• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

5 essentiële factoren voor meer vitaliteit bij het ondernemen

Als ondernemer ben je altijd wel bezig en voor je het weet werk je 60 tot 80 uur per week zonder een echt ritme aan te houden. En dat met alle gevolgen van dien. Je eet onregelmatig en nuttigt vaak ook slechte voeding. Je slaapt onregelmatig en dat heeft ook weer gevolgen voor vetverbranding. Het is alsof je een kaars bent, die langzaam maar zeker opgebrand raakt. Met welke 5 essentiële factoren voorkom je dat en kan je bouwen aan langdurig succes?

Een lage vetverbranding kan funest zijn op langere termijn, want na je 40e is het moeilijker om spieren op te bouwen. En die zijn weer essentieel voor vetverbranding. En buikvet is gevaarlijk! Als ondernemer ben je een artiest en het artiestzijn is topsport. Het vergt veel ‘corekracht’ dus sporten kan je hierbij helpen plus het maakt je zelfverzekerder. Hieronder volgen handige tips die makkelijk en direct toepasbaar zijn.

1. Touwtjesspringen
Met touwtjesspringen verbrand je de meeste calorieën. Het is makkelijk te doen en snel op te pakken. Daarnaast is het innemen van vitamines, met name vitamine D, heel belangrijk. Dat zit in ei, vis en ongezouten roomboter. Goed en voldoende slapen is ook van essentieel belang. Het helpt om de leefstijl van bodybuilders te checken. Het gaat er vooral om dat je spiermassa behoudt door middel van eiwitten. Dat kan ook eventueel met poeders.

2. Krachttraining
Het grootste gevaar is buikvet. Visceraal vet bevindt zich rondom belangrijke organen zoals de lever en het maag –en darmstelsel. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van bepaalde stoffen en hormonen wat kan leiden tot stofwisselingsziektes. Dat raak je het beste kwijt door krachttraining. Hoe raak je het kwijt? Spieren zijn de tegenpolen van vet en bestrijden visceraal vet door glucose uit je bloed op te nemen en je lever te ondersteunen bij het verwerken van vetzuren.

Als de grootste spieren in je lichaam (benen en billen) groeien, wordt de balans tussen spieren en vet in je lichaam hersteld en gaat je stofwisseling in turbostand. Met 20 minuten per dag aan krachttraining kom je goed op weg. Daarbij is het aan te raden om oefeningen te doen, waarbij je bijna al je spieren van je lichaam moet gebruiken, zoals squats, deadlifts en pull-ups. De afwisseling tussen krachttraining en cardio, om de dag, zorgt ervoor dat je meer visceraal vet verliest.

3. Vastendieet
Onderzoek laat zien dat het volgen van een vastendieet een goede manier is om vet te verliezen. Dat doe je door alleen tussen 10.00 en 18.00 uur te eten. Voor de rest houd je het bij water, koffie, thee en caloriearme drankjes. Daarnaast is een belangrijk deel van je stofwisselingsproces je microbioom, oftewel de bacteriebevolking in je darmen. Daar wordt voedsel afgebroken en worden chemicaliën geproduceerd die overgewicht tegen kunnen gaan.

4. Vezelrijk eten
Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat je af valt en is goed voor de darmen met als resultaat dat er een hogere diversiteit aan microben in je darmflora zit. Om het ecosysteem in je darmen te herstellen, moet je terug naar de natuur. Eet 30g vezels per dag door vezelrijk voedsel zoals fruit, groente, bonen en hele granen. Een toename van 10g vezels per dag staat gelijk aan verlies van 3,7 gram visceraal vet. Diabetes ontstaat onder andere als gevolg van overgewicht.

5. Kou
Voorbeelden van vezelrijk eten zijn bonen, knoflook, uien, bananen, bessen, havervlokken, noten en ontbijtgranen. Daarnaast activeer je met kou je beige vet, waardoor je meer calorieën verbrandt en warmte genereert. Neem geregeld een koude douche of ga hardlopen in de winter. Daarnaast neemt je lichaam voedingsstoffen ’s avonds anders op dan ‘s ochtends. De bloedsuikerspiegel is dan vele malen hoger en verwerkt voedsel in 2,5 uur ten opzichte van 1 uur in de ochtend. Eet je grote maaltijden daarom liever ‘s ochtends dan ‘s avonds.

Bonus: voeding
Begin ’s ochtends niet met koffie, maar met water met multivitamine zoals een bruistablet van Supradyn of Roter vitamine C. Eet dagelijks spinazie en drink thee, bij voorkeur Matcha-thee. Rijst is killing, maar quinoa of ramen (noodles) zijn goede alternatieven. Boerenkool kan goed zijn en is lekker met kip takka masala voor de stofwisseling. In kwark en avocado zitten goede vetten, net als witte kaas wat je lekker kan eten met groene olijven. En onderschat de kracht van hummus niet!

Kokoswater is niet beter dan gewoon water en amandelmelk is minder gezond dan je denkt. Doe elke week 1 dag aan vasten. Is goed voor de darmen. En als je alcohol drinkt, drink dan maximaal 2 glazen per dag. Er is namelijk een verband tussen alcohol en buikvet….