• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De 8 tekenen van een slechte leider

Het is een interessante gedachte. Stel je voor, je bent manager, een leidinggevende of een HR-medewerker. Een functie waarbij je leiding moet geven, maar ook de leiders te herkennen en eruit te plukken. Een rol waarbij je moet selecteren wie er in aanmerking komt voor promotie, uitbreiding van verantwoordelijkheden of zelfs een project moet leiden. Hoe weet je wie er een goede leider is in bepaalde omstandigheden?

Er zijn ladingen vol artikelen in omloop over manieren om een goede leider te worden, maar wat maakt een slechte leider? We kunnen ze over het algemeen wel eruit halen, maar welke gedragskenmerken plaatst deze groep apart nog voordat ze zelf bezig zijn ambitie ontwikkelen voor een leidinggevende functie? Hier zijn 8 tekenen.

1. Gebrek aan empathisch vermogen
Als leider moet je over deze competentie beschikken. Heb je dat niet? Dan ben je een slecht leider. Je moet jezelf kunnen verplaatsen in de ander en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Kan je dat niet? Dan zul je nooit een groot leider zijn.

2. Angst voor verandering
Verandering is angstig voor iedereen, vooral als er veel geld of banen mee gemoeid zijn. Toch zijn de leiders die verandering niet kunnen omarmen de mensen die alleen achter zullen blijven. Je moet als leider voorop lopen.

3. Teveel willen neigen naar een compromise
De bekwaamheid om een win-win situatie te vinden is een gave voor iedere leider, maar een ieder die te snel geneigd is een compromis te sluiten voor zijn of haar ideeën zal niet veel bij kunnen dragen aan het team. Het gaat om een goede balans tussen begrijpen wanneer je moet toegeven en wanneer je voet bij stuk moet houden.

Gerelateerd: Zanger David Goncalves zegt ‘soms moet je op bek je gaan om het trucje te leren’

4. Te bazig
Het is een algemene misopvatting dat bazige mensen ook goede leidinggevenden zijn. Het is eigenlijk vaker het tegenovergestelde. Iemand die simpelweg bevelen uitdeelt zal vermoedelijk weinig loyaliteit hebben van zijn werknemers of zijn onderdanen kunnen empoweren. Echte leiders hebben volgers die door hen geleid willen worden. Zorg er dus voor dat de mensen over wie je leiding geeft ook willen dat jij hen leiding geeft.

5. Wispelturig gedrag
Leiders moeten beslissingen kunnen nemen. Als een persoon altijd maar twijfelt bij keuzemogelijkheden, ongeacht groot of klein, zullen ze het moeilijk hebben in een leidinggevende positie. Het geeft een indicatie van gebrek aan zelfvertrouwen.

6. Een slecht inschattingsvermogen
Een persoon met een blinde vlek voor vrienden of medewerkers of iemand die excuses verzint waardoor hij of zij niet in staat is het ware karakter te zien, zal zichzelf niet omringen met de juiste mensen die hem of haar als leidinggevende helpt de top te bereiken.

Gerelateerd: Hoe de ondernemersgeest van Ice Cube het succes is achter Straight Outta Compton

7. Ongebalanceerd
Iemand die als eerste op kantoor is en als laatste weg gaat wekt de indruk dat hij of zij in aanmerking komt voor een promotie, maar vraag jezelf eens af of zo een persoon wel een goede balans heeft in zijn of haar leven. Een gebrek aan balans kan een voorbode zijn voor een burnout en wekt ook de indruk dat hij of zij onredelijke verwachtingen heeft ten opzichte van de rest van het team.

8. Gebrek aan nederigheid
De persoon die doet als hij het allemaal alleen kan, en dat geldt ook voor mensen die denken dat zij het als enige goed kunnen doen, zullen waarschijnlijk niet uitgroeien tot een groot leider. De reden hiervoor is dat ze te druk zijn om anderen hun werk te doen. Micromanagers zijn geen goede leiders.

Als je over een van deze 8 tekenen beschikt wil dat nog niet automatisch zeggen dat je niet in aanmerking komt voor een leidinggevende positie. Je kan leren om deze slechte gewoonten te overstijgen en betere leider worden. Echter, als je meerdere van deze 8 tekenen hebt dan ben je er waarschijnlijk nog niet klaar voor om te leiden. Indien je in de positie staat om anderen te helpen groeien en om de tijd te nemen om deze punten met ze door te nemen en hen de mogelijkheid geeft om zichzelf te verbeteren, dan sta je als leidinggevende model voor hoe een groot leider echt werkt.

Gerelateerd: Zelfvertrouwen kan je niet kopen, maar wel ontwikkelen

Ik ben benieuwd naar hoe jullie denken over wat een leider goed of slecht maakt. Plaats een comment hieronder zodat we erover kunnen brainstormen.