• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

9 internationale succesformules uit Nederland

Bron: Abn Amro

Nederland mag dan wel klein zijn in oppervlakte, in bepaalde sectoren kan de wereld niet om ons land heen. Dan gaat het niet alleen om Dutch Design of watermanagement. Ook in minder bekende sectoren doen Nederlandse ondernemers het razendgoed. Negen Nederlandse internationale succesformules.

#1. Dance: Krijgt wereldwijd de handen in de lucht

Koning Willem Alexander zei het al tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten: “Nederland heeft een aantal wereldberoemde dj’s voortgebracht.” Zo krijgen dj Tiësto, Armin van Buuren en Hardwell ook in de Verenigde Staten en in Europese landen de handen in de lucht. Volgens Quote verdient dj Tiësto zo’n 350.000 US dollar per show en Armin van Buuren circa 100.000 US dollar. Nederlandse bedrijven als ALDA Eventsen ID&T organiseren wereldwijd muziekfestivals en dancefeesten waar deze dj’s optreden. Nederlandse discotheken, en dan vooral die in Amsterdam, pikten meer dan 25 jaar geleden de nieuwe housemuziek uit Amerika snel op. Inmiddels is ons land een van de voorlopers als het om dance gaat.

#2. Gaming: Naar de next level

De Nederlandse game-industrie zit flink in de lift. Guerilla Games trekt miljoenen spelers met hun schietspel Killzone. Maar Nederland blinkt vooral uit in serious gaming: spelletjes bedoeld voor voorlichting of educatie. Zo’n 45 procent van de Nederlandse gamebedrijven richt zich puur op dit soort games. Veelal op verzoek van bedrijven, zoals de Fiber Game voor KPN en Guest Quest voor Utrechtse horeca. Nergens ter wereld is dat percentage zo hoog. Hoe dat komt? Wat zeker meespeelt is aandacht. De creatieve sector, waar gaming onder valt, is benoemd tot een van de negen Topsectoren in Nederland en mag daarom rekenen op forse focus en investeringen vanuit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Doel: van de sector wereldwijd een nog grotere speler te maken dat die nu al is.

#3. Landbouw: Nederland boert mondiaal goed

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Zo ging er het afgelopen jaar voor bijna 80 miljard euro aan landbouwproducten de grens over. Dan gaat het vooral om bloemen, kaas, eieren en zuivel. Behalve voedsel, heeft Nederland nóg iets dat gewild is in het buitenland:kennis van agrarische producten. Zo is Fresh Food Technology in India aan de slaggegaan met lokale boeren om opslagmethoden te verbeteren, zodat hun groente en fruit langer kan worden bewaard. Ook weten Nederlanders als geen ander kassen te bouwen. Veel Westlandse bedrijven doen al goede zaken in landen als Korea en Rusland.

Lees ook eens: Van boerenzoon naar multimiljonair

#4. Fietsen: Fietsland bij uitstek

Nederland is met haar vlakke landschap en korte afstanden ideaal voor fietsers. Nog steeds telt ons land de meeste tweewielers (1,1) per inwoner wereldwijd. Nederlanders zijn dus fietsenexperts bij uitstek. In veel wereldsteden zijn in de afgelopen jaren overheidscampagnes gevoerd om fietsen te promoten en het autogebruik terug te dringen. Daar springen veel Nederlandse ondernemers op in. Zo vinden de stadsfietsen van het Nederlandse VANMOOF gretig aftrek in steden als New York en Barcelona. De Accell Groep, maker van onder meer Sparta en Batavus, ziet haar omzet wereldwijd stijgen. Het Nederlandse Royal HaskoningDHV werkt aan fietspaden in de Britse hoofdstad. En Yepp, maker van gekleurde kinderzitjes, gaat als een speer in de Verenigde Staten.

