• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De do’s and dont’s van online ondernemen (deel 3)

In deel 2 hebben het gehad over verplichtingen, betalingen, kosten en het bestelproces. In dit voorlaatste deel bekijken we diverse onderzoeksresultaten naar wat handig voor gebruik en wat goede tips zijn voor adverteren. In het 4e en laatste deel bekijken we de onderzoeksresultaten voor wat betreft sociale media.

Hoewel er diverse mogelijkheden zijn benoemd in deel 2, kan je als webwinkelier natuurlijk ook kiezen voor fulfilment. Dit houdt in dat je het proces van verwerking van bestellingen uitbesteedt. Dat geldt ook voor je administratie. Hiervoor kan je onderhandelen met aanbieders. In ons onderzoek stuitten we ook op een artikel, waarin de CEO van FonQ, Patrick Kerssemakers, werd geïnterviewd.
 
FonQ
Het snelst groeiende online MKB-warenhuis van Midden-Nederland en inmiddels ook in België. Kerssemakers stelt dat de webshop er is, zodat men kan kopen in plaats van accounts aanmaken en dergelijke. ‘Je kan de optie bieden maar het moet niet verplicht zijn voor het doen van een aankoop’ aldus Kerssemakers. De basiselementen van een webshop volgens Patrick is dat het telefoonnummer, de basisvoorwaarden en je garanties er groot op staan.  ‘Laat zien hoe je met je bestellingen omgaat en wat de retourtermijn is. Kom beloftes na’.

Onderzoek
Het meest succesvolle marketingkanaal is ‘Zoekmachinemarketing’. Dit blijkt uit onderzoek van Traffic Builders. Webwinkels hebben dit gemeten naar ROI (return on investment). 67,8% van de 753 respondenten geeft aan tevreden tot zeer tevreden te zijn. Tevens blijkt uit het onderzoek dat 41% van de webwinkeliers online marketing inzet voor leadgeneratie. Slechts 6,8% noemt het vergroten van naamsbekendheid. Uit het onderzoek blijkt ook dat LinkedIn het meest populaire medium is met 59% bij MKB-ondernemers.
 
Handig voor gebruik
Er zijn webmaster hulpprogramma’s waarmee je trends en populaire zoekwoorden kunt vinden. Google Webmasters, Google Trends en Keywoordtool zijn populair. Daarnaast is het ook handig om metatags te gebruiken. Dit zijn codes in de programmering die informatie geeft over een pagina. Niet te zien voor bezoekers, maar wel handig om je website te indexeren. Vraag klanten en leveranciers naar jouw website te linken, maar alleen als het relevant is. Anders codeert Google het als spam. Het is ook belangrijk om dubbele content te vermijden.
 
Tips voor adverteren
Als je een advertentie gebruikt is het goed om te weten dat je de titel bijvoorbeeld een blauwe kleur geeft en de omschrijving een zwarte kleur. Vergeet de URL niet! Beschrijf duidelijk wat je aanbiedt, houd het kort en simpel en laat de zoekterm terugkomen in de advertentie. Het wekt vertrouwen als je de bedrijfsnaam en de bij jou verkrijgbare merken noemt. Gebruik je ‘unique selling point’ en zet aan tot actie. Voor SEA kan je ook het Google Keywordtool gebruiken om specifiek te bepalen welke woorden veel verkeer naar je website kunnen genereren. Dat geldt ook voor Google Insights for search.

 

Klik hier voor deel 4.