• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Anna Korenromp: ‘Ondanks een heerlijk leven in Nederland vertrokken wij naar Curaçao’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirationale evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Anna Korenromp is een avonturier en geniet volop van het leven. Ondanks een goed leven in Nederland, vertrokken zij en haar vriend naar Curaçao. Waarom namen zij deze stap?
 
Anna beschrijft zichtzelf als een young professional van 29 jaar met een heerlijk leven op Curaçao. Na mijn studie Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg heb ik vier jaar in Nederland voor Mars gewerkt en ben toen, inmiddels ruim anderhalf jaar geleden naar Curaçao verhuisd. Ik probeer zoveel mogelijk van het leven te genieten. Ik hou van reizen, kan heel erg genieten van lekker eten en drinken en vind mezelf de laatste tijd zelfs best sportief. Ik sta met beide benen op de grond, ben positief ingesteld en ben ervan overtuigd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk.
 
Emigratie
 
Mijn vriend en ik hadden een erg fijn leven in Nederland: leuke baan, mooi huisje in een leuke wijk, veel fijne vrienden en een hechte familie. Maar toch bleef altijd het idee dat er meer moest zijn. Het avontuur lonkte! Toen we na een bezoek aan vrienden op Bonaire een aantal dagen op Curaçao verbleven, hadden we besloten om te gaan solliciteren op de eilanden. We hadden geen haast en als het niet lukte was er nog geen man overboord; we zaten tenslotte prima in Nederland. Maar toen kwam er een vacature voorbij die mij goed bleek te passen en opeens ging het razendsnel…
 
Werken op Curaçao
 
Ik werk bij Fun Miles, een customer loyalty programma dat actief is op Aruba, Bonaire, Curaçao en St. Maarten. Vanuit Fun Miles word ik 2 dagen per week gedetacheerd bij Kooyman, de lokale hardware store en grootste partner van Fun Miles. Bij beide bedrijven werk ik als Marketing Intelligence Officer, oftewel de datagerichte kant van Marketing. Ik help Kooyman, evenals de rest van de partners van Fun Miles, om op basis van data en inzichten hun marketingcampagnes beter te evalueren in het vervolg beter in te richten. Buiten werktijd sport ik veel. Zo speel ik de meest lokale sport op het eiland in het bedrijfssoftbalteam van Kooyman, loop ik hard en peiger ik mezelf af tijdens een uurtje bootcamp per week. Maar uiteraard ben ik ook minimaal eens per week op het strand te vinden en bezoek ik graag de vele happy hours die het eiland rijk is. Daarnaast maken we optimaal gebruik van onze vakantiedagen om de rest van het Caribisch gebied en Midden- en Zuid Amerika te leren kennen. Kortom: we genieten van een leven waarvan we horen dat mensen er jaloers op zijn.
 
Mooie en minder mooie aspecten
 
Het mooiste aspect van wonen op Curaçao vind ik de spontaniteit, het niet leven met een agenda. Men leeft hier heel erg in het nu, plant liever niet verder dan een paar dagen vooruit. Als je op vrijdagmiddag aan iemand voorstelt om 's avonds wat te gaan drinken heeft diegene 9 van de 10 keer nog niets gepland. Daarnaast staat genieten hoog op de prioriteitenlijst. Gewoon even uit eten omdat het kan, naar een ongerept strandje omdat het zo fijn is, lekker barbecueën omdat iemand dat voorstelt, het hoort er allemaal bij. En natuurlijk die zon he, maar dat behoeft vast geen verdere uitleg.
 
Een minder mooi aspect is voor mij het enorme verschil tussen rijk en arm en alle consequenties die dat met zich mee brengt. Zichtbare armoede, criminaliteit, onwetendheid van de bevolking over de omgang met natuur, dieren en toeristen. Het land lijdt zienderogen onder bijvoorbeeld vervuiling, en dat hoeft niet zo te zijn. En de bevolking kennis bijbrengen over het belang van toerisme, dat zou niet zo moeilijk moeten zijn zou je zeggen. Het is lastig om hier je "Nederlandse bril" helemaal voor af te zetten.
 
Rekening houden met…
 
Ik vind het altijd een beetje eng als mensen naar Curaçao verhuizen omdat ze het in Nederland niet meer leuk vinden en het gehad hebben met bijvoorbeeld de mentaliteit. Dan kom je hier waarschijnlijk met bepaalde torenhoge verwachtingen waar het eiland maar tot op zekere hoogte aan kan voldoen. Natuurlijk is het leven fijn, maar het heeft ook keerzijden die je niet kunt negeren. Ik zou iedereen aan willen raden om niet direct al je schepen achter je te verbranden, geef Curaçao een eerlijke kans en accepteer dat het ook hier weleens niet leuk is. Daarnaast is het belangrijk om Curaçao en haar mensen in hun waarde te laten en niet meteen van alles te veroordelen en te willen veranderen.
 
Leuke anekdote…
 
Het leven-met-de-dag is een motto wat hier in alle lagen van de bevolking is doorgevoerd en dat merk je elke maand opnieuw rond de dag dat de salarissen zijn uitbetaald. Je ziet in de vierde week van de maand beduidend meer mensen op straat, restaurants zitten vol, stranden liggen overvol, mensen nemen het er echt even van. Een week later is het alweer rustiger en rond week 3 gaat het gemiddelde restaurant bijna failliet. Koningsdag viel dit jaar voor het eerst vóór payday, omdat Curaçao nog een jaar langer Koninginnedag had gevierd. Omdat dit de omzet van de kraampjes natuurlijk niet ten goede kwam opperde iemand op Facebook of het misschien een idee was om Koningsdag terug te zetten naar 30 april. Bijzonder veel mensen vonden dat een briljant idee, en er reageerde zelfs iemand dat we kerstavond dan ook maar meteen moesten verschuiven naar 30 december!
 
Webinar
 
Heeft u na dit interview nog meer vragen omtrent emigreren naar Curaçao? Op zondag 20 maart 2016 van 19:00 uur tot 20:00 (NL &BE) en van 15:00 tot 16:00 (Sur.) organiseert Internationaal Ambitieus een webinar. Een webinar is een (live) presentatie, die je gemakkelijk via de computer kunt volgen. Tijdens deze live webinar krijgt u praktische tips over emigreren naar Curaçao van Internationaal ambitieus en Diana van Esch – van den Heuvel, beter bekend als 'Het Eiland Meisje'. Bent u nog aan het twijfelen? Dan kan deze webinar u op weg helpen!