• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Als niemand in je gelooft, stop je of maak jij je dromen waar?’

Het was 5 mei 2015. Silvino en ik bezochten op aanraden van een kennis het National Achievers Congress in de Amsterdam RAI. De hoofdact was Chris Gardner, de man die door Will Smith gespeeld werd in de film ‘The Pursuit of Happyness’. Het verhaal van een man die zijn huis en zijn vrouw kwijtraakte en samen met zijn zoontje een tijd op straat leefde, maar toch erin slaagde om een baan te bemachtigen waarmee hij miljonair werd. Dat is op zich al inspirerend, maar zijn verhaal deed nog veel meer met me. Daar begon Speaker’s Night. Hoe kreeg ik dat voor elkaar?

Die dag waren er de hele dag door sprekers, die lang niet allemaal even boeiend waren. Persoonlijk kwam ik voor Chris Gardner, maar in het voorprogramma was ik bijzonder onder de indruk van sprekersexpert Andy Harrington. In mijn functie als Personeelscoördinator hield ik maandelijks presentaties voor publiek en ik voelde me daar altijd heel goed bij. Die dag besloot ik om dat weer op te pakken, maar dan voor mijn eigen business.

Hey!
Allereerst ben ik gaan rondkijken, bellen en mailen met organisaties die de boekingen van sprekers verzorgen. Ik wilde weten wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor die bureaus. Helaas kreeg ik telkens te horen ‘nee meneer, u moet een track record hebben. Zonder track record kunnen we niets voor u doen’. Op dat moment kon ik het er bij laten, maar dat deed ik natuurlijk niet. Mijn vader leerde me altijd: ‘Als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg naar Mozes!’.

Nieuwe creatie
Zonder track record geen opdrachten, maar zonder opdrachten geen track record. Met andere woorden, dan moet je zelf iets organiseren om een track record op te kunnen bouwen. Zo begon ik met het opzetten van Facebookgroep Speak II UNITE en besloot alle mensen met de ambitie om te spreken toe te voegen aan die groep en gezamenlijk de weg naar ons gemeenschappelijke doel te bewandelen. Tevens legde ik contact met partijen in mijn woonplaats en creëerde een deal met stichting De Schoor. Ik kon daar 3 maanden een sessie houden in hun buurthuis. Dat was leuk en smaakte naar meer, dus ik zocht het hogerop.

‘Shine’
Het buurthuis was een goede ervaring, maar ik miste nog wat. Door succes te bestuderen leerde ik o.a. dat als je ergens naar streeft, je eigenlijk al moet denken en geloven dat je al bent waar je naar streeft. Muhammad Ali zei al dat hij de grootste bokser aller tijden was, nog jaren voordat hij het daadwerkelijk was. Ik moest iets creëren waarbij je als spreker ook al die ‘shine’ voelt van het podium, spotlight, audio, techniek en de hele show eromheen. Toevallig wist ik dat die mogelijkheid er was bij De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Na contact te hebben gelegd en een goed gesprek te hebben gevoerd, kon ik de coördinator ervan overtuigen dat dit event een toegevoegde waarde was.

Take one and… Action!
De toegevoegde waarde ligt in het gegeven dat Almere behoefte heeft aan een platform voor de jongeren, die nu hun activiteiten buiten de stad ontplooien wegens gebrek aan opties in Almere. Voor de invulling van het programma moest ik nu ineens de mensen ook echt wat te bieden hebben, dus verschoof mijn mindset van zelf spreken naar de rol van organisator. Ik vond het belangrijker dat het evenement er kwam dan dat ik zelf op het podium sta als spreker. Nu geef ik namelijk anderen een kans, die ik zelf niet kreeg. En ik doe wat terug voor de stad waar ik al mijn hele leven woon.

Actie!
Nu weet je hoe dit evenement tot stand is gekomen. Moraal van het verhaal is dat je groot mag durven dromen en als je die droom wilt realiseren je er gewoon voor moet gaan. De sprekers van Speaker’s Night zijn stuk voor stuk voorbeelden van mensen, die mogelijk dezelfde hindernissen als jij ondervinden of hebben ondervonden en jou zullen vertellen hoe ze het hebben opgelost. Kijk hier als je alvast een voorproefje wilt.