• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De meest krachtige bron ben jijzelf, luister ernaar!

Jezelf zijn. Hoe doe je dat?

 

‘Zeg me waar je van houdt en ik zal je zeggen wie je bent’ Paus Johannes Paulus ā€–

 

Toen ik vier jaar was ging ik een keertje mee met een buurmeisje, het zusje van een vriendinnetje van ons. Ze nam me mee naar wat toen mijn eerste balletles was. Vanaf het moment dat de juf ons vertelde dat we mochten bewegen op de muziek en we vrij waren om te springen, te draaien en te fladderen wist ik dat dit was wat ik wilde doen met mijn leven. Alles was er mooi aan… Het gevoel wat het mij gaf. Dat ik zinvol bezig was door op de muziek te bewegen en hiermee een verhaal kon vertellen. En de juf die er zo mooi uitzag met haar balletschoentjes en haar doorzichtige rok. De pianoklanken en de geuren van het hout afkomstig van de vloer en de oefen-barre maakten het voor mij compleet. Het was geweldig!

 

Het verhaal tijdens het dansen speelde zich af in mijn hoofd. Dit verhaal liet ik naar buiten komen door mijn lichaam in allerlei vormen te gieten en hoogstwaarschijnlijk deed mijn gezicht ook mee. Mijn ogen waren dicht om alles beter te voelen en misschien vormden mijn lippen een glimlach om de hoge tonen in de muziek kracht bij te zetten. Daarbij zal ik op een bepaald punt mijn ogen hebben geopend en ze doordringend naar één punt hebben gericht om daarmee een noodzaak te bekrachtigen in het verhaal. Het ballet zorgde ervoor dat ik nergens over nadacht. Ik reageerde op wat ik hoorde, voelde en luisterde zonder dat het mij enige moeite kostte en ik was volledig in mijn element. Belangrijker dan dat… Ik was niet bezig met de buitenwereld en de mensen om mij heen. Als iemand het niet mooi had gevonden of niet had vinden passen of misschien wel een beetje raar vond deed me allemaal niets. Ik handelde volledig authentiek en deed het gewoon. Handelde ik op deze manier omdat ik pas vier jaar was? Nee dat denk ik niet.

 

Zoals je weet worden wij gevormd in de eerste vier jaar van ons leven, dus was ik al gevormd en zo was ik nu eenmaal. Vind je dat niet jammer dat we deze authenticiteit soms helemaal kwijtraken gedurende ons leven? Stel je eens voor dat je wel weer zou luisteren naar dat gevoel van binnen. Het gevoel dat allang weet wat het wilt, waar jij van houdt en waar jij altijd je bed voor uit zou komen. Het is een gevoel dat dichtbij je staat en altijd goed is. Wanneer je deze authenticiteit zou toepassen binnen je persoonlijke en werkleven, ben je de ster van je eigen bestaan!

 

Dit is een gedeelte uit mijn boek

Wat ik schreef over persoonlijke ontwikkelng en presenteren met de werktitel : Presenteren? Begin bij jezelf! In mijn boek leer je hoe je deze authenticiteit kunt toepassen bij onder andere presentatie technieken en je persoonlijke ontwikkeling.

 

Communicatie

Iemand raken is het werkelijke doel van alles wat te maken heeft met communiceren. Authenticiteit is daar een groot onderdeel van. Hoe kun je iemand raken als je zelf niet weet wie je bent en dus ook niet achter je eigen woorden kunt staan? Definitie Authenticiteit:

 

1) Echtheid

2) Eigenheid

3) Geloofwaardigheid

4) Oorspronkelijkheid

 

Er zijn meer dan achttien verschillende definities van authenticiteit te vinden op Google. Deze vier woorden komen het meest in de buurt van wat het betekent. Wanneer jij denkt aan jouw authenticiteit wat komt er dan bij je naar boven? Wat zijn de gedachten en gevoelens als je nadenkt over jouw authentieke zelf? Nu kan ik me voorstellen dat je het in eerste instantie niet precies weet of als je naar je innerlijke stem luistert je denkt “dat zal het vast niet zijn. Zo simpel?”. Daarom hieronder een oefening om je authenticiteit omhoog te halen.

