• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Carmen Breeveld: ‘ik geniet ervan als vrouwelijke ondernemers grensverleggend ondernemen’

Fotocredits: Palassociates

Carmen Breeveld is 51 jaar geleden geboren in Suriname. Men omschrijft haar als een netwerker pur sang, maatschappelijk zeer bewogen en combineert het ondernemerschap met bestuurlijke nevenfuncties. Zij helpt graag anderen, maar is bovenal een succesvolle zakenvrouw. Zij heeft de afgelopen maanden twee succesvolle handelsmissies voor vrouwen georganiseerd naar respectievelijk Brussel en Londen . Haar volgende handelsmissie staat ingepland in juni naar Suriname. Maar hoe is zij zo succesvol geworden?
 

Carmen Breeveld
Het draait bij Carmen niet alleen om het ondernemerschap, maar is naast alle zakelijke besprekingen ook echtgenote en moeder. ''Quality time met mijn gezin vind ik heel belangrijk'', geeft Carmen aan als wij haar op een zondag proberen te bereiken. Zij was op dat moment aan het koken voor haar gezin. Het draait dus niet alleen om hard werken, maar met de naasten om haar heen brengt Carmen ook graag tijd door. Op verjaardagen is Carmen volop bezig in de keuken en binnen familiekringen staat zij alom bekend om haar overheerlijke saoto soep, viadoe, bamie, nassi, pom en pastei.

Bedrijven
In 1996 is Carmen begonnen met haar eerste bedrijf, genaamd Team Care. ''Dit was een recruitment- en consultancybedrijf gespecialiseerd in HRM bemiddeling en interim management.. Mijn bedrijf is groot geworden doordat ik mij van de concurrenten heb weten te onderscheiden op marketing gebied. Een goed marketing concept vormt een goede basis voor een gestage groei en zorgt ervoor dat prospects jou benaderen in plaats van andersom'', geeft zij mee als belangrijke tip aan ondernemers.

Haar inzet en doorzettingsvermogen bleven niet onopgemerkt, want 7 jaar na de oprichting van haar eerste bedrijf werd zij verkozen tot Europese Zwarte Zakenvrouw in 2003 van Nederland. ''Dit opende voor mij vele deuren en daardoor kreeg ik het nog drukker, want ik besloot toen ook zitting te nemen in diverse adviesfuncties binnen de overheid als ook in het bedrijfsleven. De meest indrukwekkende adviesfuncties zijn o.a. bij de departementen Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de adviesfunctie bij de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Samen met staatssecretaris Karien van Gennip ging Breeveld voor het eerst mee met de vrouwelijke handelsmissies naar Londen, Barcelona & Madrid. Dit vormde de basis voor het internationaal ondernemerschap bij Breeveld.
 

Handelsmissies voor vrouwelijke ondernemers
Tijdens bovengenoemde handelsreizen, viel het Breeveld op dat de vrouwen zich op hun gemak voelden als zij met gelijkgestemden op pad waren in het buitenland. Er worden jaarlijks honderden handelsmissies georganiseerd, maar het aantal vrouwen dat ook deelneemt aan een dergelijke reis ligt onder de 10%.. Met de stichting Women Entrepreneurs Netherlands probeert Breeveld dit patroon te doorbreken en legt zij de focus voornamelijk op internationaal ondernemen. 'Tijdens de missie naar Brussel waren wij met een groep van ruim 50 vrouwenlijke ondernemers tijdens de Matchmaking. Door mijn Surinaamse achtergrond heb ik gemerkt dat het voor mij net iets gemakkelijker is om naast de zakelijke ook de persoonlijke verbinding te maken met de Belgen. Het persoonlijke contact wordt zeer gewaardeerd in België'', vertelt Breeveld. ''Twee weken na de missie kreeg ik van verschillende dames berichten binnen dat zij een deal hadden gesloten of dat zij bezig waren met de onderhandelingen. Dat is uiteindelijk waar ik het voor doe.''

Handelsmissie Suriname
Internationaal Ambitieus wilde natuurlijk ook graag weten waarom Carmen een handelsmissie naar Suriname organiseert. '' Als je het puur economisch zou moeten bekijken, dan staat Suriname niet in de top 10 landen waar je gemakkelijk zaken kan doen. Desondanks zijn er veel pluspunten. Suriname bevindt zich in een transitie economie en dat biedt naast de huidige tegenslagen ook veel kansen voor ondernemerschap. Het feit dat ik in Suriname ben opgegroeid, vormt een goede basis om dit initiatief succesvol te volbrengen.
 

De voertaal is Nederlands en elke Surinamer heeft minimaal één familielid in Nederland wonen, dus ze zijn over het algemeen ook op de hoogte van de ontwikkelingen in Nederland. Je kan hierbij denken aan kansen op het gebied van: coaching en mentoring van ondernemers, startup- en groeifinanciering, professionele kinderopvang, toerisme, landbouw, visserij en infrastructuur, IT en social media marketing.' Uiteindelijk wil ik internationaal ondernemerschap onder de vrouwelijke ondernemers stimuleren en zien dat hun bedrijf nog harder gaat groeien na deelneming aan een handelsmissie naar het buitenland. Hetzelfde heb ik voor ogen tijdens de handelsmissie naar Suriname van 20-23 juni a.s..''

Women Entrepreneurs Netherlands is voor deze handelsmissie een samenwerking aangegaan met Internationaal Ambitieus. Wenst u meer informatie te ontvangen over de handelsmissie, dan kunt u het contactformulier invullen door op onderstaande banner te klikken en wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.