#5. Transport: Beste transportland van Europa

Nederland is het beste transportland van Europa. Samen met Duitsland voert Nederland de Europese lijst aan, aldus de Europese Commissie. Die onderzocht hoe de lidstaten presteren in 22 categorieën, zoals de kwaliteit van infrastructuur, veiligheid en regelgeving. Nederland staat in 11 categorieën in de top 5. Duitsland lukte dat 10 keer. Nederland is met haar ligging aan zee en met een groot achterland als Duitsland en Frankrijk, van oudsher een ideaal doorvoerland voor goederen. Niet gek dat ons land een expert is geworden als het gaat om transport en logistiek.

#6. Scheepsbouw: nog steeds van wereldformaat

Klopt, de concurrentie is messcherp. Veel grote scheepsbouwers komen tegenwoordig uit China, Zuid-Korea en landen in Oost-Europa. Maar dat wil niet zeggen dat de Nederlandse scheepsbouw is afgeschreven. Verre van. De sector en de toeleveringsindustrie neemt internationaal nog een goede positie in. Dit is vooral te danken aan de grote kennis die in ons land aanwezig is als het gaat om het maken van schepen. Nederlandse bouwers zijn vooral goed in het maken van complexe en specialistische vaartuigen, zoals baggerschepen, schepen voor de offshore en luxe jachten, waarmee ze zich van de concurrenten onderscheiden.

#7. Baggeren: Scheppen van kunstmatige eilandjes

De eeuwenlange strijd met het water heeft van Nederland een baggerspecialist gemaakt. Twee van de vier grootste baggerbedrijven in de wereld zijn Nederlands (de overige twee zijn overigens Belgisch). Bekend is het Palmeiland in Dubai, een compleet nieuw eiland dat is aangelegd door het Nederlandse Van Oord. Ook Boskalis kent wereldwijde mooie projecten, zoals de uitbreiding van het Suez-kanaal. Minder bekend maar ook internationaal actief is baggerbedrijf De Boer. In het buitenland heten ze Dutch Dredging: dat is beter uit te spreken over de grens.

#8. Architectuur: Niet bang voor experimenteren

De toren van de Chinese staatstelevisie is een visitekaartje van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Maar ook andere, minder bekende, architecten doen het goed over de grens. Zo maakte UNStudio onder meer het Mercedes-Benz Museum in Duitsland. De meubelen van Gispen staan inmiddels in menig Chinees kantoor. MVRDV ontwierp woonhuizen in New Orleans. En MECANOO tekende voor het National Performing Arts Centre in Taiwan. Tijdens de hoogconjunctuur van de jaren negentig was er in Nederland volop ruimte om te experimenteren en dat viel op in het buitenland. Hoogconjunctuur is inmiddels laagconjunctuur geworden, waardoor nu veel architectenbureaus hun heil zoeken in het buitenland. Ook winnen Nederlandse architecten vaak aanbestedingen en internationale prijsvragen. Maar wat de reden ook is: Nederlandse architecten laten hun sporen na in het buitenland.

Lees ook eens: Ondernemers spreken dezelfde taal

#9. Kunst: Populair bij buitenlandse bezoekers

We zijn niet alleen succesvol in het exporteren van Nederlandse concepten, we beheersen andersom ook de kunst toeristen te verleiden om Nederland te bezoeken. Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn zijn populair over de Nederlandse grenzen. Vorig jaar trok het Van Gogh museum ruim 1,6 miljoenbezoekers. Velen van hen kwamen uit Italië (12%), Frankrijk (10%), de VS (9%) en Groot-Brittannië (8%). Het Haagse Mauritshuis, waar Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ hangt, gaat actief de boer op om meer internationale bezoekers te trekken. Victor Moussault, zakelijk directeur van museum het Mauritshuis: “We zijn regelmatig aanwezig op internationale beurzen om de museale collectie te promoten bij touroperators.” Hierdoor zullen buitenlandse bezoekers Nederland en Den Haag goed weten te vinden. Vorig jaar bezochten 14 miljoen toeristen en zakenreizigers Nederland, die in totaal 10,2 miljard euro besteedden tijdens hun bezoek.

Welke Nederlandse ondernemer doet het volgens jou heel goed in het buitenland?