 

Sta er even bij stil. Plan een moment in om dit te onderzoeken en schrijf het op. Je hebt vast wel een schrift waar jij je gedachten in kwijt kunt, een dagboek of een notitieblok. Zo niet dan lijkt me dat wel een eerste prioriteit om er vanaf nu één aan te schaffen. 'Oh jee daar heb je het weer, dat ‘moeten’ waar we vaak zo’n hekel aan hebben' maar geloof me… Schrijven werkt! Zodra jouw gedachten op het papier terecht komen krijgen ze beter vorm en worden ze concreter. Daarbij is meteen je hoofd weer lekker opgeruimd. Zelf heb ik verschillende schriften:

 

• Mijn ochtendpagina boekje- geleerd van het boek ‘The Artist’s Way' van Julia Cameron.

Dit boek heb ik eind jaren '90 aangeschaft en is mijn (bijbel) werkboek.

 

• Een schrift voor mijn ideeën, plannen en inspiraties.

 

• Een apart schrift voor het uitwerken van mijn plannen.

Ondanks alle moderne technieken blijf ik bij het ‘ouderwetse’ schrijven. Eerst komt er een idee door middel van schrijven tot stand en pas later in de computer terecht.

 

Wanneer je nu echt, maar dan ook echt geen schrijver bent en je wilt wel jouw inzichten vanaf nu ergens vastleggen, raad ik je de app ‘Remember the milk’ aan. Wellicht zijn er verbeterde en nieuwe verwanten van deze app verkrijgbaar. Met deze apps creëer je meer structuur en overzicht in jouw creatieve chaos. Als je niet al creatief was dan vind je bij deze je creativiteit zeker weer terug of ontdek je een kant van jezelf die je nog niet kende. Let maar op, straks heb ook jij structuur nodig in je creatieve chaos. Vooraf aan de oefening hier een filmpje van mijn laatste lezing voor

Speaker's Night, the business edition. Hier praat ik ook over 'jezelf' zijn.

 

 

Oefening

Sta stil bij het woord authenticiteit en hoe dat op jou betrekking heeft. Denk eens terug aan je jeugd en aan de dingen die je toen leuk vond. Waar was je goed in? Had je veel of juist weinig vriendjes en vriendinnetjes? Wat was je lievelingseten? Schrijf alles op wat jou doet denken aan jou en je authentieke zelf, de persoon die nog niet ‘verpest’ is door de ervaringen van het leven. Je kunt ook zinnetjes maken die beginnen met:

 

• Van nature was ik iemand die…..

 

• Ik hield van…..

 

• Kwaad kon ik me maken over…..

 

• Ik had passie voor…

 

• Belangrijke in het leven vond ik…

 

• De mooiste dagen waren de dagen wanneer ik….

 

• Tranen liepen over mijn wangen als…

 

• Angstig werd ik van…

 

Enzovoorts. Kijk ernaar en laat het af en toe op je inwerken. Leg het schrift op een plek waar je het af en toe weer terug kunt lezen. Dit is om je te helpen herinneren waar jouw authenticiteit ligt opgeslagen. De bron waar van waar jij jouw kracht uit haalt, want hij zit er namelijk al die tijd al. **———–einde oefening—————**

 

Dit voorgaande heeft te maken met één cruciaal punt. Op dit moment gebruik je niet je hoofd maar handel je vanuit intuïtie. Je bent dan niet aan het denken maar aan het doen! Ik vraag jou om dit binnen je werkleven en sociale leven hetzelfde te doen. Je zult zien hoe snel mensen in jouw omgeving in positieve zin zullen meebewegen.

Het boek: ' Presenteren? Begin bij jezelf!' zoekt nog een uitgever…