• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Atilay Uslu: ‘Ik weet echt alles wat er in mijn bedrijf gebeurt’

Onlangs zag ik bij Ziggo een documentaire over het inspirerende verhaal van Atilay Uslu, de oprichter van Corendon. In de documentaire is te zien wat de handelsgeest is geweest achter het succes van zijn bedrijf. Corendon is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Nederlandse ondernemingen. Hoe bereikte deze bijzondere man die ooit als elektromonteur begon dit succes?

Als geen ander weet Atilay precies wat zijn klant wilt, hoeveel zijn klant uitgeeft en hoe hij ze moet bereiken en bedienen. In de link naar de documentaire, die je kunt vinden als je naar beneden scrollt, is te zien hoe hij zich aan het voorbereiden is voor zijn volgende bestemming: Ibiza! De missie is duidelijk. Het dure Ibiza toegankelijk maken voor Jan Modaal.

Van 0 naar 700 miljoen
Op het populaire eiland opent Atilay een heus Corendon-hotel. Zomaar even een stap, maar wel een die zich in zijn 16 jaar als ondernemer een omzet van 700 miljoen heeft opgeleverd. En dat terwijl hij met niets begon. Met een MBO-diploma elektrotechniek begon hij Atilay al als ondernemer door een shoarmazaak over te nemen van zijn oom. Hij droomt dan al financiële onafhankelijkheid en dat wil hij het liefst bereiken door een miljoen bij elkaar te verdienen. Omdat het met de shoarma’s niet snel genoeg ging, koos hij voor de reissector. En dat tegen alle goedbedoelde adviezen in…

Slecht advies een goede raadgever?
Velen raden het hem af omdat de reissector ongelooflijk concurrerend is. Toch waagde Atilay de sprong in het diepe. En met succes! Zestien jaar later opent Atilay een groot hotel op Ibiza. Het is een voorlopige kroon op het werk van de ondernemer die begon met een reisbureau, later een touroperator maakte van zijn bedrijf en vervolgens vliegtuigen toevoegde aan z’n onderneming en daarna eigen hotels. Daarmee is slecht advies wellicht toch een goede raadgever…

Visie als micro-manager
In de documentaire komt duidelijk naar voren dat Atilay een overtuigde micro-manager is. Hij zit er werkelijk bovenop en weet alles wat er in zijn bedrijf afspeelt. Een keer in de maand draait hij zelfs mee in de ploegendienst om te weten wat er op de werkvloer gebeurt. Dat is ook handig bij het zoeken van de meeste geschikte persoon per functie. Je weet immers precies wat er bij die functie komt kijken en dat is altijd anders dan van horen zeggen.

Familie en business een goede match?
Als de meest geschikte persoon een familielid is, hoeft dat niet lastig te zijn volgens Atilay. Hij vindt dat ondernemers niet de arrogantie moeten hebben door te denken alles beter te kunnen. In de documentaire vertelt cabaretier Najib Amhali dat je harder je best moet doen om te slagen als je Uslu heet in plaats van Janssen. Niet zozeer omdat dit racisme is, maar meer omdat mensen je moeten leren kennen dus moet je een stapje extra doen.

Actie!
Bekijk de documentaire.