• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Corleone en zijn wijze lessen voor zakendoen

 

 

 

Wat bedoelde Michael Corleone met de kreet ‘Houd je vrienden dicht bij je, maar je vijanden nog dichter bij je’? En waarom was dat zo belangrijk? De film ‘The Godfather’ geldt vandaag de dag als inspiratiebron voor velen. Waar de een zich vooral focust op de misdaad, daar kijkt de ander naar het zakelijke en ondernemende. Dat is van toepassing op het hier en nu. Hoe komt dat zo?

Wanneer je succes hebt, heb je ineens vele vrienden. Dat komt niet in de laatste plaats door de aantrekkingskracht van succes. Kijk maar naar beroemdheden. Iedereen wil wat van ze en doordat ze in de spotlight staan, worden ze als afgebeeld als grootheden. Dat wekt bij sommigen afgunst en jaloezie op terwijl anderen die hetzelfde ambiëren heel graag willen meeliften op het succes. Ineens zijn ze niet bij je weg te slaan, maar voordat je het weet gaan ze er vandoor met al je geheimen.

Wijze les
‘Houd je vrienden dicht bij je, maar houd je vijanden nog dichter bij je’. Michael Corleone bedoelde hier waarschijnlijk mee dat je jezelf het beste kan verdedigen als je jouw vijanden dichter bij je houdt dan je vrienden. Je hebt zicht op ze en kan hun stappen gadeslaan en controleren. Moet je dan alles met ze delen? Soms wel! Door te delen zullen ze hun ware aard snel laten zien en dat is goed, want je kan er maar beter van af zijn voordat je succes een boost krijgt.

Korte tijd
We zijn een jong bedrijf maar hebben in korte tijd al verscheidene keren meegemaakt, dat mensen aan ons plakten en dan ineens van de radar verdwenen. Na enkele weken zie je ineens dat ze zelf events organiseren die op de jouwe lijken, of het symbool van de vlaggen overnemen of dat ze contact hebben gelegd met jouw klanten om voor hun eigen business binnen te komen. De zakenwereld kent niet altijd goed fatsoen. Het is en blijft een jungle waar de sterkste overleeft.

2 gezichten
Ook binnen ons netwerk hebben we huichelachtige praktijken waargenomen. Van mensen die een ander afkraken, maar jaren later ineens beste vrienden zijn met die persoon die ze eerder afkraakten. Of personen die zich als vriend voordoen en helpen bij activiteiten, maar vervolgens keihard binnen de organisatie medewerkers wegplukken. Of mensen die zich ergens in nestelen om uiteindelijk jou van de plek te stoten om met hun eigen idee aan de slag te gaan. Begrijp je Michael nu?

Geduld
Zoals eerlijk het langste duurt, zo geldt dat ook voor dit soort zaken. Mensen oogsten wat ze zaaien, dus er komt een moment dat ze de klap zullen voelen. Wees geduldig en gefocust op het doel voor de lange termijn. Focus is een van de belangrijkste verschillen tussen mensen die succesvol zijn ten opzichte van de onsuccesvolle mensen. Wees op je hoede, maar wordt niet angstig. Dat heeft negatieve gevolgen voor jou en je business, want je oogst wat je zelf zaait…

Actie!
Op Netflix kan je naar ‘The Godfather’ kijken. In deel 2 komt het deel van vijanden versus vrienden aan bod. Ik hoop dat je er je voordeel mee kan doen. Enjoy!