• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De “home run” mentaliteit in ondernemerschap op Aruba, Curaçao en Suriname

De hit-and-run-mentaliteit en de-homerun-mentaliteit; bij de home-run-mentaliteit moet je achter mensen aanrennen en dat blijven doen, hit and run, dan weer hit and run en wanneer je denkt dat je de home behaald hebt, weer terug naar de base. Hit and run, dat is de "home-run" mentaliteit; zaken regelen, achter mensen en zaken aanzitten en zorgen dat opdrachten op tijd af zijn. Soms voel ik me net een kindervoetbal coach. Maar o ja, we hadden het hier over baseball.

 

Baseball, ofwel honkbal, is de passieve, actieve game hier voor succesvol zaken doen. Overal achteraan zitten. Managen, regelen en hopen dat de mensen om je heen hetzelfde doen. Hopen dat je hetzelfde doel en dezelfde visie hebt. Maar vooral hopen dat die visie voort komt uit passie en niet om om alleen maar geld te verdienen. Passie is belangrijker dan geld. Dat maakt het verschil in succes. Ik denk persoonlijk dat er tegenwoordig een mentaliteit heerst van mensen die een heleboel krijgen zonder dat zij hier voor hoeven te werken. Dat is jammer en zonde, en vooral lastig om zaken mee te doen.  

 

Vroeg zelfstandig

Ik ging op mezelf wonen toen ik 17 jaar was. Daardoor heb ik al vroeg geleerd zelfstandig en gedreven te zijn. De "home run" mentaliteit kwam toen al in mij naar boven. In deze periode heb ik geleerd dat je altijd moet doorzetten en vrienden moet maken om dingen gedaan te krijgen. Let wel op de keerzijde; als je dingen gedaan wilt hebben, moet je weten dat er mensen tegen je kunnen zijn uit jaloersheid of omdat zij jou iets niet gunnen. Deze mensen kun je over laten aan karma, God of hoe je het ook wil noemen. Maar zelfs in die situaties probeer ik een manier te vinden om van waarde te zijn in hun levens. Wellicht heb ik daarom ook mijn vak als bouwkundig enginieur gekozen. Mijn ultieme doel is mensen te helpen hun dromen te realizeren, terwijl ik gelijktijdig kijk naar hoe ik mijn klanten hun leven aangenamer kan maken. Dit kan door energiekosten te besparen in hun huis, hogere comfortlevels aan te brengen in het design en goed te luisteren naar de wensen tussen de zinnen door. Dat is voor mij een echte "home run" mentaliteit.

 

De Home Run mentaliteit

De "Home Run" mentaliteit is ook vooral dat je niet alleen voor jezelf leeft. Je leeft om je voor anderen in te zetten, ook al krijg je soms stank voor dank. Een ander op de eerste plaats zetten in plaats van jezelf.  Als je geluk hebt, kun je mensen vinden met zo een hit-and-run-mentaliteit en als zij mogen slaan, dan mag jij rennen. Het perfecte belans waarbij je volledig op elkaar kunt vetrouwen. Teamwork makes the dream work, en hoewel het soms jaren duurt om een goed team te vinden, blijft dit het doel in business. Samen kom je verder. Elkaar helpen om vooruit te komen is een passie waar ik graag achter sta, en die vele malen belangrijker is voor mij dan puur en alleen geld verdienen. Hit and run to make a homerun in business, in partnership and life in general. Dat geldt voor ondernemers en professionals op Aruba, Curaçao en Suriname, vooral vanwege mijn sterke band met deze landen.