• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

5 stappen voor een betere balans in het ondernemerschap

Na mijn blog van vorige maand, waarin ik de verschillende uitdagingen van het moederschap en ondernemerschap belichtte, kreeg ik veel verschillende reacties. Uiteenlopende reacties waaronder positieve zoals Jaaaa, ik weet hoe jij je voelt!” tot minder positieve zoals “Wat hebben die twee aspecten met elkaar te maken?”. Doel van deze maand: praten met andere moedernemers – is dat een woord? – en balans vinden. Dit is de top 5 van tips die goed voor mij werken.

 

  1. Geniet

Vaak is het makkelijk om de negatieve kanten in het leven onder een vergrootglas te plaatsen, en daarbij de positieve aspecten buiten het kader te houden. Het leven is er om van te genieten. Het eeuwenoude cliché speelt hier wel degelijk een rol. Vraag jezelf eens af: Werk je om te leven of leef je om te werken? Moet je schoorvoetend toegeven dat het toch echt het laatste geval is in jouw leven, plan dan iets leuks in- en ga vooral niet in het Caribisch gebied wonen. Geloof me, niemand zit hier te wachten op strakke deadlines, bezwete voorhoofden of stressgedrag. Een avond uit met vrienden, een filmpje pakken met je partner of een wandeling maken langs het strand zijn uitstekende activiteiten om jouw brein even op nul te zetten.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat goed bestede vrije tijd de productiviteit juist helpt. Wellicht iets om te onthouden als je zaterdag alweer inziet dat volgende week vooral zal bestaan uit rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.

  1. Skip activiteiten die jou energy kosten

Meetings zijn vaak lang en kunnen onbedoeld veel kostbare tijd in beslag nemen. Toch ben ik een voorstander van communicatie en meetings (al dan niet kort en bondig) om de werkrelaties goed te houden. Waar ik geen voorstander van ben, is tijd spenderen aan mensen waarbij je na elke meeting behoefte hebt aan een dutje. Oké, wellicht geen dutje: maar de energie die je had voordat je hen sprak en daarna is aanzienlijk verlaagd. Maak een lijstje van mensen en/of activiteiten die weinig tot geen bijdrage leveren aan de vooruitgang van jouw carrière of persoonlijke leven en kort de tijd in die je aan deze besteedt.

  1. Evalueer je klusjes

Klusjes zijn er altijd, elke dag weer en zodra je een klusje net hebt afgerond staat er alweer eentje voor je klaar. Zeker wij vrouwen zijn heel goed in (te) veel taken op ons nemen voor alles en iedereen om ons heen. Wat ik heb geleerd, is mijn dagelijkse huishoudelijke to-do-lijstje eens goed onder de loep nemen en dingen beter inplannen. Daarom bereid ik nu het liefst de maaltijden van de week voor op zondag ik mijn dagelijkse tijd in de keuken aanzienlijk inkort.

Daarnaast is het belangrijk om dingen los te kunnen laten. Ja, de handdoeken zouden beter op een duidelijke en consistente manier gevouwen moeten worden – het liefst met de vouw naar buiten, opgestapeld van groot naar klein. Maar gebeurt het niet, laat het dan gaan. Echt: je gaat niet dood aan wat krom gevouwen was door je man.

  1. Bewegen met die benen!

Hier moet ik heel eerlijk in zijn. Mijn atletische vermogen is direct gelinkt aan mijn mentale toestand van dat moment. Klinkt erger dan het is, maar het komt er eigenlijk op neer dat als ik ‘geen zin’ heb, ik hoogstwaarschijnlijk ook niet ga. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er in mij een klein dik vrouwtje leeft die het liefst elke dag KFC, pasta en bacon zou willen eten, maar dat terzijde. Wonder boven wonder heb ik nu toch sinds twee weken de motivatie gevonden om een paar dagen in de week te sporten. Naast dat het super goed en gezond voor je is, is het een perfect moment om alles los te laten, te socializen en die KFC chicken eraf te lopen.

  1. Alle kleine beetjes helpen

Drastische veranderingen zijn voor niemand goed en ook nog eens moeilijk vol te houden. Een kwartiertje per dag voor jezelf om die lekkere caramel machiatto te drinken, de blog van jouw favoriete schrijver – ahum, ahum – te lezen of om jouw gedachtes op te schrijven, kan zijn vruchten al afwerpen.

Vind wat goed voor jou werkt, praat met anderen en vind jouw balans!