• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Crisis in Suriname biedt kansen voor internationale dienstverleners

Calvin Ceder is een ondernemer van Surinaamse afkomst. In Suriname onderzoekt hij de mogelijkheden om te ondernemen.

 

Momenteel ben ik in Paramaribo in verband met mijn rol als gastspreker tijdens de handelsmissie vanuit Nederland naar Suriname. Deze wordt georganiseerd door Women Entrepreneurs Netherlands. Daarnaast onderzoek ik de mogelijkheden voor (internationale) ondernemers in Suriname, met als doel om een realistisch beeld te geven van het huidige ondernemersklimaat in Suriname.

 

Afgelopen week ben ik in contact gekomen met diverse ondernemers en heb ik gesprekken gevoerd over het huidige ondernemersklimaat in Suriname, met name de dienstverlenende sector. Er is inderdaad een crisis, omdat één euro op dit moment 7.8 Surinaamse dollar waard is. In juni 2015 was diezelfde koers ongeveer één op 4.3.

 

Kansen zien, kansen grijpen!

Voor de Surinaamse inwoners is dit best heftig. Kenmerkend van ondernemers is dat zij in elke situatie kansen zien en die ook durven te grijpen. Het is financieel aantrekkelijk om met personeel vanuit Paramaribo te werken. Het gemiddelde loon ligt namelijk lager dan in Nederland. Daarbij wordt in het Surinaamse onderwijssysteem Nederlands, Spaans en Engels gedoceerd waardoor de bevolking ook nog meertalig is.

 

Euro en US dollars een krachtig betaalmiddel in Suriname

De Europese en Amerikaanse eenheden zijn krachtige betaalmiddelen. In een crisisperiode zoals nu, is het dan ook een middel waarmee zekerheid gegeven kan worden aan personeel en opdrachtnemers. Het is raadzaam om jouw werknemers in deze valuta’s te betalen omdat dit jouw positie versterkt. Mensen zullen dan ook beter hun best doen om de langeafstand relatie in stand te houden en jouw belangen in Suriname te waarborgen.

 

De stroom van buitenlandse professionals en ondernemers in Paramaribo

De immigratiestroom van professionals die In Suriname willen wonen stijgt. Hierdoor worden mogelijke belemmeringen zoals cultuurverschillen minimaal. Zelf ben ik ook de mogelijkheden aan het onderzoeken door juristen en administratieve medewerkers te zoeken met als doel om werkgelegenheid te creëren.

 

 

Digitalisering van de wereld, dus ook in Suriname!

Met de komst van 5G internet zal de wereld sneller zijn dan het al is. Een goed CRM-systeem en stabiel internet zorgen voor continue verbinding tussen collega`s onderling en klanten wereldwijd.

 

Risico`s afstand werken

Online werken werkt pas wanneer jouw processen hierop afgestemd zijn; een goede procesbewaking en een uniforme werkwijze zijn een must! Daarnaast is de internetverbinding trager dan bijvoorbeeld in Nederland, houd hier rekening mee.

 

Tijdsverschil

Het is ideaal om werk over te dragen in de wetenschap dat een collega het diezelfde dag oppakt. In Suriname is het normaal gesproken vier uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd zelfs vijf uur.

 

 

Over Calvin Ceder
Calvin Ceder is een ondernemer van Surinaamse afkomst en eigenaar van juristenkantoor Anti Incasso. Dit kantoor is gespecialiseerd in het internationaal bestrijden van onrechtmatige geldvorderingen. De organisatie focust zich op actuele problemen waarin burgers financieel en juridisch worden geschaad. Kijk voor meer informatie op de website van Anti Incasso.

Meer weten over wonen of ondernemen in Suriname? U kunt gratis deelnemen aan de webinar: 'Is Suriname interessant om te wonen en ondernemen'.