• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

6 tips voor succesvol zakendoen in België

Op 15 oktober 2015 waren Pascal Fredrik en Silvino Seymor aanwezig op de bijeenkomst 'Road2Belgium'. Tijdens deze bijeenkomst, die werd georganiseerd door de Kamer van Koophandel, werd er toegelicht waarom België een geweldig land is om zaken te doen. België telt 11 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 60% Nederlandstalig en de bevolking is koopkrachtig. De Belgen zijn daarnaast trots op de eigen taal zoals wij van Internationaal Ambitieus dat ook zijn. Voor ons voldoende redenen om voor onze lezers op zoek te gaan naar meer informatie om in België te kunnen wonen, werken en ondernemen. 

Voor Belgen is vertrouwen een groot voorwaarde om zaken met jou te kunnen doen. Dit vergt veel tijd, inspanning en persoonlijk contact, maar als het vertrouwen eenmaal is gewonnen dan mag je rekenen op een loyale klant of zakenpartner. Tijdens een presentatie gaf Gerd de Smyter, auteur van het boek 'Belgen in de Boardroom', zeer waardevolle tips over de omgang met Belgen. Wij willen dat jij met voldoende kennis de stap maakt naar België en daarom zullen wij 10 tips toelichten.

1. Bouw een relatie op

De Belg wilt graag zakendoen met jou als persoon en niet als bedrijf. Bouw daarom een relatie op en durf ook persoonlijke verhalen te delen. Een strategie van een ondernemer in de zaal was om rond de feestdagen kerstpakketten met Belgische producten te geven aan potentiële klanten. Dit heeft hem uiteindelijk meer omzet opgeleverd.

2. Stel je bescheiden op

Stel je nederig op en hou vooral je mening voor je. Elk land heeft zijn eigen cultuur en daar dien je rekening mee te houden. Je kan zeker benadrukken dat je uit een ander land komt, maar toon de bereidheid om je aan te passen.

Lees ook eens: Albert Frère: De rijkste Belg en internationaal zakenman

3. Zie een zakenlunch als investering

Een zakenlunch blijft een zakelijke bedoeling, maar met een informele mindset. Als je om 11:00 wordt uitgenodigd voor de lunch, dan is dat een subtiele hint van de Belg dat hij waarschijnlijk met je wilt lunchen indien het gesprek bevalt. Hou daar ruimte voor in je agenda zodat je dit in je voordeel kan gebruiken.

4. Belgen zijn gevoelig voor hiërarchie

Weet met wie je zakendoet. Dat wil zeggen dat je moet achterhalen bij wie de beslissingsbevoegdheid ligt. Dit scheelt heel veel tijd, want vaak worden de beslissingen gemaakt in de top van het bedrijf. Daarnaast is het niet gebruikelijk om in België te tutoyeren. De communicatie is veelal formeel, dus spreek je een gesprekspartner aan met 'U' of 'UW'. ​

Lees ook eens: Hoe belangrijk Antwerpen is voor de verbinding met België

5. Ja, ja, kan ook nee betekenen

Hier liepen de meeste ondernemers tegenaan. Ze wisten niet exact wanneer ze de deal binnen hadden. Want na een ja volgde er soms alsnog een nee. Ga in dit geval vooral niet pushen, maar geef de Belg bedenktijd. Wellicht kan je in dit stadium verder gaan werken aan het opbouwen van jullie relatie, want er is een reden dat de deal niet is doorgegaan. Door in contact te blijven kan jij de reden wellicht achterhalen.

6. Dezelfde taal, maar verschillende begrippen

Binnen de Nederlandstalige landen spreken we dezelfde taal, maar toch ook weer niet. Wij kunnen elkaar in de basis begrijpen, maar bepaalde woorden kunnen toch zorgen voor een andere interpretatie. Aantal voorbeelden?

Bijhouden = Bewaren
Bekomen = Krijgen
Bankkaart = Pinpas
Zetel = Bank
Spuitwater = Spa rood (Soda water in Suriname)

Kansen voor E-commerce

Interessant is ook om te weten welke kansen er liggen op de Belgische markt. In vergelijking met Nederland lopen de Belgen nog achter op het gebied van internetaankopen cq. e-commerce. De Belg brengt op dit moment het liefst een bezoek aan een fysieke winkel om daar het product te kunnen zien en voelen. Maar de aankopen via het internet vertonen een sterke stijging, meldt Solden.be. De bedrijven die hier goed op in spelen, zijn die uit Nederland vanwege de ligging en snelle levertijd. Om deze reden wordt de e-commerce sector gedomineerd door Nederlandse bedrijven met een geschat marktaandeel van 80%. Een bedrijf als Bol.com speelt hier goed op in door fysieke punten aan te bieden waar klanten hun product kunnen afhalen, maar ook retourneren.

Actie

Vond jij deze informatie interessant, maar wil jij nog meer kennis vergaren over de Belgische cultuur alvorens je daadwerkelijk de stap maakt? Dan is het boek van Gerd de Smyter genaamd 'Belgen in de Boardroom' heel interessant. In dit boek lees je hoe en waarom Belgische CEO's zo succesvol zijn bij grote Nederlandse bedrijven. Maar ook wat jij kan leren van de Belgische manier van zakendoen.