• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

9 tips voor de startende ondernemer

Er zijn meerdere wegen naar Rome, maar af en toe zie je iets voorbij komen waarbij je denkt 'dit wil ik wel delen'. Op IA zullen er meerdere tips en ideeën over ondernemen en start-ups worden geplaatst, maar het verschilt per ondernemer waar het gevoel meer naar uit gaat. In ieder geval zijn hier deze 9 tips.

1. Houd een klantenadministratie bij
Als ondernemer moet u kunnen inspelen op uw klanten. Een klantenadministratie is daarbij een handig hulpmiddel. Daarin kunt u vastleggen wat klanten willen en of ze nog speciale wensen hebben.

2. Verdeel uw tijd tussen nieuwe en bestaande klanten
Nieuwe klanten vinden kost energie. Soms is het handiger om u te richten op uw bestaande klanten. Als uw omzet voor een groot deel afhangt van een kleine groep klanten, loopt u ook een risico als deze klanten wegvallen. Verdeel daarom uw tijd tussen bestaande en nieuwe klanten.

3. Maak waar wat u belooft
Klanten verwachten dat u uw afspraken nakomt. Lukt dat door omstandigheden niet, informeer de klant dan hierover. Meet ook regelmatig de tevredenheid van uw klanten, bijvoorbeeld door een onderzoek.

4. Werk aan uw netwerk
Uw kans van slagen is groter als u bent aangesloten bij een netwerk. Contact met andere ondernemers levert nieuwe inzichten op en mogelijk nieuwe opdrachten. Sluit u aan bij een netwerkorganisatie en update uw profiel op.

5. Zet promotie doelgericht in
Startende ondernemers krijgen vaak aanbiedingen voor advertentieruimte. Niet iedereen heeft echter baat bij een adverentie in een gids. Maak daarom goede afwegingen over hoe en waar u uw bedrijf wilt promoten. Overweeg of u met een advertentie in dat specifieke blad uw doelgroep bereikt.

6. Bel acties na
Een direct-mailing niet nabellen is weggegooid geld. Door na te bellen weet u ook beter of een actie wel opgeleverd heeft wat u ervan verwachtte. Zo kunt u vervolgacties nog beter afstemmen.

7. Neem een kijkje bij de concurrent
Bij de start van een bedrijf brengt u de concurrentie in kaart. Neem ook daarna af en toe eens een kijkje in het bedrijf van uw concurrenten. Let op zaken als service, prijs en presentatie. Ook klanten en vertegenwoordigers kunnen een bron van informatie zijn.

8. Houd uw administratie op orde
Een goed bijgehouden administratie is niet alleen van belang voor de belastingdienst, het levert u bovendien waardevolle informatie over uw bedrijf. U krijgt bijvoorbeeld inzicht in kosten, winst, voorraad en slecht lopende producten.

9. Durf afscheid te nemen
Klanten zijn belangrijk, maar een klant die niet betaalt is geen klant. Als u uw product of dienst op tijd en goed hebt geleverd kunt u de kant aanspreken om op tijd en volledig te betalen. Klanten die laat of helemaal niet betalen kunnen u bovendien flinke financiële problemen opleveren. Durf daarom afscheid te nemen van verliesgevende klanten of klanten met slechte betalingsgewoonten.