• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Cabo Verde: In het centrum van de wereld en een wereldwijd netwerk!

Wist je dat de Kaapverdische bevolking uit ruim 1,3 miljoen mensen bestaat? Wist je dat er bijna net zoveel Kaapverdiërs in Amerika wonen als in Cabo Verde zelf? Wist je dat er circa 7000 mensen van Kaapverdische afkomst in Scandinavië wonen?

 

Centraal gelegen

Afgelopen juni had ik de eer om Cabo Verde Business Day te hosten. Tijdens deze dag die werd georganiseerd door Cabo International Partners maakte ik kennis met verschillende mensen die zich bezighouden met ondernemen in Cabo Verde. Het was een internationaal gezelschap met mensen uit Nederland, België, Cabo Verde en zelfs uit Canada. Het is ook de dag waarop ik me nog meer bewust werd van de mogelijkheden van deze prachtige eilanden en haar bevolking. Ik kreeg informatie over de kansen op het gebied van toerisme en over de Kaapverdische koffie, die nu ook bij Starbucks te verkrijgen is. Mijn 'eye opening' moment kwam echter toen ik zag hoe Cabo Verde letterlijk in het centrum van de wereld ligt!

 

Avonturiers

Overal ter wereld leven Kaapverdiërs. Sterker nog er leven veel meer Kaapverdische mensen buiten Cabo Verde dan in Cabo Verde zelf. De mensen die toentertijd een betere toekomst voor zichzelf en hun familie zochten waren avonturiers. Het waren de walvisvaarders in de jaren ‘20 die vanuit Cabo Verde in Amerika terecht kwamen. Het waren de zeemannen die vanaf de jaren ‘50 overal ter wereld rondvoeren en zich vervolgens in een van de landen waar zij aanmeerden vestigden. Deze avonturiers gingen een voor hen onbekende bestemming en toekomst tegemoet, vol vertrouwen in hun vermogen om zich aan te passen aan de situatie aldaar en er het beste van te maken.

 

Wereldwijd netwerk

Vandaag de dag kun je bijna overal ter wereld mensen van Kaapverdische afkomst vinden. Dit zie ik als een enorme kans. We hebben namelijk een wereldwijd netwerk. Zoals ik al bij de Cabo Verde Business Day opmerkte: 'we hebben goud in handen!'. Wat als we dit netwerk niet alleen voor familiebelangen zouden inzetten, maar ook voor zakelijke belangen? Wat als we onze kennis, expertise en middelen zouden bundelen en samen zouden optrekken? Wat als we daarmee niet alleen onszelf zouden kunnen helpen, maar ook de Kaapverdische gemeenschap wereldwijd?

 

Aandacht voor ondernemen in Cabo Verde

Op verschillende manieren wordt aandacht gegeven aan de mogelijkheden om te ondernemen in en met Cabo Verde. Zo was er de Cabo Verde Business Day op 1 juni jl. In oktober van dit jaar wordt er de missie 'Creative Industry in Cabo Verde' georganiseerd. Dit is een samenwerking tussen Bons Negocios en Liberartista. Het is een marktverkenningsmissie voor artiesten en ondernemers in de “creative industry”. Wat mij betreft is de volgende stap een handelsmissie naar Cabo Verde.

 

Mijn persoonlijke missie

Een van de wensen die op mijn lijstje staat is een bezoek aan Cabo Verde. Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat het meer dan 20 jaar geleden is dat ik in Cabo Verde ben geweest. Het wordt hoog tijd dat ik daar naartoe ga. Ik wil mijn bezoek vastleggen en mijn ervaringen delen. Ik wil laten zien welke mogelijkheden Cabo Verde te bieden heeft. Daarna wil ik op zoek gaan naar al die Kaapverdische gemeenschappen ter wereld. Ik wil weten hoe zij leven, wat de verschillen zijn en vooral wat de overeenkomsten zijn. Mijn uiteindelijke missie is om dit wereldwijde netwerk in te zetten voor een daadkrachtiger Kaapverdische gemeenschap en een sociaal-economisch sterker Cabo Verde.

 

Ik ben zo ontzettend trots op al die Kaapverdische pioniers die overal ter wereld zijn neergestreken, zich hebben aangepast aan hun omgeving, een leven hebben opgebouwd en de deuren hebben geopend voor de volgende generaties. Hoe mooi zou het zijn als wij als tweede, derde, vierde en daarop volgende generaties het avontuur aangaan en samen optrekken in een wereldwijd netwerk dat zijn weerga niet kent!