• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Clarence Seedorf: ‘het gaat om winnen en dat doe je met de beste spelers’

 

 

 

Het Nederlands elftal heeft zich wederom niet geplaatst voor een eindtoernooi en dat heeft internationaal veel stof doen opwaaien. Volgens de speler die de meeste prijzen in clubverband heeft gewonnen, ligt de oorzaak bij het selectiebeleid dat volgens hem al minimaal 15 jaar verstoord is. In het interview dat hij had met Voetbal International pleit hij dan ook voor scherpere selectiecriteria. Wat is de achterliggende visie hierachter en waarom is dat inspirerend voor ondernemers?

De basis van sport kent vele overeenkomsten met het ondernemerschap. Talent uit zich namelijk niet alleen in vaardigheden, terwijl persoonlijkheid en mentaliteit ook talenten zijn. Drijfveren, spirit en passie komen hieruit voort en kunnen van beslissende waarde zijn voor het winnen. En daar draait het uiteindelijk om. Olcay Gulsen zei eens in een interview dat ze niet de beste is in haar vak, maar wel degene die het hardst werkt en kennelijk de meeste waarde toont. In de sport wint ook niet altijd de beste, dus talent is niet per se doorslaggevend.

Kwaliteit
Seedorf benoemt in het interview dat er een groot verschil is in het selectiebeleid van nu en in de tijd dat hij nog speler was. ‘Bij Oranje wordt te vaak het spelsysteem boven de beschikbare spelerskwaliteiten gesteld. Zo hebben de laatste jaren veel spelers hun debuut gemaakt, terwijl ze daar nog niet aan toe waren. Voorheen was een uitnodiging voor Oranje een beloning voor het langdurig laten zien van een hoog niveau bij een topclub in Nederland of in een topcompetitie’. Volgens Clarence is het speciale er nu vanaf. 

Speelwijze
De ervaring van Seedorf staat natuurlijk buiten kijf. Hij won in totaal 4 keer de Champions League met drie verschillende clubs. Een unieke prestatie die door nog geen enkele andere speler werd behaald. Als geen ander weet hij wat de sleutel tot het succes is. ‘In Nederland hamert men op het spelsysteem en wie daarin zou kunnen functioneren. In plaats daarvan moet je gewoon je beste spelers selecteren en aan de hand daarvan de speelwijze bepalen’. Van Gaal bewees dat ook in 2014 met Dirk Kuyt als linksback en (1)-5-3-2 systeem.

Winnen
‘Het gaat in Nederland nog te vaak alleen over de voetbalaspecten. Daarom zit Nederland vast in de technische en tactische benadering van het voetbal. Dat blijven belangrijke aspecten, maar op mentaal gebied valt er nog veel te winnen’. Om te winnen, zo legt Seedorf uit, moet er worden gekeken naar het hele spectrum van benodigde kwaliteiten, inclusief strijdlust en competitief zijn. ‘Winnen is meer dan het ideale technische en tactische profiel op papier’.

Topsport
 ‘Je kan in een nationale ploeg niet een paar wedstrijden kijken of spelers het aankunnen. Je kunt niet gokken of bouwen aan een ploeg zoals je dat bij een club kan’. Uit die uitspraken blijkt dat je er meteen moet staan als je wilt meedraaien in de top. Met diezelfde mindset moet je bezig zijn met ondernemen als je het wilt overleven. Je moet er meteen staan, want er staan vele anderen op de kust te azen op jouw positie. Waar jij dingen nalaat, zal jou concurrent meteen inspringen en je daarin voorbij gaan. Dat is topsport.

Actie!
Verzamel het beste om je heen en bedenk daar een strategie bij…