• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

5 lessen die ondernemers kunnen leren van Ajax

De afgelopen maand is een maand om snel te vergeten. Althans voor wat betreft het Nederlandse voetbal op internationaal niveau. Oranje werd uitgeschakeld in de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in 2016, PSV verloor in de Champions League en Ajax kon geen vuist maken tegen Fenerbahce in de Europa League. Welke les kunnen we leren uit de topsport?

In de voetbalsport hebben de analisten het al jaren over de nivellering van het Nederlandse voetbal. Omdat er zoveel over te doen is geweest vond ik het interessant om daar onderzoek naar te doen en er een artikel over te wijden. De vergelijking tussen topsport en ondernemen wordt wel vaker gemaakt en ook qua ambitie kunnen we inspiratie halen uit hoe topsporters hun sport beleven. Mentaliteit, absolute drive, consistentie en zijn daarbij belangrijke pijlers. En laat het nou datgene zijn waarin het Nederlands voetbal in tekort schiet.

Mentaliteit
Ajax vloog er begin dit seizoen al uit in de voorronde van de Champions League. Los van de miljoenen die ze daarmee mis zijn gelopen, was de uitschakeling vooral onnodig. De naïviteit van zowel trainer Frank de Boer als de jeugdige spelers waren geen match voor het sluwe en gelouterde Oostenrijke Rapid Wien. In de 1e wedstrijd had Ajax ruim moeten winnen, maar de Amsterdammers faalden in het afstraffen van de fouten van Rapid.

Gerelateerd: Ruud Gullit ziet het niet meer zitten

Omring je met goede mensen
De afgelopen jaren horen we continue dat dit soort fouten op dit niveau meedogenloos worden afgestraft, behalve wanneer het de beurt is aan de Nederlandse ploegen. Kwaliteit speelt natuurlijk een rol, maar het is vooral het gebrek aan ervaring. Dat bleek ook in de return ontzettend het geval te zijn, waarin Rapid de fouten van Ajax wel afstrafte. ‘Als je betere spelers om je heen hebt, met meer ervaring, dan ga jij automatisch ook beter spelen’ is een veelgevleugelde uitspraak in de voetballerij. Met 11 jeugdige spelers win je de oorlog niet op internationaal niveau.

Gerelateerd: Zit het Surinaams voetbal in de lift?

Strategie
Over de competitie kan je nog zeggen dat er landen zijn met meer kapitaalkracht, waardoor Nederlandse clubs het kwalitatief minder goede spelers moeten doen. Daar valt inderdaad wat voor te zeggen, maar het hoeft geen probleem te zijn wanneer je internationaal speelt. Werd Griekenland geen Europees kampioen in 2004? Een team met weinig kwaliteit, die haar tactiek en strategie daarop instelde en grotere, kwalitatief sterkere tegenstanders wist uit te schakelen. Een tactiek die IJsland ook leek te hanteren tijdens de kwalificatie.

Aanpassingsvermogen
Louis van Gaal bereikte het afgelopen succes de 3e plaats op het WK doordat hij zich aanpaste aan de situatie. Hij bedacht een methode om het best haalbare resultaat neer te zetten, door ‘on-hollands’ te gaan spelen. Heel Nederland had kritiek op Van Gaal, maar uiteindelijk zag men dat hij het toch bij het juiste eind had. Zowel Hiddink als Blind zijn daarin tekort geschoten. Een speler als Nigel de Jong werd bijv. buiten de selectie gelaten terwijl er jongens werden opgroepen die nog geen 5 interlands op hun naam hadden staan. Als je 3 wedstrijden moeten spelen voor alles of niets, dan is het naïef om te denken dat je er wel komt met hetzelfde spel en type spelers. Hoe kan je hetzelfde blijven doen en toch andere resultaten verwachten? De helft van de selectie bestond uit spelers die in het buitenland voetballen en weten wat er van ze wordt gevraagd op een internationaal podium, maar deze spelers zaten bijna allemaal op de bank.

Gerelateerd: Je bent een idioot

Koppeling met het bedrijfsleven
Om mee te kunnen draaien in de top heb je een goede mix nodig van jong talent en ervaren routiniers. Die balans werkt versterkend op elkaar en is goed voor de continuïteit. Daarnaast is het arrogant om te denken dat je als land niets van andere naties kan leren. Als je geen gebruik maakt van mensen met ervaring, dan gaat er ontzettend veel kennis verloren. En uiteindelijk is dat wel waar het spelletje om draait…

Gerelateerd: Sport als ontwikkelingsmiddel voor Suriname