• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

5 lessen van de nieuwe Star Wars film om je product te lanceren

Deze week gaat de zevende episode van Star Wars, The Force Awakens, in première. De Star Wars machine is al een jaar aan het draaien en domineert het internet sinds de lancering van de trailer. In Amerika staan mensen al een week in de rij bij de bioscoop en breekt de film nu al records qua kaartverkoop. En dat terwijl de film nog in première moet gaan. Welke les kan jij als ondernemer leren van het fenomeen Star Wars?

 

Star Wars is een van Amerika’s meest geliefde, best verkochte popcultuurfenomenen en deze nieuwe trilogie van films zou wel eens de meest ‘gehypte’, meest geanticipeerde serie aller tijden kunnen worden. Ondanks dat deze franchise waarschijnlijk te groot is om te floppen, hebben de producers en merkmanagers een meesterlijke taak verricht met het opbouwen van de opwinding van het publiek rondom de nieuwste lancering. Van deze taak kan iedere ondernemer leren, ongeacht of je bedrijf in de verste verte niet op Star Wars lijkt. Hier zijn er vijf.

1. Bouw op de beste aspecten van je verleden
Dit is niet de eerste nieuwe Star Wars film die zwaar ‘gehypt’ wordt. In 1999 werd ‘The Phantom Menace’ uitgebracht als eerste film van de trilogie ‘prequels’ en kreeg een stortvloed aan kritiek. Vooral de superfans van het eerste uur en dus de originele Star Wars trilogie, waren zwaar teleurgesteld. Echter, in plaats van blijven hangen in de fouten of teleurstelling, zijn de producers aan de slag gegaan met een nieuw idee om rond deze tijd een heel nieuw verhaal te creëren. Volledig met een nieuwe regisseur, personages, vijanden en vooral nieuwe redenen om te kijken.

Tegelijkertijd bouwt en leunt de nieuwe film op de fundering van de originele rollen door Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill terug te laten keren in hun originele rol. Daarmee herinnert deze productlancering de mensen aan waar ze het meest van hielden rondom de originele Star Wars, zonder te blijven hangen in de negativiteit van de vorige trilogielancering.

 

Les: Ieder nieuw product kent een verleden. Of dat verleden nu een smet is op de huidige reputatie van je bedrijf, op een vorige productlancering die niet slaagde of zelfs op sceptische gedachten rondom je industrie in het algemeen. Het is altijd beter om de negativiteit te vermijden en vooruit te denken om met een schone lei aan een nieuwe productlancering te beginnen. Negeer de fouten van het verleden en focus op het nieuwe en het opwindende van je product en herinner tegelijkertijd je bestaande klanten aan waarom ze in de eerste plaats van je wilden kopen.

2. Laat de klanten zien dat je aan hun kant staat
J.J. Abrams, de regisseur van de nieuwe Star Wars films, heeft van begin af aan aangetoond dat hij zelf een groot fan is van de franchise en dat hij de waarde en verantwoordelijkheid respecteert, die gepaard gaan met het regisseren van de film. Zelfs Star Wars fans die eerst sceptisch waren over Abrams als de nieuwe regisseur, hebben erkend dat hij alle juiste dingen zegt, zoals dat hij zich vereerd voelt dat aan hem de volgende fase van het verhaal wordt toevertrouwd.

Les: Iedere nieuwe productlancering moet het vertrouwen van het publiek winnen, ook als het gaat om een wereldwijd bekend en geliefd merk zoals Star Wars. Je eigen nieuwe productlancering moet klanten opnieuw verzekeren dat je hun zorgen en belangen begrijpt en dat jij daar gevoelig voor bent.

3. Zorg voor een balans tussen oud leiderschap en vers nieuw talent
De nieuwe Star Wars is mede geschreven door Lawrence Kasdan, de gerespecteerde scenarioschrijver die episode V (The Empire Strikes Back) schreef. Deze episode wordt beschouwd als de beste van alle Star Wars films. Ook in de nieuwe film worden de nieuwe personages gespeeld door veelbelovende jonge talenten zoals Daisy Ridley en John Boyega.

Les: Kijk eens goed naar je team van productlancering. Vaak zijn het die mensen die jouw kansen op succes een boost geven, als je een team hebt met een groep van energieke, jonge talenten met enthousiasme en frisse ideeën naast een team van meer ervaren veteranen leiders die het project tot kampioen maken met hun eigen verstand en inbreng.

 

4. Wek nieuwsgierigheid op bij het publiek
Je hoeft niet al je geheimen meteen te onthullen. Het is beter om op te bouwen en te anticiperen zoals Star Wars deed met de tekenfilm in juli dit jaar. In plaats van alle special effects en onthullende plotpunten, was de film meer een ‘teaser’, gefocust op het proces van het maken van de film. Je kan als publiek zien hoe de echte sets en praktische effecten worden toegepast. Een handige troef waarmee ze het publiek ook lieten zien dat ze wat met de kritiek hadden gedaan, zoals het weglaten van bepaalde effecten en het realisme van bij de prequels.

De tekenfilm verzekerde de Star Wars fans dat de nieuwe film een bekende ‘look and feel’ zou krijgen en toch tegelijkertijd nieuw zou zijn. Mensen kregen inzage in het proces zonder iets te verklappen en verpesten.

 

Les: op dezelfde wijze zou iedere nieuwe productlancering moeten worden opgebouwd en geanticipeerd door mensen een glimps te geven van achter de schermen, maar blijf gefocust op het proces. Je hoeft niet alles te onthullen van je nieuwe project. In plaats daarvan kan je beter vertellen waarom het zo belangrijk is en de zorg en details tonen die in de creatie terug zullen komen.

5. Zorg ervoor dat je werknemers je grootste evangelisten zijn
De acteurs en producers van de nieuwe Star Wars films zijn net zo enthousiast als de fans. John Boyega, die een hoofdrol heeft in de film, heeft thuis een filmpje van zichzelf opgenomen en op Instagram geplaatst. In het filmpje zie je hoe hij naar de trailer kijkt en schreeuwt en springt van enthousiasme. Hij is duidelijk aan boord om het project te promoten.

Les: Op dezelfde manier moet je interne team bestaan uit mensen die het meest gepassioneerd zijn over je nieuwe productlancering. Als je team enthousiast is, is deze in staat om dat enthousiasme te delen met je klanten en ander publiek buiten je organisatie. De beste marketing begint bij het begin, oftewel de interne kring.

Actie!
Zelf werd ik ook enthousiast om de film te gaan zien. De trailer, promotie en publiciteit zorgen voor opwinding. Of het nou om een blockbusterfilm gaat of een nieuwe productlancering betreft, we kunnen allemaal leren van de Star Wars machine.