• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De 10 tips voor succes van Ali B

In Nederland is Ali B de belichaming van de multiculturele samenleving. Hij is vooral bekend als rapper, maar in de loop der jaren heeft hij zijn enorme veelzijdigheid laten zien. Ali is een ontzettend ambitieus en ondernemend en maakt werk van alles wat hij nastreeft. Daarmee is hij een inspirator. Hij zei zelf ooit eens ‘ik ben niet de allerbeste, maar ik blijf wel apart’. Nadat hij door zijn moeder naar Marokko werd gestuurd om serieus te worden, komt Ali terug naar Nederland met de ambitie om te stralen en te geven als de zon. Wat leren we van de veelzijdigheid van Ali B?

‘Coachen, inspireren en verschil maken’ is waar Ali voor staat. Het levert hem zelfs een jurystoel op in het immens populaire TV-programma ‘The Voice’. Hij heeft zware kritiek te verduren, maar snoert iedereen de mond in het 1e seizoen. Ali toont telkens weer opnieuw aan dat je rekening met hem moet houden. Hier volgen 10 tips van Ali B voor succes.

1. Wees komisch
Na enkele succesvolle liedjes schrijft Ali een theatershow waarmee hij mensen kennis laat maken met zijn komische kant. Hij wordt knuffelmarokkaan genoemd, groeit uit tot Nederlands publiekslieveling en trakteert het publiek met échte verhalen.

2. Ken jezelf
Spelen met woorden gaat Ali goed af. Hij scoort grote hits als rapper en staat bekend als iemand met het hart op de tong. Dat levert mooie interviews op waarmee hij mensen weet in te pakken. Ali is zichzelf en blijft zichzelf en juist daarom is hij succesvol. Hij weet waar zijn sterke en zwakke kanten liggen. ‘Ik ben niet de allerbeste, maar ik blijf wel apart’.

3. Ontroer de mensen
In het programma ‘Ali B op volle toeren’ scoort Ali landelijk de meeste punten. Hij neemt een bevriende rapper mee naar een Nederlandse artiest van vroeger. Samen maken ze een nieuw liedje van elkaars hit. Het levert ontroerende televisie op en zelfs een nominatie voor de Gouden Televizier-Ring. Als gast bij ‘De Wereld Draait Door’ ontroert hij het publiek met het lied ‘terwijl jullie nog bij me zijn’…

4. Creëer kansen
In Nederland is de hiphop –en R&Bscene een moeilijke markt, waardoor rappers en R&B zangers een tijdlang moeilijk aan platendeals komen. Nu is er natuurlijk ook Topnotch, maar als echte zakenman richt Ali zijn eigen platenlabel op, SPEC Entertainment, om zijn collega-artiesten onderdak te bieden.

5. Produceer
Naast muziek richtte Ali met comedian Najib Amhali het televisieproductiehuis North Sea Camel op. Ze willen een breed scala aan programma’s gaan aanbieden, van komedie tot drama, muziek en reality. Het 1e programma was ‘Ali B en de 40 wensen’ waarin hij met hulp van probleemjongeren de laatste wensen van hoogbejaarden laten uitkomen. Wederom mooie, ontroerende en vooral positieve televisie.

Gerelateerd: Hoe een positieve mindset je gezond en succesvol maakt

6. Wees authentiek
Nederland was het massaal oneens toen Ali B werd aangesteld als jurylid bij The Voice of Holland. Het eerste jaar is zichtbaar zwaar, maar Ali toont zijn oprechtheid en verrast bij vlagen met sterke pointers en goede coaching. Nederlands grootste criticaster, Theo Maassen (comedian) ondervraagt Ali bij zijn programma ’24 uur met…’ en geeft na afloop toe overtuigd te zijn van Ali’s aanstelling. ‘Hij wil die talenten echt coachen en laten opbloeien’.

7. Deel kennis
Zo vaardig als hij is met woorden is het geen wonder dat Ali in te huren is als spreker. Inspireren is zijn missie dus geeft hij levenslessen in ondernemerschap en entertainment.

8. Wees commercieel
Ali B werd vroeger door collegarappers een ‘sell-out’ genoemd, maar het maakt weinig indruk op Ali. De vele prijzen die hij in de wacht sleept en zijn toenemende populariteit zorgen ervoor dat hij vandaag de dag nog steeds staat. Zijn grootste commerciële succes is als reclameacteur. Hij wint in 2011 een Gouden Loekie voor zijn de T-Mobile commercial ‘Altijd Samen’.

Gerelateerd: Zarayda Groenhart: 'ik leer ondernemers hoe ze hun bedrijf in the spotlight zetten'

9. Wees grenzeloos
De ondernemersgeest van Ali, gevormd op straat, kent geen grenzen. Hij is o.a. zaakwaarnemer van profvoetballer Abel Tamata (van PSV). Volgens Tamata is Ali sterk op mentaal gebied. ‘En daarin kan hij heel zakelijk zijn!’ aldus Tamata.

10. Neem risico’s
In Amerika is het gebruikelijk dat je als rapper ook een eigen kledinglijn hebt. Ali doet ook een poging en overtuigt het grootste Chinese sportkledingmerk Li-Ning om met hem in zee te gaan. Echter, de introductie van de productielijn in 2010 werd geen succes. ‘Niet alles lukt, maar alles begint met het nemen van een risico’.

Gerelateerd: Waar moet je rekening mee houden als je wilt ondernemen in 9 landen?