• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

5 dingen die je niet wist over het verband tussen de kerstman en Coca-Cola

De Kerstman zoals wij die allemaal kennen en liefhebben als grote, vrolijke man in een rood pak met een witte baard zag er niet altijd zo uit. Je zou versteld zijn van het feit dat in 1931 de kerstman eerder werd uitgebeeld als een spookachtige elf. Sinds die tijd heeft hij diverse gedaantes gehad van bisschop tot Noorse jager. Amerikaanse cartoonist Thomas Nast heeft de kerstman de afgelopen jaren in verschillende vormen getekend, tot de vorm waarin wij de kerstman vandaag de dag kennen. Hier zijn nog een paar andere dingen die jij je mogelijk niet gerealiseerd hebt omtrent de kerstman.

 

 

Het staat bekend als de grootste guerrillamarketingcampagne aller tijden. ‘Santa Claus and Coca-Cola’. Het aankondigen van iets groots en zorgen dat mensen erin geloven. We kennen de jaarlijkse commercials wel waarin de betovering rondom kerst door de frisdrankmaatschappij wordt uitgebeeld. Welke vijf dingen deed Coca-Cola nog meer?

1. De kerstman is sinds 1920 verwerkt in de Coca-Cola reclamecampagnes
De Coca-Cola Company begon met de reclamecampagne in de jaren ’20 met ‘shopgerelateerde’ advertenties. Toen zag ‘Santa’ er nog streng uit. In 1930 werd de kerstman drinkend uit een fles Coca-Cola afgebeeld in een winkelafdeling. Deze advertentie was een samenwerking tussen ’s werelds grootste frisdrankfontein en de kerstman.

 

2. Coca-Cola hielp mee met het creëren van het imago van de kerstman.
Na de advertentie van 1930 werkte Coca-Cola met topadverteerder Archie Lee, die de campagne wilde vormgeven met een vreedzame, realistische en symbolische kerstman. Zo werd de kerstman ontworpen, in plaats van een man verkleed als de kerstman. Velen zeggen dat de kerstman een rode jas draagt vanwege de kleuren van Coca-Cola. Tussen 1931 en 1964 werd de kerstman steeds afgebeeld op een manier waarbij hij speelgoed bezorgt en met de kinderen speelt en af en toe een slok neemt van zijn cola. Dit werd breed verspreid via magazines, winkelshowrooms, billboards, posters, kalenders en pluche poppen.

3. De nieuwe kerstman is gebaseerd op een verkoopmedewerker
De ontwerper van de kerstman, Haddon Sundblom, gebruikte zijn vriend Lou Prentiss als model voor de kerstmanschetsen. Lou was verkoopmedewerker. Mensen waren gek op de Coca-Cola kerstbeelden en bekeken deze zo aandachtig dat als er iets veranderde, ze zelfs boze brieven stuurden naar Coca-Cola.

4. De kerstman kreeg een nieuwe vriend in 1942
In 1942 introduceerde Coca-Cola ‘Sprite Boy’. Dit was een personage in een Coca-Cola reclame die samen met de kerstman verscheen tussen 1940 en 1950. Dit had echter niets te maken met de frisdrank Sprite, want die kwam pas in 1960. Sprite Boy was een elf. 

5. De kerstman werd een animatie in 2001

In 2001 werd Sundblom’s ontwerp gebruikt voor een geanimeerde tv-commercial met de Coca-Cola kerstman als hoofdrol.

Conclusie
Die mag je zelf trekken!