• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De geheimen van 4 succesvolle bedrijfseigenaren (business owners)

Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige ondernemers en bedrijfseigenaren bijna supermensen lijken te zijn? Hoe het komt dat alles wat ze doen en aanraken in goud verandert? Neem Richard Branson als voorbeeld. Hij begon met Virgin in 1970 en heeft talloze bedrijven in verschillende branches opgezet de afgelopen 35 jaar. Virgin is een bedrijf dat staat voor opwinding, uniek zijn en tegenwoordig ook als sociaal, omdat ze de wereld een betere plek willen maken door terug te geven. Hoe kan jij deze 4 geheimen toepassen voor jouw bedrijf?

Misschien heb jij niet de ambitie of behoefte om een massive organisation te starten, dat genoeg omzet genereert om een klein land te runnen. Toch zijn er belangrijke lessen die we kunnen leren van de manier waarop zij business doen en hoe ze te werk gaan. Laten we in het diepe duiken en 4 ongelooflijk succesvolle ondernemers bekijken en ‘horen’ wat ze te zeggen hebben over wat hen succesvol heeft gemaakt. Deze 4 hebben de wijze waarop wij vandaag de dag business doen gecreëerd. Ga goed zitten en zet je schrap. Er zijn ingevingen opkomst…

 

1. Richard Branson: ‘kans prefereert de voorbereide gedachte. Hoe meer je oefent, des te gelukkiger je wordt’

Onderschat zijn kalme houding en ontspannen stijl niet. Je kan maar beter geloven dat hij een plan had en voorbereid was bij ieder bedrijf dat hij lanceerde de afgelopen jaren. Het was misschien niet voor 100% conventioneel, maar hij was altijd in een zekere vorm voorbereid.

Wees er zeker van dat je de voordelen van gratis bronnen gebruikt om je voor te bereiden en een strategie uit te rollen voor je business. Als je eenmaal voorbereid bent en klaar voor actie, ga er dan voor. Er is geen betere leraar dan ervaring. Richard is nooit naar de Business School gegaan om te leren hoe je een bedrijf moet opbouwen. Hij startte gewoon en leerde tijdens de processen en het heeft goed voor hem gewerkt. Nietwaar? šŸ˜‰

Gerelateerd: Richard Branson, over het vinden van je passie
 

2. Mark Cuban: ‘werk alsof er iemand 24 uur per dag werkt om alles van je af te pakken’

Een krachtige uitspraak. Nou denk ik dat je wel weet dat hard werken erbij hoort wanneer je aan je toekomst werkt, maar het is zo ontzettend belangrijk. Niet iedereen zal begrijpen dat we onze koppen omlaag moeten houden en focussen op het bouwen waar we in geloven, maar dat maakt ook niet zoveel uit. Je bent aan het bouwen voor een reden. Om je kinderen te voeden. Om de financiele toekomst van je familie vast te stellen. Om de wereld rond te reizen. Wat je reden ook is, houdt het dicht bij je en laat dat als brandstof voor je werken.

 

Dus wanneer de tijd komt dat je vrienden je onder druk zetten om het weekend vrij te nemen, terwijl je weet dat er 100 dingen zijn die je moet doen om je bedrijf draaiende te houden, houd je hoofd lag en doe wat je moet doen. Ook al is de tip van Mark misschien hypothetisch, weet dat er iemand op je loert die misschien 2x zoveel bronnen en materiaal bezit om jou failliet te laten gaan.

Gerelateerd: Mark Cuban, over zijn succesformule tot miljardair

3. Blake Mycoskie: ‘hoe makkelijker het is voor iemand om te begrijpen wie je bent en waar je voor staat, des te makkelijker het voor die persoon wordt om het woord te spreiden onder anderen ’.

Aanvankelijk wist ik niet wie Blake Mycoskie was toen ik over hem las, maar hij is de bedrijfseigenaar van het bedrijf TOMS. Het schoenenbedrijf die een paar schoenen gratis weggeeft aan een kind die het nodig heeft per verkochte schoen. Als je een kijkje neemt op hun website <TOMS website> of op hun sociale mediaprofielen rondstruint, dan wordt meteen duidelijk wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze doen.

Heeft iemand je weleens gevraagd wat voor business jij doet? Als ik een voorbeeld mag noemen van een ondernemer die ik tijdens een netwerkborrel sprak… Ik stelde hem de vraag en hij antwoordde met ‘nou, ik verkoop kleren… voor koude baby’s’. Dat klonk natuurlijk heel raar. In zijn geval was het zo dat zijn bedrijf babykleren verkocht die baby’s 3x warmer hield, dan alle andere babykledingmerken. Dan moet je daar wel duidelijk over zijn. Hij had bijv. het volgende kunnen zeggen: ‘mijn bedrijf verkoopt babykleren die jouw kind 3x zo warm houden dan alle andere merken. Dat betekent minder vaak verkouden, beter slapen en een veel gelukkigere jeugd’.

Als ik Internationaal Ambitieus als voorbeeld neem…

‘Ons bedrijf verbindt ondernemers en ambitieuze professionals van de 9 Nederlandssprekende landen op zakelijk gebied. Als onderdeel van onze missie vertalen wij ons onderzoek naar succes in artikelen, waarmee wij ze dagelijks informatie en praktijktips geven ter inspiratie, motivatie en coaching ’.

Zoek uit waar je nou echt voor staat en vertel je pitch op een manier dat het makkelijk is voor een ander om te onthouden en na te vertellen. Je kan je merk vaak noemen, maar je kan het alleen effectief doen als je nauwkeurig je klanten begrijpt en wat hun beweegt. En dat begint met een sterk merk.

4. Bill Gates: ‘het is prettig om succes te vieren, maar het is belangrijker om de lessen van het falen te leren’

We hebben het allemaal weleens verpest (ik incluis), maar voordat je de handdoek in de ring gooit en jij je dromen opgeeft, kan je beter op zoek gaan naar een les die je kan leren van je falen. Een mislukking is alleen een mislukking als jij ervoor kiest het zo te zien. Wellicht heb je in het verleden een paar misstappen gemaakt, maar laat dat niet bepalend zijn voor je huidige business. Werk slim, blijf nederig en leer van je fouten. Met deze lessen in gedachten garandeert Bill Gates je dat je ver zal komen.

Actie!
Uiteindelijk zijn er een heleboel factoren die bijdragen aan succesvol te worden. Door voorbereid te zijn, hard te werken, een goed verhaal te vertellen en te leren van je fouten ben je al verder voor op je mede –en tegenstanders en op weg naar een leven volgens jouw maatstaven. Zet hem op!

 

Gerelateerd: Bill Gates, over de kracht van onderhandelen