• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Daya Maduro: ‘op internationale vrouwendag werd ik gekroond tot eerste Miss Black Hair Nederland’

Daya Maduro is geboren en getogen op Curaçao en woont nu ruim 25 jaar in Nederland. Twee jaar geleden werd zij gekroond tot de eerste Miss Black Hair Nederland en ze neemt deze rol heel serieus. Daya wil symbool staan voor acceptatie van de donkere vrouw in de maatschappij want het moet nu eens klaar moet zijn met het omvormen van haar uiterlijke kenmerken. Hoe brengt zij deze boodschap in de praktijk?

 

Daya omschrijft zichzelf als een ambitieuze, ietwat excentrieke levensgenieter die continu bezig is met het vinden van nieuwe uitdagingen. Zo heeft ze door dit levensmotto inmiddels verschillende petten die ze op kan doen, zoals die van moeder, carrièrevrouw, visagist, presentatrice en coördinatrice van een carnavalsgroep. ‘Ik ben begin vorig jaar (2015, red.) met mijn eigen bedrijf Fierce By Daya begonnen en ik houd me voornamelijk bezig met het uitwerken van out of the box/theatrale make-up looks. Mijn voornaamste focus ligt op de visagie voor de donkere huid.’

Waarom Fierce By Daya?
Dat Daya een echte ondernemer is, blijkt uit haar uitleg waarom ze is gestart met haar bedrijf. ‘Tijdens diverse fotoshoots of optredens heb ik meegemaakt dat de aanwezige visagistes weinig tot geen kennis hadden betreffende het opmaken van de donkere huid. Ik heb dan ook vaak mijn eigen make-up moeten doen. Dit maakte ik ook veelal met kappers mee. Ik draag mijn haar in de natuurlijke staat en kreeg dan ook vaak te horen hoe lastig of onhandelbaar mijn haar is. Dit moet en kan anno 2016 anders.’

De boodschap
‘Ik sta voor de acceptatie van de donkere vrouw in deze maatschappij. Het is niet zo dat wij als aparte doelgroep een andere behandeling behoeven. Wij zijn onderdeel van de maatschappij en ik vind dat het een keer klaar moet zijn met het omvormen van de prachtige uiterlijke kenmerken van de donkere vrouw tot een probleem. Opmerkingen zoals: ‘jullie hebben moeilijk haar’ of ‘de donkere huid is lastig opmaken’ zijn niet meer van deze tijd. Gelukkig kan ik met trots zeggen dat men mijn haar tegenwoordig niet meer als een probleem ziet. Ik ben vorig jaar dan ook op internationale vrouwendag gekroond tot de eerste Miss Black Hair Nederland.’

Volgende missie
Daya’s volgende missie is om ervoor te zorgen dat de make-up industrie in Nederland ook meer rekening houdt met de donkere huid. ‘Termen zoals: ‘we hebben geen foundation in jouw kleur omdat er weinig of geen vraag naar is,’ zijn inmiddels passé. Mijn initiatief komt voort vanuit de Afro-Caribische gemeenschap, gericht op diezelfde gemeenschap. Ik geloof heel erg in het empoweren van ‘black owned business’ oftewel ‘for us by us!’.

Actie!
‘Mijn persoonlijke levensmotto is: ‘Be the change that you want to see in the world’. Ik draag dan ook graag de volgende boodschap uit: Wees niet bang om jezelf te omarmen, je bent prachtig en goed genoeg zoals je bent. Wacht niet op een ander om stappen te ondernemen. Als je ergens mogelijkheden ziet, ga er dan voor. Het leven is mooi en is qua mogelijkheden een bodemloze put. Een mens is immers nooit uitgeleerd. Heb je dromen? Ga ervoor! Wie weet lees ik binnenkort jouw stukje op www.internationaalambiteus.com’!