• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Astrid Roemer: ‘mijn relatie met het woord is intensiever dan een liefdesrelatie’

Vandaag, woensdag 25 mei, staat in het teken van de opening van en documentaire over Astrid Roemer. Burgemeester Franc Weerwind, de Surinaamse Obama, zal de expositie ‘Roemers Drieling’ gaan openen. De documentaire, die door Cindy Kerseborn is gemaakt, wordt aansluitend vertoond. Vorige week ontving Astrid Roemer de P.C. Hooftprijs, de hoogste literaire onderscheiding die een auteur in Nederland kan krijgen. Welke boodschap wil Astrid overdragen?

Astrid leidt een zeer teruggetrokken bestaan. Het is dan ook bijzonder dat er een documentaire is gemaakt, waarin zij haar gevoel over hoe de wereld gezicht heeft verloren. De festiviteiten vinden plaats op de locatie waar wij de afgelopen vijf maanden elke maand een Speaker’s Night editie organiseerden. Voor de documentaire kunnen kaarten worden gekocht via de website van de De Nieuwe Bibliotheek Almere.

 

Surinaams trots
Astrid Heligonda Roemer is een Surinaams schrijfster. In 1966 vertrok ze naar Nederland, maar ze keerde terug naar haar geboorteland om daar te werken als onderwijzeres. In 1975 vestigde zij zich opnieuw in Nederland. Van 2006 tot 2009 woonde zij weer opnieuw in haar geboorteland. Met de P.C. Hooftprijs is zij de eerste auteur van Caraïbische oorsprong die de prijs heeft ontvangen.

 

De prijs
De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor verhalend proza. Roemer werd telefonisch over de toekenning geïnformeerd. De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. De prijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Actie!
Kom vanavond naar De Nieuwe Bibliotheek in Almere waar de expositie om 19.00 uur begint. Een uur later zal de documentaire worden gedraaid. Hier is alvast een voorproefje.