• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De struggles waar zwarte vrouwen met natuurlijk haar tegenaan lopen

In de drie jaar dat ik met natuurlijk haar rondloop, heb ik (gelukkig) veel mogen leren. In het begin had ik geen idee wat ik qua verzorging aan moest met mijn haar. Ik deed er bijvoorbeeld vaseline in, omdat het daarmee mooi krulde. Maar ik had er nooit bij stil gestaan waarom dat zo slecht was voor mijn haar.

 

In mijn vorige artikel vertelde ik dat ik zwarte vrouwen wil inspireren en ik hoop dit waar te maken met het winnen van de Miss Black Hair NL Verkiezing 2017. In dit artikel sta ik stil bij het haar van de zwarte vrouw zelf en waarom het (nog) niet overal wordt geaccepteerd in de natuurlijke staat.

 

Hoge drempel

Voor veel vrouwen is er een hoge drempel om over te stappen naar natuurlijk haar, hoe graag ze het ook willen. De ‘norm’ voor een representatieve uiterlijk is namelijk om lang en sluik/glad haar te hebben. Natuurlijk haar hebben betekent vaak dat je met kort en kroes/gekruld haar rondloopt en dat wordt helaas als negatief ervaren. Niet alleen door de vrouw zelf, maar ook door de omgeving.

 

Ik lees regelmatig ervaringen van vrouwen met betrekking tot het overstappen naar kroeshaar. Op school, werk en zelfs in de naaste omgeving zoals bij familie kan er negatief op gereageerd worden, of wordt het niet geaccepteerd als een normaal kapsel zoals het eigenlijk ook gewoon is en hoort te zijn.

 

Het continu moeten verdedigen van je keuze, je zelfacceptatie en je natuurlijke uiterlijk aan je omgeving kan heel vermoeiend zijn en daarom een drempel om je natuurlijke haar met trots en als een kroon te kunnen en durven dragen.

 

Advies

Met natuurlijk haar rondlopen, betekent dat je jouw hele haarroutine moet aanpassen. De producten die je normaal gesproken gebruikte om jouw chemisch behandeld haar (zoals relax/straight of curly) te behandelen, kun je niet zomaar op kroes of gekruld haar gebruiken.

 

Het internet staat vol met informatie voor de verzorging van kroeshaar. Er zijn verschillende gespecialiseerde Facebookgroepen waar je informatie kan krijgen zoals welk haartype je hebt, porositeit en de vele producten die er inmiddels op de markt zijn.

 

Aan informatie is er echt geen gebrek, maar dat is tegelijk ook het probleem. Er is te veel informatie. Iedereen adviseert iets anders, waardoor je vaak niet weet waar je moet beginnen. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

 

Wanneer je denkt beter geïnformeerd te worden in een black hair-winkel waar ze bijna alle producten verkopen, word je vaak geholpen door een man met alles behalve kroes/gekruld haar en vaak worden er dan producten voorgelegd omdat ‘veel mensen het kopen’. Het gevolg is dat je met een twijfelachtig gevoel de winkel uitloopt, omdat je (te) veel geld uitgegeven denkt te hebben en niet zeker bent of je het juiste advies hebt gehad.

 

Kapper

Naar de kapper gaan kan ook een probleem zijn. De kappersopleidingen in Nederland leiden de kappers op om Europees haar te knippen en behandelen. Voor black hair moeten zij een vervolgopleiding doen, maar die is meestal gericht op chemische behandelingen.

 

Het is niet makkelijk om een kapper te vinden die gespecialiseerd is in natuurlijk gekruld/kroeshaar. Er zijn wel veel haarstylisten die met of zonder opleiding thuis of in een kapperszaak protective haarstijlen kunnen doen zoals boxbraids, kwi kwi ba, crochet of weave. Maar voor een voedende vitaminebehandeling met een knipbeurt en professioneel advies, zijn er helaas nog niet veel kappers waar je terecht kunt.

 

 

Kosten

Alle haarproducten, de verzorging en het periodieke onderhoud (bij een kapper) hebben helaas ook een prijskaartje. Aan de ene kant terecht, want er zitten goede ingrediënten in de speciale haarproducten en de behandelingen duren bij kroeshaar nou eenmaal langer dan bij Europees haar. Maar vanwege dit verschil en omdat niet iedereens portemonnee even groot is, zal dit vaak een drempel zijn het natuurlijk haar de beste verzorging te kunnen geven zoals je het liefst zou willen.

 

 

Ontwikkeling

De wereld is in ontwikkeling en langzaam maar zeker komt er verbetering, ook voor ons naturals (to be). Omdat er steeds meer naturals rondlopen, wordt het steeds meer geaccepteerd in de maatschappij. Hoe vaker het gezien wordt, hoe meer men eraan gewend raakt dat dit haar, waar we mee geboren zijn, voor ons normaal is om te hebben en we ons niet meer verplicht voelen de structuur te moeten veranderen. De drempel wordt hiermee steeds lager.

 

Ook komen er steeds meer producten op de markt, gecreëerd door en voor de zwarte vrouw en er komen steeds meer winkels waar er producten verkocht worden door mensen die zelf ook kroeshaar hebben. Het is belangrijk om advies te krijgen van iemand die vanuit zijn of haar eigen ervaringen spreekt.

 

Waar ik het meeste blij mee ben , s dat er tegenwoordig opleidingen en cursussen zijn om kappers op te leiden en te specialiseren in kroeshaar. Hoe meer er van deze kappers rondlopen, des te beter wij als naturals geadviseerd kunnen worden tijdens onze natural hair journey.

 

Alleen het prijskaartje is nog een dingetje, maar ik weet zeker dat ook kappers hun advies op jouw portemonnee kunnen aanpassen. Maar als je het beste wilt voor jezelf en je haar, zal je het er voor over moeten hebben om deze investering te doen, toch?