eigen identiteit hebt. Als je een eigen identiteit hebt, houd je vast aan je principes, wat anderen ook doen.

Gerelateerd: Hoe je succesvol wordt op de 4 grootste gebieden

Actie
Wat zou jij graag willen zijn? Een afgevallen blaadje dat door elk zuchtje wind heen en weer wordt geblazen of een boom die zware stormen kan doorstaan? Als je je identiteit versterkt, zul je als die boom zijn. Dan kun je ook antwoord geven op de vraag ‘wie ben ik?’.