• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De overeenkomst tussen Idris Elba en Nelson Mandela

In 2013 kwam de film ‘long walk to freedom’ uit. Acteur Idris Elba speelt op memorabele wijze de legende Nelson Mandela. Tegenwoordig heeft Idris Elba het programma ‘No limits’op Discovery Channel. Door het bekijken van het programma heb ik ingezien dat Idris ook in zijn privéleven overeenkomsten vertoont met Mandela. In ‘no limits’ daagt Idris zichzelf voortdurend uit om uit zijn comfortzone te komen. Dat doet hij aan de hand van zijn liefde voor snelheid. In ‘no limits’ verlegt hij zijn grenzen door mee te doen aan wedstrijden over de hele wereld. Op het gebied van racen, vliegtuigen en alles wat je kan bedenken wat met snelheid te maken heeft. Idris slaat soms doodangsten uit, maar overwint zijn angsten keer op keer. Daarin herken je de Mandela-spirit…

Grensverleggend
Ik denk dat niemand zich kan voorstellen hoe het moet zijn om je leven in het teken van een hoger doel te stellen zoals Mandela dat deed. In de primetime van zijn leven wordt hij gevangen genomen en zit hij 27 jaar gevangenisstraf uit. In de film en in het gelijknamige boek wordt Mandela tot het uiterste gedreven, waardoor hij niet anders kan dan zijn grenzen te verleggen. Hij riskeerde daarbij net als Idris zijn leven. Idris doet het weliswaar door met een paar trainingen in een vliegtuig te stappen en stunts te doen, daar waar Mandela vogelvrij werd verklaard. Beiden worden getekend door een doel voor ogen te hebben met een absolute vastberadenheid om dat doel te behalen.

De kracht van angst
Idris Elba is inspirerend. Hij werkt ongelooflijk hard als acteur en dat doet hij door naast het acteren van alles te ondernemen. Hij traint elke dag in de gym, doet aan boksen, is DJ en dus ook actief als snelheidsduivel. Idris heeft zijn leven in het teken gesteld van telkens iets nieuws te doen. Zodra hij zich comfortabel voelt, verzint hij iets nieuws om weer die angst te voelen. Idris drijft zichzelf door zich continue door angst te laten leiden. Die angst legt hem een druk op waardoor hij harder gaat strijden om zijn doel te behalen. Dat vind ik knap, want dit is niet iets wat veel mensen hebben of kunnen. Van Nelson Mandela weet de hele wereld het. Idris is natuurlijk bekend als acteur en dat is net wat anders dan wereldleider of symbool van verzoening. Door de rol te spelen van Mandela heeft Idris zich wel weer door angst laten leiden. Het is wel wat om een man te spelen die over de hele wereld geliefd en gekend is. De angst voor kritiek heeft Idris een druk opgelegd waardoor hij hard heeft gevochten om Mandela geloofwaardig neer te zetten.

Actie
Als je dromen hebt en deze wilt najagen, dan moet je beseffen dat je andere dingen moet doen dan dat je gewend bent. Oftewel, uit je comfortzone te komen. Daar zijn geen grenzen voor. Aan de andere kant, als je ver genoeg gaat… Dan kennen je successen ook geen grenzen.

Gerelateerd: Zlatan Ibrahimovic, ondernemer van de straat