• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De val die op de loer ligt voor ondernemers

Het verhaal van de wolf in schaapskleren is bekend. Hoe vertaalt dat zich in de praktijk? In je carrière of onderneming kom je veel mensen tegen. Soms is het duidelijk dat je een klik hebt met een ander, maar soms komt de ware aard bovendrijven en blijkt de klik toch anders te zijn. Hoe merk je dat en wat doe je er tegen?

 

Als je ergens gaat werken, begin je over het algemeen met een proeftijd. Wanneer je een samenwerking aangaat met een andere onderneming, kijkt men ook naar hoe dat zich ontwikkelt. Aftasten is logisch en verstandig, maar betekent ook dat men zich daar op in kan stellen en mogelijk niet de ware aard laat zien.

 

Verleden

Met een referentiecheck krijg je te horen hoe iemand in het verleden heeft gefunctioneerd. Dat geeft een bepaalde impressie. Het gedrag of karakter van een persoon verandert doorgaans niet, dus zijn er patronen in het verleden te herkennen. Die kan je gebruiken en zelfs bespreken met elkaar om te toetsen of de samenwerking een goed idee is. Tevens kan je van daaruit afspraken maken over de samenwerking.

 

Houding

Uit onderzoek is gebleken dat het EQ van een persoon de beste voorspelling geeft van hoe iemand zal functioneren. Als iemand bijvoorbeeld erg negatief is en telkens over anderen klaagt of zelfs op hen afgeeft, kan je concluderen dat diegene dat ook over collega’s of klanten kan gaan doen. Sowieso is negativiteit een gevaarlijk gif, want het kan je gehele organisatie van binnenuit vernietigen.

 

Werkwijze

Betekent dit dat je mensen geen kans moet geven? Nee, zeer zeker niet. Het gaat om duidelijkheid en goede afspraken waar je op terug kunt vallen. Soms heb je bepaalde kwaliteiten of types nodig voor je bedrijf en vind je die in een negatief ingesteld persoon. Door je op de hoofdzaken te richten, kan je daar profijt uit halen en verder sturen op de gemaakte afspraken.

 

Bereidheid

De overeenkomst geeft aan dat beide partijen bereid zijn om samen te werken of zelfs verbetering te realiseren. Fouten maken is ook niet erg, zolang je er maar van wilt leren. Actie is daarin heel belangrijk. Je groeit ook alleen als je uit je comfortzone stapt. Zodra je merkt dat dit niet gebeurt, dan is het wellicht tijd voor een afsluiting van de samenwerking.

Welke ervaring heb jij met een wolf in schaapskleren? Deel je verhaal met ons onder de Facebookpost!