• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Andy Harrington: ‘sprekers verdienen geen geld!’

Hij wordt ’s werelds nummer 1 expert genoemd op het gebied van spreken in het openbaar. Andy Harrington is klein van stuk, maar groots in het sprekersvak en daarom voor velen een inspirerend rolmodel. Ik  besloot hem te gaan analyseren en bezocht zijn seminar toen hij in Nederland was. Hij gaf hele goede tips en punten voor ambitieuze sprekers. Hoe word je een succesvol spreker?

Andy is een echte marketing- en salesman. Hij is goed in zijn vak en in het spreken en heeft diverse formules ontwikkeld om mensen op weg te helpen om op een deskundige wijze te spreken voor publiek. Het eerste waar hij over sprak was de ‘Jet Set Speaker System’.

Jet Set sprekerssysteem
Beeld je eens een plaatje van een vliegtuig in. Een tekening waarop je een vliegtuig van de onderkant bekijkt. Aan de staart vind je een blok getiteld ‘Stressvrij sprekerssysteem’ en aan de cockpit vind je een blok met ‘Betaald worden om te spreken’. Rond de vleugels heb je drie blokken verdeeld over de breedte. Blok 1 bevat informatie over jezelf positioneren als een blijvertje, datbetaald wordt voor het spreken. Blok 2 bevat een 4-stappenformule en blok 3 een uniek merksysteem. Tussen de vleugels en de cockpit heb je nog twee blokken: één gaat over ‘storytelling’ en de andere over ‘het creëren van content’. Ben je klaar om te vliegen?

De 4 ‘I’s
De blokken in het vliegtuigmodel staan voor de onderdelen die noodzakelijk zijn om het vliegtuig te kunnen laten excelleren. In de praktijk geeft Andy dit vorm onder vier secties, die allen met de letter ‘I’ beginnen. IMPACT maak je door een stressvrij ‘systeem’ klaar te hebben. Deze licht ik in een apart blok toe. De drie blokken van positionering, branding en formule vallen onder INFORMEREN. Je inspireert jouw publiek met ‘storytelling’ en content en je verkrijgt INKOMEN door een formule toe te passen waarbij je pitcht en jouw rijkdom laat groeien. Hier plaatsen sprekers vaak hun ‘upsell’.

SYSTEM
De letters in het woord SYSTEM staan elk voor een begrip:

– ‘State’ oftewel staat. Hieronder valt jouw focus, ademhaling, pauzes en jouw omgeving scannen.

– ‘Yourself’ oftewel jezelf. Wees oprecht zodat mensen je kunnen vertrouwen. Wees niet een ander.

– ‘Stance’ oftewel houding. Houd je voeten gesloten en benut je volledige lengte.

– ‘Tonality’ oftewel toon. Gemiddelde snelheid en volume, goed geluid en goede dictie.

– ‘Eyecontact’ oftewel oogcontact. Houd van jouw publiek, wees aandachtig en kijk ze deze in de ogen aan.

– ‘Movement’ oftewel beweging. Hoe beweeg je?

Content
Bij het creëren van content werkt Andy met het ‘Kick Start’-model. Ook de letters van het woord START staan elk voor een begrip:

– ‘Sell’ oftewel verkoop
– ‘Tell’ oftewel vertel
– ‘Anchor’ oftewel veranker
– ‘Relate’ oftewel relateer
– ‘Take away phrase’ oftewel de quote waarmee je afsluit

Als je drankjes wilt verkopen, moet je jouw klanten een zoute maaltijd geven. Een verhaal moet je vertellen met een opbouw, dus spring er niet meteen bovenop. Let op je snelheid. Het publiek moet het leren en ervaren. Bij het verankeren moet je de punten in je verhaal naar iets linken zodat je er een associatie bij kan leggen. Bijvoorbeeld als het publiek iets nog niet kent, maak dan een vergelijking met iets wat ze wel kennen. Dat kan door een metafoor of een verhaal te vertellen waarmee je jouw boodschap duidelijk maakt. Visualiseren werkt het beste. Een plaatje zegt nog steeds meer dan 1000 woorden.

Relateren wil in dit verband zeggen dat jij het publiek een vraag stelt en dat zij het gevoel moet hebben dat jouw vraag op hun betrekking heeft. Dit zorgt voor verbondenheid. Je afsluitingsquote is de zin die je het publiek wilt meegeven en dat is vaak een het punt van je hele verhaal samengevat in 10 woorden.

Actie!
Met deze punten zal je inzien dat je als spreker pas geld verdient, als je een ondernemer bent die over zijn of haar business praat.