• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De 4 grote welvaartsziekten

Ongeveer 60% van de sterfgevallen in Nederland zijn het gevolg van welvaartsziekten. Dit zijn zo’n 84.000 mensen per jaar die door een ongezonde leefstijl bezwijken aan de gevolgen van kanker, obesitas, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten; de Grote 4.

 

In een vorig artikel: Krachttraining versus taart (gerelateerd; hyperlink) heb ik geschreven over hoe krachttraining bijdraagt aan onze welzijn. Daarin gaf ik een aantal van de velen voordelen ervan. Verlaging van het risico van ziekte door training was een belangrijk punt. Hier wil ik met dit artikel wat dieper op ingaan.

 

Wat zijn welvaartsziekten?

De overvloedige levenstandaard van tegenwoordig wordt als de belangrijke oorzaak van welvaartsziekten gekenmerkt. De vier grote risicofactoren zijn tabaksgebruik, ongezonde voeding, te weinig beweging en overmatig alcoholgebruik. Daarnaast speelt ook de toename van werkdruk een rol. Door stress is de neiging om ongezonder en onregelmatiger te eten groot. Vaak gaat men meer roken, drinken en minder bewegen.

 

Eet-, leefgewoonten en stress zijn risicofactoren voor:  

 

– Hart- en vaatziekten

Bijna 1 op de 3 Nederlanders sterft aan hart- en vaataandoeningen.

 

– Obesitas

Het merendeel van de Nederlandse bevolking (51% 20 jaar en ouder) lijdt aan overgewicht. Daarnaast blijkt 1 op de 7 kinderen te zwaar.

 

– Diabetes

Diabetes type 1 komt door een fout in het lichaam waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Diabetes type 2 daarentegen, ontstaat door te weinig bewegen en ongezond eten. Volgens het Diabetes Fonds heeft 9 op de 10 mensen met suikerziekte diabetes type 2.

 

– Kanker

Volgens de site Fight Cancer krijgen jaarlijks zo’n 95.000 mensen de diagnose kanker gesteld. In zo’n 50 tot 70% van de gevallen dragen ongezonde eetgewoonten en leefwijze bij aan het ontstaan ervan.

 

Welvaartsziekten, is deze benaming wel terecht?

Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie tussen inkomen en de mate van overgewicht bestaat. Opleiding en hierom een gebrek aan kennis speelt ook een rol. In de lagere sociaal economische klasse komt meer overgewicht voor dan bij hogere klasse. Zo ook in ontwikkelingslanden. Mensen die in armoede leven, bezuinigen het eerst op gezonde voeding. Ongezonde voorbewerkte voeding is namelijk goedkoop en rijk aan vetten en suikers die bij honger veel sneller een vol gevoel geven. Daarnaast wordt er veel meer gerookt en is er nauwelijks sprake van anti-rookbeleid.

 

Tips om welvaartsziekten tegen te gaan in tien spelregeles voor een gezonder patroon

1. Eet gevarieerd
Eet niet elke dag hetzelfde. Wissel dagelijks voedingsmiddelen af uit elk van de 4 groepen:
– Groenten en fruit
– Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
– Zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers
– Vetten en olie

2. Verdeel de eetmomenten goed en eet rustig
In plaats van 3 grote maaltijden, neem 3 kleinere maaltijden en voeg over de rest van de dag 3 tussendoortjes toe. Creëer dus 6-7 eetmomenten, elk om de 3 uur. Uw stofwisseling zal enorm toenemen hierdoor.

3. Drink meer water
Drink minstens 1,5 liter per dag (mannen 2 liter). Met water bedoel ik geen vocht; dranken met smaakje, thee en koffie tellen niet mee.

4. Eet voldoende vezels
Voedingsvezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte. Kies voor volkoren producten. Ook groente en fruit bevatten veel vezels.

5. Eet minder verzadigd vet en suikers
Teveel verzadigd vet of transvet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Kies voor producten met onverzadigde vetten, zoals halvarine in een kuipje, vloeibare margarine in een spuitfles, olie, vette vis en noten. Door te matigen met suikers is de bloedsuikerspiegel stabieler wat van groot belang is voor een slank lichaam.

6. Wees zuinig met zout
Zout verhoogt de bloeddruk. Voeg geen of weinig zout toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout. Van het zout dat we binnenkrijgen komt gemiddeld 80% uit kant-en-klare producten, 20% voegen we zelf toe. Kijk daarom op het etiket.

7. Eet meer eiwitten
Eiwitten geven een lang verzadigd gevoel en zijn daarnaast belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam.

8. Drink niet te veel alcohol en matig het roken
Alcohol bevat per gram ruim 7,1 calorieën, is eetlustopwekkend en kan de vetopslag tijdelijk verhogen met 37%. Roken en bepaalde vormen van kanker zijn de laatste jaren sterk met elkaar in verband gebracht.

 

9. Voldoende nachtrust
Bij een nacht van vijf uur of minder zijn de negatieve effecten op de lichaamssamenstelling groot. Dit komt doordat een gebrek aan slaap ’s nachts de hormoonhuishouding verstoort en daarmee de bloedsuikerspiegel ontregelt. Bijslapen gedurende de dag kan dit effect niet opheffen.

 

10. Beweeg meer

Pak een keer de fiets naar uw werk of loop naar de supermarkt voor de boodschappen. Reist u met openbaar vervoer? Stap 1 of 2 haltes eerder uit en wandel de rest. Ik zou mezelf niet zijn als ik u niet zou aanraden in ieder geval 2 keer in de week aan krachttraining te doen. Het hoeft niet lang, niet zwaar maar uw hele lichaam zal u dankbaar zijn!

 

Wilt u meer weten over afvallen, eetgedrag en training? Aarzel dan niet om via het contactformulier op mijn website een adviesgesprek aan te vragen. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op.