• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

7 tips om makkelijk een nieuwe taal te leren

Vanaf de basisschool bleek al dat ik meer een talen- dan wiskundeknobbel had. Ik vind het heerlijk om de Nederlandse taal uit te diepen én nieuwe talen te leren. Ik houd ervan om te 'spelen' met de woordjes, te puzzelen en verbanden te leggen. Gek genoeg heb ik de meest creatieve manieren om me een andere taal eigen te maken pas bedacht toen ik eenmaal klaar was met school.

Als ik dit eerder had geweten, had ik vast veel hogere cijfers gehad. Maar goed, daar gaat het me eerlijk gezegd niet eens om. Ermee bezig zijn zorgt ervoor dat ik voel dat ik me ontwikkel. En me aan niemand hoeven te bewijzen zorgt ervoor dat ik vrijheid ervaar in het leren ervan. Dit deel ik uiteraard weer graag met anderen.Vandaar, hieronder in willekeurige volgorde mijn zeven tips om op een leuke manier dagelijks bezig te zijn met het leren van een nieuwe taal.

1. De DuoLingo app
Deze app (aangeraden door mede-eigenaar van dit platform, Silvino Seymor) is geheel gratis! Allerlei onderwerpen passeren in geordende volgorde de revue. Spelenderwijs leer je er woordjes, gezegden, grammatica, etc. En het is nog leuk ook! Je kunt zelfs vrienden toevoegen en elkaar volgen. Ook kan je zelf instellen hoeveel tijd per dag je eraan wilt besteden. En door de reminder blijf ik er dagelijks toch even mee bezig. Ik heb al gezien dat er een lange lijst aan talen beschikbaar is om te leren, maar voor nu hou ik mijn focus nog even op Portugees. Klik hier voor de website.

2. Muziek
Het luisteren naar aangenaam klinkende muziek in de taal die je wilt leren heeft zoveel voordelen! Als je iets als positief ervaart, sta je meer open voor de informatie. Dit betekent dat het een makkelijke manier is om op een 'passieve' manier te leren. Bijvoorbeeld door mee te zingen tijdens het schoonmaken of een andere bezigheid. Zo wen je tevens aan de klanken, wat je ten goede komt in de uitspraak. Daarnaast heeft muziek meestal wel een bepaalde emotionele lading, waardoor je ook je emoties leert uit te drukken. Iets wat in een taalcursus niet vaak voorkomt. 
 

3. Telefoon instellen op de gewenste taal
Als je meteen in het diepe durft te duiken, raad ik je aan om je smartphone in te stellen op de taal die je wenst te leren. Zo word je er zelf constant in het dagelijks leven aan herinnerd dat je daarmee bezig bent én leer je woorden die dagelijks gebruikt worden. Ook moet je steeds uitvinden wat iets betekent als je het nog niet weet, omdat je anders je niet je eigen mobiel kunt gebruiken. Hierdoor push je jezelf automatisch om het te leren. Deze stap kan je uiteraard ook later zetten, als de taal al wat meer vertrouwd aanvoelt. 

 

4. Kinderprogramma's kijken
Als het goed is, hebben we onder andere. de Nederlandse taal geleerd via Sesamstraat en soortgelijke educatieve kinderprogramma's. In Spanje zijn het 'Los Lunnis' die het meest bekend zijn. Tekenfilms voor baby's tot en met kleuters zijn vaak ook redelijk makkelijk te volgen, en goed voor het aanleren van de beginselen van een taal. Vrijwel altijd komen er kinderliedjes in voor. Als je jonge (klein)kinderen hebt, kan je interactief samen leren, wat ook nog eens bijdraagt aan lucratieve quality time met elkaar.. Zo kijkt mijn zoontje graag naar Dora en Diego, waarvan de afleveringen in meerdere talen per dvd / op YouTube beschikbaar zijn.
 

 

5. Kinderboekjes lezen
Naast luisteren, is het kunnen lezen van een taal uiteraard ook van groot belang. En niet alleen om je wegwijs te kunnen maken als je bijvoorbeeld in een land bent waar de taal gesproken wordt. Het legt ook de basis voor je schrijfvermogen en geeft vorm aan de klanken die je hoort voor een dieper begrip. Om niet elk woord tijdens het lezen te moeten opzoeken, adviseer ik te beginnen met makkelijk te volgen kinderboeken.

 

6. Favoriete series / films inzetten
Films en series die je goed kent, zou je ook kunnen kijken in de taal die je wenst te leren. Dit kan de eerste (paar) keer zorgen voor een enorme lachkik omdat het ineens zo ''vreemd' klinkt en nasynchronisatie er grappig uit ziet. Zodra je daar voorbij bent, ga je zien dat je de woorden uit de andere taal eraan kunt koppelen doordat je al weet wat er ongeveer gezegd wordt. Ook handig omdat je zo leert hoe er in day-to-day-life met elkaar wordt gesproken. Mocht de stap toch nog te groot zijn, kun je altijd nog ondertiteling aanzetten in je moedertaal.

 

7. Persoonlijke gesprekken voeren
Het zou mooi zijn als er al iemand in je leven is die de taal beheerst die jij je eigen wilt maken. Aan diegene kan je voorstellen dat er met jou alleen in die taal gepraat mag worden. Je kunt dan namelijk ook direct vragen stellen bij onduidelijkheden. Net als bij het luisteren van muziek, leer je zo de klanken van de uitspraak en kun je daar dan meteen samen mee oefenen. Het meest ideaal is nog als je gesprekspartner weer een taal wilt leren die jij goed beheerst, zodat je je beiden kwetsbaar naar elkaar kunt opstellen en er sprake is van een win-win-situatie. 

 

 

Op de middelbare school ben ik zelf naast Nederlands begonnen met Engels, Duits en Frans. Hier kwam later Spaans bij, wat ik ook daarna nog heb bijgehouden. Momenteel ben ik dus bezig met het leren van Portugees, want half november emigreren we (Javier, de kinderen en ik) naar de westkust van Portugal. Het is voor het eerst dat ik een concreet doel heb voor de bereidheid een taal onder de knie te krijgen. Mocht je hierin iets voor mij kunnen betekenen en vice versa, schroom dan niet om contact met me op te nemen!