• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De kracht van introverts in een wereld die constant praat

Als introvert leef je vaak genoeg in een wereld die velen niet kunnen begrijpen. Mensen vragen je steeds: "Waarom ben je zo stil?", "waarom zeg je niets?" Anderen kijken je aan en vragen: "Waarom kijk je zo?", "ben je boos?". Nee, ik ben niet boos en er is niets aan de hand. Introverts leven vaak in hun eigen wereld ja. En ze vinden het best normaal dat ze minder praten dan de doorsnee mensen om zich heen. Ze willen vaak genoeg zaken strak en gewoon 'to-the-point' bespreken en actiepunten zonder onnodige bureaucratie gedaan krijgen!

 

“Wie is deze introvert?”, vraag je je nu misschien af. Sta mij toe mezelf even voor te stellen.

 

Ik ben Renato Archer, 32 jaar jong, geboren en getogen in Suriname. Ik heb Informatie Technologie (IT) gestudeerd en daarnaast verscheidene Electronische Security opleidingen met specialisatie in access control systemen gevolgd. Aangevuld met pedagogiek voor een gestructureerde overdracht van kennis aan anderen en vervolgens heb ik Business Administration (MBA) gedaan om mijn inzichten op business niveau aan te scherpen. Na dit alles gedaan te hebben, ontdekte ik helaas dat ik een verkeerde keus maakte, omdat ik meer interesse bleek te hebben in het menselijk denken. Ja, ik had dus eigenlijk psychologie moeten studeren, wat niet te laat is maar na ca. 25 jaar non-stop studeren denk ik niet meer aan het “traditioneel onderwijs”. Wat ik best interessant vind, is ondernemen. Als introvert zijnde in combinatie met IT, Business en gevoel voor het menselijk denken, kan je daar leuke business concepten mee bedenken. Echter betekent ondernemen thans meer netwerken en relaties bouwen. Daar hebben introverts vaak grote problemen mee gezien ze goede bedenkers zijn, maar slechte sociale wezens. Hoe ga je als introvert daar nou mee om?

 

Introverts

Introverts zijn mensen die vaak genoeg stil zijn en/of heel weinig praten. Ze zijn meer op zichzelf bezig dan met anderen. Ze krijgen juist energie wanneer ze in hun eentje aan iets werken dan in groepsverband. Introverts prefereren eerder een 'one-on-one'-gesprek boven een groepsgesprek. Discussies en ruzies gaan ze graag uit de weg; niet omdat ze het niet aankunnen maar omdat ze energie alloceren voor zaken die ze leuk vinden. Het unieke van introverts is hun denkvermogen. Ze zijn best gepassioneerde denkers en kunnen met hun briljante en vaak disruptieve ideeën de wereld veranderen. Enkele disruptieve introverts zijn Mark Zuckerberg (Co-Founder & CEO, FaceBook), Bill Gates (Co-Founder of Microsoft), Steve Jobs (Co-Founder, Apple). De bovengenoemde introverts hebben een “legacy” neergezet waar andere introverts van kunnen leren om succesvol te zijn.

 

Gerelateerd: Hoe kan ik als introvert succesvol zijn?

 

Succes

Door je eigen persoonlijkheid te bestuderen, kan je leren hoe je meer gebruik kan maken van je “zwakke-punten”. Introverts kunnen hun persoonlijkheid dus in hun voordeel gebruiken. Hier zijn vijf tips om snel van start te gaan:

 

  1. Team up met extroverts; de skills die je zelf niet bezit, kunnen hierdoor opgevangen worden door de co-founder.
  2. Ga uit je comfortzone; challenge jezelf om dingen te doen die je nooit eerder hebt gedaan.
  3. Gebruik de rust in je; introverts blijven onder alle omstandigheden rustig. De kalme houding helpt het team cool te blijven in een turbulente periode.
  4. Luister naar mensen om je heen; introverts zijn goede luisteraars. Ze kunnen hierdoor hun eigen scherpe mening vormen en democratisch blijven.
  5. Creëer een “Work Life Balance”; introverts werken vaak genoeg door totdat het werk af is. Ze verwaarlozen hierdoor alles en iedereen om zich heen. Behoud een balans in werk en je sociaal leven. Het werk is nooit ten einde en morgen is weer een dag. Sport, eet gezond en breng vooral tijd door met familie en vrienden. Aan het eind van ons leven herinneren we alleen de liefdevolle momenten die we samen doorgebracht hebben. Maak ze dus onvergetelijk.

 

Actie

Zowel introverts als extroverts kunnen succesvol zijn. Het is in ieder geval van belang om te weten waar jij staat zodat je weet waar je aan moet werken. Doe de test om te weten of jij Introvert of Extrovert bent.

 

De volgende artikelen over intro- en extroverts zijn mogelijk ook interessant.