• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De do’s and dont’s van online ondernemen (deel 4)

In deel 3 hebben we onderzoeksresultaten bekeken over wat handig is voor gebruik en wat goede tips zijn voor adverteren. In het 4e en laatste deel bekijken we de onderzoeksresultaten voor wat betreft sociale media. Welk middel gebruik je waarvoor en met welk doeleinde?

Doe je alles op Facebook? Of is Instragram nu het kanaal? Bij marketing draait het om je doelgroep en welk gevoel je wil overbrengen. Dat verschilt ook per sociaal medium. En vergeet niet dat sociale media gratis platforms zijn waar mensen niet overladen willen worden met advertenties. Dat vergt een andere manier van marketing.

Emailmarketing
Vraag bezoekers alleen om een adres. Bij een hele enquête haakt men af. Vermeld duidelijk waar men toestemming voor geeft. Om op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen bijvoorbeeld. Houd een vaste frequentie aan of communiceer deze voor het versturen van de nieuwsbrief. Verkoop je iets? Herinneringsmails doen de conversie stijgen. Dit is ook goed voor de mond-tot-mondreclame waarbij je van je eigen klanten je fans maakt en van je fans je ambassadeurs (buzzmarketing).

Website 
Je website moet er goed uitzien en de gebruiksvriendelijkheid moet groot zijn. Via social media kan je snel een groot publiek bereiken, waarbij het vooral draait om de interactie. Aandacht krijgen voor je bedrijf en product is relatief duur via kanalen als radio, krant en tv. Daarnaast is het lastig om duurzaam contact te maken met je klant via deze kanalen. Via Facebook, Youtube, Whatsapp en Google+ bereik je al snel een miljoenenpubliek.

LinkedIn
Zakelijk gezien is LinkedIn het meest populaire medium. In de 1e plaats voor profilering van het bedrijf en ten 2e voor sales. Let wel op, want mensen zitten op social media om geïnformeerd, geïnspireerd of vermaakt te worden. Te duidelijke sales wordt gezien als spam en werkt averechts. Verder tonen de cijfers aan dat MKB-bedrijven met succes hun netwerk uitbreiden (34%), hun naamsbekendheid vergroten (27%) en 8 op de 10 scoort nieuwe prospects. 8% boekt meer omzet.

Andere sociale media 
Google+ is bedoeld om klanten dichter bij bedrijven te brengen en beschikt over aantrekkelijke functionaliteiten voor ondernemers. Tevens kan je hiermee je vindbaarheid op Google verbeteren. Twitter is bedoeld om nieuws te delen. Pinterest is ideaal als je producten verkoopt met een hoge gevoelswaarde bijvoorbeeld kleding en schoenen. Vimeo en Flickr is net als Youtube. Sociale media werken alleen als je er regelmatig wat mee doet.

Averechtse werking social media
Aanwezig zijn op verschillende platformen vergroot je herkenbaarheid. Mensen houden niet van het gevoel dat je iets aan ze probeert te verkopen, maar mensen houden wel van kopen. Als jij ze de informatie geeft die ze zoeken of ze helpt aan antwoorden op hun vragen, dan ben jij in beeld en kopen ze bij jou. Door actief te reageren op vragen van koude contacten of door hen interessante content te sturen, kom je vaker bij ze in beeld.

Strategie
Informatiestrategie (klant komt naar jou toe) en netwerkstrategie (jij benadert de klant). Al jouw potentiële klanten hebben behoefte aan informatie. Ze hebben een probleem en zoeken naar een oplossing. Blogs en e-books zijn vormen van info die je makkelijk via social media kan verspreiden onder grote groepen mensen. Zorg dat je niet alleen posts plaatst, maar doe ook actief mee in discussies en reageren op anderen. Wees daarin eerlijk! Authenticiteit kweekt meer vertrouwen dan jezelf profileren als alleskunner.

Imago
Als je wil achterhalen wat er over je op Google staat, kan je Google Alerts gebruiken. Voor sociale media doe je dat met socialmention.com. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg dat je een webcaredienst hebt en bedien je klant door direct te reageren op de klachten via het medium dat ze daarvoor gebruiken. Beken kleur en erken de fout. Verwijder de post niet. Men waardeert eerlijkheid. Je kan beter de schade repareren, de boel oplossen en mensen blij maken. Zet de rest van de communicatie op een andere manier voort, dan wordt de discussie lager geïndexeerd op Google.

Overige punten 
Zorg dat er positieve berichten op je site of page staan. Check de video ‘Cloud Computing’ van Ronnie Overgoor. ‘Software as a service’ wordt aangeraden en gaat over software vanuit een online omgeving en het produceren in de cloud (google, facebook, hotmail). Ook handig is administratiesoftware, documentenproductie (google drive, office 365, salesforce) en Google Apps. Wees ook tijdsbewust en efficiënt. Videoconferencing bespaart meer tijd dan een reis van 1,5 uur.

Actie!
Na deze 4 delen kan je volgens mij helemaal los gaan op de mogelijkheden voor online ondernemen. Succes!