• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De verborgen kracht van songteksten

 

 

 

In dit artikel neem ik drie songteksten onder de loep en de verborgen boodschap die ik hierin vind.

 

Vaak vragen mensen en coaches aan mij; waar haal jij toch elke keer weer de kracht vandaan om door te zetten? Buiten het feit dat het in mijn karakter zit om altijd weer een nieuwe manier te vinden om met situaties om te gaan, is er nog één ander belangrijk element wat mij telkens weer inspireert en motiveert en dat is muziek!

 

Muziek is mijn medicijn, de onuitputtelijke bron waaruit ik altijd mijn kracht haal. Zonder muziek zou het leven er behoorlijk saai uit zien. Wanneer luisterde jij voor het laatst naar muziek? En wat deed het met je?

 

Ik kan in ieder geval zeggen dat muziek en songteksten mij behoorlijk raken. Muziek luisteren en songteksten en hun verborgen boodschappen, versterken mijn werk als persoonlijke ontwikkelingscoach. Mensen leren sneller door met anderen te delen en door muziek. Deze combinatie is dus goud voor elke coach en elke persoon die zich wil ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.

 

 Muziek door het leven heen

Buiten instrumentale muziek –  waar ook vaak een verhaal in zit als je goed luistert naar de melodieën – is een songtekst een verbogen bron aan informatie voor levensvragen en antwoorden. Denk maar eens terug aan het laatste nummer wat jij luisterde dat je echt wat deed, wat was dat? De muziek, de tekst of beiden?

 

Wanneer ik het moeilijk heb maar ook wanneer ik extreem blij ben, luister ik naar specifieke nummers voor dat specifieke moment. De teksten zijn hierin voor mij erg belangrijk! Muziek heeft mij door elke moeilijke periode heen geholpen. Van liefdesverdriet, zoektochten, inspiratie om grote doelen tot een goed einde brengen en het kunnen opzoeken van de ‘ stilte’ in mijn gedachten.

 

Kracht in tekst

Als kind was ik al een enorme muziek liefhebber. Ik draaide Aretha Franklin, The Brand New Heavies en Stevie Wonder grijs. Van jongs af aan luisterde ik niet alleen naar de krachtige melodieën, beats en baslijnen maar vooral ook naar de tekst.

Ik betreur het soms wanneer ik hoor dat iemand niet naar de teksten luistert. Daar zit namelijk zoveel in verborgen en het versterkt de muziek en andersom. Als men goed zou luisteren, zou men in diverse songteksten krachtige boodschappen vinden die oorlogen zouden kunnen oplossen, persoonlijke ontwikkeling versnellen en mensen dichter bij elkaar brengen.

 

Het saamhorigheidsgevoel bij concerten is niet zomaar. Wanneer mensen samen komen om naar muziek te luisteren, worden dingen letterlijk en figuurlijk in beweging gezet. Denk maar aan ‘the wave’ bijvoorbeeld.

 

Songtekstanalyse

Voor dit artikel heb ik drie van mijn favoriete songs geselecteerd, namelijk Adiyeah, Soldier of Love en Higher Ground. Ik ga een gedeelte van de teksten analyseren en ik vertel welke boodschap ik hieruit haal. Wellicht haal jij er ook iets uit.

 

 

Stephen Simmonds – Adiyeah (Give People What They Want)

Stephen Simmonds is een Zweedse artiest geboren in 1975. Hij heeft een Jamaicaanse vader (professioneel muzikant) en een Zweedse moeder. Stephen is opgegroeid in Zweden, de Verenigde Staten en Israël en dit hoor je terug in zijn muziek.

 

Fast food, simple songs, give people what they want
You know what pays the bills and if you don't, someone else will
Hush now, why complain? Are you not entertained?

It's a big world but don't forget
You're just another brick
Sweet sounds of Babylon, I hear 'em sing along Adiyeah…
Tv, you turn it on
Give people what they want Adiyeah…

Fast food, a simple song I hear 'em sing along

 

 

Dit nummer zegt mij dat mensen kuddedieren zijn en dat we hen graag voorschotelen wat ze willen horen en zien. Éenhapsworsten, kant-en-klare-oplossingen en –maaltijden, liedjes op de radio die makkelijk in het gehoor zijn en simpele en vermakelijke kost op de tv. Geef de mensen wat ze willen want anders krijg je alleen maar weerstand.
 

Het nummer gaat natuurlijk nog verder en legt uit dat mensen jammer genoeg vaak handelen vanuit angst terwijl het zo mooi zou zijn als ze zouden handelen vanuit kracht en moed.

De vraag die ik mezelf dan stel is: Waarom? Waarom is het voor mensen zo lastig om zichzelf uit te dagen, angsten te overwinnen en vanuit intuïtie te handelen, in plaats van proberen te voldoen aan een verwachtingspatroon? In mijn werkleven besteed ik hier dan ook veel aandacht aan. Ik probeer ervoor te zorgen dat mensen zo dicht mogelijk bij zichzelf komen. Ongeacht waar iemand mijn coaching voor nodig heeft, ik zorg er altijd voor dat diegene uitgedaagd wordt, uit zijn of haar comfortzone stapt en groeit waardoor diegene ook een beter mens kan zijn. Dat is het uitgangspunt. Het nummer van Stephen Simmonds is voor mij een reminder hieraan. Het maakt mij strijdbaar om mee te bouwen aan een betere wereld.

 

 

Sade – Soldier Of Love 

 

I've lost the use of my heart, but I'm still alive

Still looking for the light and the endless pool on the other side

It's the wild wild west I'm doing my best I'm at the borderline of my faith

I'm at the hinterland of my devotion

I'm in the front line of this battle of mine

But I’m still alive

I'm a soldier of love

Every day and night I'm a soldier of love

All the days of my life I've been torn up inside

I've been left behind

Tall I ride I have the will to survive In the wild, wild west

Trying my hardest doing my best to stay alive

I am love's soldier!

 

De boodschap: Ik heb veel meegemaakt en ik ben mezelf wellicht kwijtgeraakt. Maar nooit verlies ik hoop en zie ik dat ik ook mijn weg, doel of droom zal vinden. Het is een wrede wereld buiten maar mijn geloof en volharding zullen altijd doorvechten. Ik ben een soldaat vanuit liefde. Geeft dat jou geen kracht? Mij in ieder geval zeker. Regelmatig zet ik dit nummer op en dan kan ik er weer tegenaan! šŸ˜‰

 

Stevie Wonder Higher ground

 

People keep on learnin'
Soldiers keep on warrin'
World keep on turnin'
Cause it won't be too long
Powers keep on lyin'
While your people keep on dyin'
World keep on turnin'
Cause it won't be too long

I'm so glad that he let me try it again
'Cause my last time on earth I lived a whole world of sin
I'm so glad that I know more than I knew then
Gonna keep on tryin', till I reach my highest ground

 

De boodschap: Het leven is één groot leermoment, en we hebben meerdere levens gekregen (als je daarin gelooft) om onze persoonlijke lessen te leren en het de volgende keer op aarde beter te doen. Wees blij met jouw leven en jouw kans om hier op aarde te zijn en altijd in ontwikkeling te blijven en je betere zelf te worden.

 

 

De verborgen boodschappen van songteksten gebruik ik ook in mijn coaching op weg naar jouw beste zelf!