• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De 7 ingrediënten uit het recept van een internationaal topspreker

Winston Scholsberg omschrijft zichzelf als een ‘public speaking architect’ die content en ideeen transformeert tot grootse verhalen. Daarnaast leert hij anderen hoe ze groot verhalenverteller worden. Storytelling is een trend die steeds meer in trek raakt. Een perfecte manier om luisteraars voor je te winnen. Wat is het recept van deze internationale topspreker?

Winston Scholsberg raakt iedereen, zowel in Nederland als in Cambodja. Hij is een inspirator, trainer, coach en verhalenverteller. Hij beheert de kunst van het spreken en deelt zijn kennis gepassioneerd met mensen die het beste uit zichzelf willen halen en slaagt daar in. Zie de aanbevelingen. In dit artikel staan we even stil bij de 7 stappen van zijn welbekende WES-methode.

1) Houding
De ‘WES-Stance’ staat voor houding. Je houding moet overeenkomen met wat je vertelt. Je lichaam heeft meer dan 55% invloed op het verhaal. Welke houding neem je aan? Zelfvertrouwen, open, relaxed, vertrouwend, ontspannen of zelfverzekerd? Belangrijk is in ieder geval dat je rechtop staat en je voeten op schouderbreedte houdt.

 

2) Ademhaling
De ‘WES-Breath’ staat voor ademhaling. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je onrustig overkomt. Dat doe je door bewust adem te halen en dan wel via je neus. Je vult je onderbuik met zuurstof en ademt heel rustig door je neus uit. Dit versterkt je middenrif en vergroot je longinhoud. Doe deze oefening: inademen (1 tel), vasthouden (2 tellen), uitblazen door mond (helemaal leeg).

3) Staat
De ‘WES-State’ zegt wat over de staat waar je in verkeert oftewel het managen van je gemoedstoestand en dit wordt bepaald door wat je denkt. Voordat je voor een groep gaat spreken moet je jouw gewilde staat uitkiezen en beïnvloeden, anders kan jij je publiek niet beïnvloeden. Je lichaam gaat zich gedragen naar hoe jij je voelt. Zet eens een grote glimlach op en kijk hoe jij je voelt.

 

4) Spraak
De ‘WES-Talk’ gaat over het spraak. Over bewust je zin beginnen en eindigen. Over mensen de tijd geven om wat je allemaal zegt te verwerken. Creëer een doel en een duidelijke richting. Spreek op een manier dat je het publiek zich makkelijk maakt om jou te volgen. Vertraag eens tijdens het spreken. Dit is een ingrediënt waar je een beetje mee moet spelen.

 

5) Lopen
De ‘WES-Walk’ houdt in dat je zelfverzekerd loopt op het podium. Het gaat om het uitstralen van zelfvertrouwen. Dat doe je o.a. door te lopen en te ademen met opzet.

 

6) Contact met publiek
De ‘WES-Scan’ houdt in dat je verbinding maakt met je publiek. Je moet hun aandacht vasthouden en dat doe je door direct oogcontact te maken. Zorg ervoor dat je 1 wordt met het publiek. Zorg dat ze het gevoel hebben dat ze gezien worden.

7) Beweging
De ‘WES-Move’ betekent dat je lichaamstaal met opzet gebruikt. Probeer eens je lichaam met opzet niet te bewegen, zodat jij je bewust wordt van je lichaam en leert om wel met opzet te bewegen. Bewust zijn in je bewegingen, zodat het niet onrustig overkomt.

Bonusmateriaal
Naast deze 7 ingrediënten van Winston’s recept heeft hij nog twee bonusonderdelen om je te ontwikkelen tot een begenadigd spreker. Als mens hebben wij allemaal zes levensbehoeften. In je lezing is het belangrijk om in te spelen op deze behoeften. Je publiek bestaat uit vele verschillende mensen, die allemaal twee van deze levensbehoeften in hun top 2 hebben staan. Door ze alle zes te gebruiken in je lezing, pak je een groot bereik en zorg je voor herkenbaarheid. Het gaat om de behoeften zekerheid, variatie, verbinding voelen, het gevoel dat het om jou gaat, groei en een bijdrage leveren.

 

Actie!
Kijk en luister zelf naar Winston’s uitleg. In les 1 deelt hij de 7 stappen van de WES-methode. In les 2 geeft hij een praktijkvoorbeeld van de 6 levensbehoeften en in les 3 vertelt hij over hoe je om kunt gaan met presentatieangst aan de hand van de basistechnieken van de WES-methode.

Wil je meer weten over de lessen van Winston? Als partner van Internationaal Ambitieus biedt Winston korting voor onze lezers. Voor meer informatie kan je ons in**@in******.com">mailen.