• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Albert Frère: De rijkste Belg en internationaal zakenman

België is een land met vele mogelijkheden op zakelijk gebied en is uitgegroeid tot één van de meest welvarende, ontwikkelde en geglobaliseerde landen ter wereld. Dit heeft zij bereikt door een economie te creëren met weinig inmening van de overheid, regels en dwang. De diversiteit komt ook weer terug door de tweetaligheid van dit land. In het Vlaamse deel wordt door meer dan 6 miljoen mensen Nederlands gesproken en in Wallonië door ongeveer 4 miljoen mensen Frans als voertaal gehanteerd. Met Brussel als Europese hoofdstad voor de politiek is dit kleine land een grote reus binnen Europa op het gebied van politiek en ondernemerschap.

Albert Frère ( 4-2-1926)

Om succesvol te worden kan je het beste leren van de meest succesvolle persoon op het gebied van jouw interesse. In België is Albert Frére de meest welvarende zakenman en heeft met weinig financiële middelen, maar een sterke wilskracht, een vermogen van ongeveer 6 miljard Euro opgebouwd. Met verblijven in België, Frankrijk, Saint Tropez en Marokko genieten hij van zijn rijkdom, maar hoe is zijn reis begonnen?

Handelaar

Frère begon als handelaar in oud ijzer. Toen hij reserves begon op te bouwen heeft hij een aantal noodlijdende staalbedrijven opgekocht en weer winstgevend gemaakt. Door de winstgevendheid en werkgelegenheid die hij bood besloot de Belgische overheid destijds om het bedrijf over te nemen. Maar Frére zou niet de rijkste zaken zijn geworden als hij niet dacht aan het grotere plaatje. Hij kreeg namelijk royalties cq. doorlopend inkomen over de verkoop van het staal.

Echte rijkdom

Het echte vermogen heeft Frère vergaard binnen de financiële sector. Binnen verschillende bedrijven was hij voor meer dan 50% aandeelhouder, zodat hij kon bepalen of een verkoop doorging of naar zijn mening moest worden afgeketst. Hij nam vervolgens aandelen in bedrijven zoals Petrofina en Brussel Lambert, die hij vervolgens verkocht aan het buitenland. Dit werd hem niet altijd in dank afgenomen en kreeg vaak te horen dat hij België aan het uitverkopen was.

Participatie Franse bedrijven

Hij zag daarna de potentie van de Franse markt en heeft daar goed op ingespeeld door kleine, maar belangrijke participaties(aandelen) binnen grote Franse bedrijven te nemen. Voor zijn staat van dienst is hij tot driemaal toe geridderd in zowel Frankrijk, Duitsland als België.

Actie

Internationaal Ambitieus staat ook voor verbinding en wil onder andere ondernemers graag de inzichten geven hoe je binnen de Nederlandssprekende landen je bedrijf kan laten groeien. Albert Frére is klein begonnen in België, maar is uitgegroeid tot Franse zakenman door onder andere de taal die beide gebieden verbindt.