• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Beste 9 vragen voor een netwerkbijeenkomst

De afgelopen weken merk ik steeds vaker op dat ondernemers netwerken heel belangrijk vinden. Het komt regelmatig voor in de top 3 van succesfactoren. Op de Caribisch Nederlandse eilanden en Suriname wordt er totaal anders genetwerkt, dan in België of Nederland. Uiteindelijk willen we als ondernemer allemaal hetzelfde en dat is dat jouw bedrijf goed loopt. Houd zeker wel rekening met een cultuurverschil als je gaat netwerken in andere landen. Vraag aan lokale ondernemers naar de do's and don'ts en pas dat toe. Je hoeft niet te veranderen, maar je wel aan te passen. Welke 9 vragen kan jij het beste stellen tijdens het netwerken?
 

1. Wat is de reden dat jij hier ook aanwezig bent? 

Het is geen moeilijke vraag en je kan er meteen achterkomen wat de reden van aanwezigheid is. Gaandeweg kan deze vraag helpen om de persoon aan iemand anders voor te stellen.
 

2. Wat vind jij van netwerken en doe je het vaker?

Bij deze vraag kom je erachter of ze het trucje van het netwerken al beheersen. 

3. Ken jij veel mensen op deze netwerkbijeenkomst?

Op deze manier kan jij ook geïntroduceerd worden aan andere personen op een netwerkbijeenkomst. Het is niet de bedoeling dat je bij één persoon blijft staan, dus vraag gerust of de persoon zijn of haar contact bij het gesprek voegt.
.

4. Waarin ben jij gespecialiseerd?

Normaal vraag je: Wat voor bedrijf heb je? Dat is ook een goede vraag, maar de meeste personen geven een heel lang antwoord. Met deze vraag kom je achter de specialiteit van een individu. Wellicht kan je ze op basis daarvan ook je netwerk aanbieden.

5. Wat is het leukste project waar je nu aan werkt? 

Iedereen heeft een brandend verlangen. Met deze vraag kom je achter het brandend verlangen en de reden waarom ze nog steeds zo hard werken. Geen makkelijke vraag om te beantwoorden, maar wel een hele waardevolle!
 

6. Met hoeveel mensen werk je op dit moment?

Je kan natuurlijk heel direct zijn en vragen hoeveel geld de persoon verdient waar je mee staat te praten, maar dat zal niet op prijs worden gesteld. Je kan ook een schatting voor jezelf maken door erachter te komen hoeveel personeelsleden binnen het bedrijf actief zijn.

7. Wat voor soort personen kan ik aan jou voorstellen om je bedrijf te laten groeien?

Netwerken draait om geven en nemen. Bewust noem ik eerst geven. Durf toegang te geven tot je netwerk na het stellen van deze vraag. Uiteindelijk zal jij er ook profijt van hebben.

8. Waarom zou een klant jouw bedrijf moeten kiezen in plaats van een concurrent?

Dit is een moeilijke vraag die niet iedereen kan beantwoorden. Het geeft je gesprekspartner inzichten in zijn bedrijf en wellicht ken jij de juiste persoon die jij wilt voorstellen. Als ze deze vraag niet kunnen beantwoorden, dan zullen je tenminste herinneren.
 

9. Het lijkt mij geweldig om je beter te leren kennen. Zullen we volgende week iets gaan drinken en elkaar beter leren kennen?

Dit is de beste vraag die je kan stellen als er een goede klik is. Er worden geen zakendeals gesloten op een netwerkbijeenkomst, maar in de daaropvolgende afspraken. Denk maar aan de vele dates die je hebt gehad om uiteindelijk je partner te overtuigen dat jij de beste keuze bent. In zakendoen werkt het ook op die manier.

Welke vraag vond jij het meest waardevol? Deel dat hieronder met ons!