• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De kracht van niets doen

Je bent ambitieus, hebt doelen en wil graag van alles bereiken. Je werkt hard om je dromen te verwezenlijken. Iedereen zegt immers dat als je iets wil bereiken, je er keihard voor moet werken. Maar dat keihard werken, hoe ziet dat eruit? En moet je je dan schuldig voelen als je niet altijd zin hebt om hard te werken en toe wil geven aan nutteloos series bingewatchen op Netflix?

 

Ik zie ze vaak voorbijkomen. Van die mensen die keihard werken en hun dromen ook realiseren. “Rise, grind and hustle”. “Slapen doe ik wel als ik dood ben”. “Netflix gaat mijn koelkast niet vullen”. Mooie, inspirerende mensen wiens ambities ervan af spatten en die ook van alles bereiken in hun leven. Ik bewonder hen en wil daar een voorbeeld aan nemen. Alleen tegelijkertijd vraag ik mij af of dit wel mijn stijl is…

 

Moeten werkt averechts

Ik heb dromen en ik wil van alles bereiken en ik ben ook bereid om er keihard voor te werken. Maar misschien past dit niet bij mij. Want wanneer alles me te veel wordt en ik teveel moet, raak ik overweldigd. Als gevolg klap ik dicht en doe ik eigenlijk helemaal niks. Vervolgens voel ik me daar dan weer slecht en vervelend over, alleen motiveert dit mij ook weer niet om alsnog te werken en….hoera, een vicieuze cirkel is geboren!

 

Het gekke is; ik weet dit nu al een tijd van mezelf. Toch trap ik er elke keer in. Ik probeer dingen te doen op de manier zoals ‘het hoort’. Wat ons is aangeleerd en wat je om je heen ziet. Gestructureerd te werk gaan, strak aan je tijd en schema houden, werken met planningen, bikkelen voor je droom en tot in de nacht doorgaan. Maar zoals ik al zei, mogelijk is dit niet mijn stijl en werkt dit ook alleen maar averechts, omdat ik mij er niet goed bij voel…

 

Ik zal eens vertellen wat er gebeurde vlak voordat ik dit artikel schreef…

 

Creativiteit laten flowen

Ik was bezig met mijn redactiewerkzaamheden hier bij Internationaal Ambitieus. Tegen 12:30 uur was ik er wel een beetje klaar mee. Ik wilde gaan lunchen maar mijn inziens was het te vroeg. Ik dacht: “Als ik nou nog even iets anders ga doen (lees: iets nuttigs) voordat ik ga lunchen, dan heb ik dat in ieder geval ook al gedaan”. Algauw realiseerde ik me echter dat ik me te gaar voelde om verder te werken dus ik liet het maar even gaan. Ik maakte mijn lunch klaar, ging lekker zitten en keek een interessante TED-talk. Binnen de kortste keren had ik weer allerlei ideeën en inspiratie en…begon ik dit artikel te schrijven.

 

Moraal: bij mij werkt het zo te zien juist om rust te nemen en mijn creativiteit te laten flowen. Vooral voor de creatievelingen onder ons, die net iets anders te werk lijken te gaan dan ‘normale’ mensen. Dit is overigens geen excuus om structuur uit te sluiten. Ook creatievelingen hebben baat bij structuur, maar daar schrijf ik nog een artikel over.

 

Straf

Creativiteit en inspiratie moeten dus vloeien. Een andere reden waarom ik dit schreef, is omdat ik mezelf vaak straf. Ik zal thuis niet zo gauw een filmpje opzetten omdat ik me daarmee niet committeer aan grinden voor mijn passie. Zodra ik iets doe of wil doen wat niet per se bijdraagt aan mijn persoonlijke doelen, hoor ik mezelf in mijn hoofd altijd vragen: “Heb je niets beters te doen?”.  En daar straf ik mezelf dus mee, want ik mag dan niet gewoon relaxen, chillen en zijn. Terwijl de momenten dat ik toegeef aan relaxen en eigenlijk niets doen, ik me daarna krachtig genoeg voel voor andere dingen die op mijn to-do-lijst staan. Het gaat mij erom dat ik tijd en ruimte inbouw voor even niets, want als ik mezelf teveel op wil leggen, raak ik daar alleen maar overweldigd, onrustig en uiteindelijk ongelukkig en onproductief van.

 

 

Actie

Ik denk dat het er dus om gaat, dat je je goed voelt bij wat je doet en hoe je dat doet. Als de manier waarop je dingen aanpakt je blij maakt en goed doet voelen, dan zal het in je voordeel werken. Meer dan wanneer je een bepaald format volgt omdat het nou eenmaal zo ‘moet’. Voor mij geldt dat ik van alles kan doen en maken als ik mezelf zonder schuldgevoel rust en ruimte gun om te ontspannen. Dat is hoe mijn manier van grinden eruit ziet. Hoe ziet die van jou eruit?