• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Bonaire verwelkomt Internationaal Ambitieus

Toen de handelsmissie naar Curaçao in 2016 was voltooid, besloten Silvino en Pascal op hun vrije dag een dagbezoek te brengen aan buurland Bonaire. Demelza Tjon van stagebureau Bonaire ontving de co-founders en leidde hen rond op het eiland. Eenmaal in Bonaire ontmoetten Silvino en Pascal ook andere bekenden. Ook benieuwd naar de beelden?
 

Terwijl we het eiland bezochten, leerden we van de mensen die we spraken enorm veel over de eilanden. Zo is de bovenwindse cultuur Brits-Jamaicaans georiënteerd. Dat merk je vooral aan de muziek tijdens carnaval op Sint Maarten en ook met rapper Ziggy, die van Sint Eustatius afkomstig is. Dat verklaart ook waarom er ook veel Engels wordt gesproken daar in tegenstelling tot het Papiaments op Bonaire en Curaçao. Wist je trouwens dat je op Youtube een cursus Papiaments kan volgen? Klik hier!

SSS
Bonaire ligt tegenover Venezuela. Dagelijks varen Venezolaanse vissers en marktlieden naar Bonaire om producten te verkopen. Echter, fruit en vruchten worden niet geleverd door Venezuela. Waarom niet verbouwen op Saba en Sint Eustatius? Vooral voor Nederlandse ondernemers biedt Saba uitkomst. Er zijn veel Nederlanders op Saba en als onderdeel van de overheid is de stap snel gemaakt.

Marriot hotel
Vlakbij Flamingo Airport werd er tijdens ons bezoek gebouwd aan een groots Marriot hotel. Er waren 70 man aan het werk en het eindresultaat mag er wezen. We hoorden dat het personeel een laag niveau heeft. Dit komt onder andere omdat veel Bonairianen voor studie naar Nederland gaan en of niet terugkeren of na 1 jaar afhaken. Dit biedt tegelijkertijd ook kansen, het begeleiden van deze studenten naar de eindstreep. Een mooie oplossing voor de ‘braindrain’.

Groei
In 2020 wordt verwacht dat Bonaire 30.000 inwoners telt, ten opzichte van het huidige inwonerstal van 19.000. Er moet dus meer gebouwd worden. Verder kan het niveau van het personeel omhoog worden gebracht door middel van training. Ook dit biedt kansen voor ondernemers die training geven! Mensen voelen dat Bonaire booming gaat worden. Veel mensen zien mogelijkheden en beginnen met ondernemen.

Actie!
Bonaire kan beter worden voorbereid op de toekomst. Nu is het zo dat ze leskrijgen in het Papiaments, maar examen moeten doen in het Nederlands. Dat is niet bevorderlijk voor het niveau natuurlijk. Tijd om naar Bonaire te gaan en mee te helpen met ontwikkelen. Leer de taal en maak veel promotie op radio, tv en Facebook. Benieuwd naar de foto's?