• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

6 manieren om ‘business’ te combineren met je relatie

Vaak hoor je dat ondernemers of ambitieuze professionals zo druk zijn, dat dit spanningen oplevert in de relatie. De gevolgen daarvan zijn irritaties of ruzies en leiden soms zelfs tot een partner die je voor een keuze stelt. 'Je kiest voor je carrière of voor mij!'. Dat heb ik zelf ook meegemaakt en ik ben toen op zoek gegaan naar manieren om het wel te laten werken. Wil jij weten welke?

 

In dit artikel deel ik 6 manieren met je om het vuur brandende te houden, maar voordat we daar induiken, is het goed om te weten waarom dat vuur vaak uitgaat. We hebben de neiging om allerlei mythes aan te halen zoals 'doordat we nu kinderen hebben is er geen romantiek', 'relaties op lange afstanden werken niet' of 'de passie is er alleen in de beginfase'. Vooral over het laatste praten we vaak. De passie die onvermijdelijk verdwijnt. Hoe komt dat?

 

Waarom de sprankeling weg gaat
Koppels zijn geneigd om de reden hiervoor te wijten aan gebrek aan tijd voor elkaar, waar men dan ook excuses voor aandraagt. 'Ja, we zijn druk. We doen het morgen wel of volgende week, wanneer de drukte over is'. Deze tijdelijke staat verandert onbewust in een gewoonte. Minder tijd samen leidt tot een verlies van intimiteit, wat zich zal uiten in een vermindering van aantrekkingskracht. Hierdoor is er minder communicatie tussen partners en ontstaat er een cyclus van negativiteit met frustratie en afstandelijkheid tot gevolg. Wat te doen?

 

De 6 manieren

1. Creëren wat je wilt

2. Praten met je partner

3. Groei

4. Plan verrassingen

5. Stop met het verleden

6. Geven 

 

1. Creëren wat je wilt
Je moet creëren wat je wilt en er niet naar jagen. Om een goede partner te kunnen zijn, moet je emotioneel fit zijn en een verschuiving maken van 'iets willen' naar 'iets doen'. Denk terug aan het begin van de relatie. Wat was je allemaal bereid om te doen om de ander 'happy' te maken? En wat ben je nu nog bereid te doen?

 

2. Praten met je partner
Er is een vuistregel dat je vijf keer zoveel positieve communicatiemomenten moet hebben tegenover één negatief communicatiemoment als je een goede en vooral intieme relatie wilt hebben. Het is makkelijk om de negatieve impact te zien van mensen die zich stil houden en afsluiten in intieme sferen naar hun partner toe. Praten betekent niet een paar minuten babbelen voor het slapen gaan, maar dat je plannen bespreekt voor de toekomst, dat je leert begrijpen hoe je partner zijn of haar liefde uit of erachter komt wat er in hun gedachten omgaat.

 

3. Groei
Wat ons aantrekt aan een ander, is een ander deel van onszelf wat we niet activeren. Het gevolg is dat we wrok beginnen te koesteren jegens de ander omdat die kwaliteiten niet worden benut. Wrok verandert in frustratie en daarom moeten we ons richten op groei. Dit ontstaat wanneer we uit onze comfortzone stappen. Samen iets nieuws doen is dus een goed idee!

 

4. Plan verrassingen
Het gaat wellicht tegen het gevoel in, maar spontaniteit inplannen kan een groot verschil opleveren voor partners. Denk bijvoorbeeld aan een verrassingsdate. Reserveer een plek in de agenda van je partner, maar zeg niet wat jullie gaan doen. Spendeer vervolgens 'quality time' door iets te doen waar jullie beiden van genieten, ongeacht of het gaat om ergens wat drinken of eten, een show bezoeken of om een weekendje weg. Je partner zal zien dat je genoeg om hem of haar geeft omdat je tijd vrijmaakt en het haalt herinneringen terug over waarom je in eerste instantie de relatie met elkaar bent aangegaan.

 

5. Stop met het verleden
Dit moment is het enige moment dat echt is. Beoordeel je partner niet op basis van het verleden. Dat is oud nieuws en voorbij, dus in plaats daarvan kan je beter denken aan de manier waarop je kan laten blijken dat je om hem of haar geeft. Weet je het niet? Vraag het!

 

6. Geven
Geven toont aan dat jouw partner een prioriteit is. Besef; als je niets bijdraagt, krijg je ook niets. Als je niets krijgt, is het niet ondenkbaar dat jij je onbelangrijk en niet geliefd voelt. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over wat jij je partner kan geven om hem of haar het gevoel te geven dat deze jouw topprioriteit is. Ga hierbij verder dan wat je partner verwacht en je maakt een overtreffende indruk! 

 

Actie!
Doe wat je deed in het begin van de relatie en er zal geen eind aan komen!