• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De wereld ontdekken vanuit Curaçao, doe je mee?

Normaal gesproken schrijf ik voor Internationaal Ambitieus artikelen over carriere, ambities en dat soort andere (saaie) onderwerpen. Sorry daarvoor. Nu de zomervakantie is begonnen bedacht ik me eens een compleet ander artikel te schrijven. Over een onderwerp waar op dit moment iedereen mee bezig is: waar gaat de reis naar toe?

 

Reizen is altijd een van mijn grootste hobby’s geweest. Ik heb al veel mooie plaatsen op de wereld mogen zien. Toen ik naar Curaçao verhuisde had ik al een eindeloze lijst in mijn hoofd met plekken die ik vanaf daar zou willen bezoeken. Nooit haalbaar in een mensenleven, maar altijd leuk om over te fantaseren. Minimaal alle bestemmingen van Insel Air (de lokale luchtvaartmaatschappij) moet toch te doen zijn in een paar jaar tijd. En ik moet zeggen: we zijn best een eind op weg. Mijn vriend en ik hebben er een sport van gemaakt onze 20 vakantiedagen zo efficiënt mogelijk in te plannen, bijvoorbeeld rondom de feestdagen. Want ik mag wel op een vakantie eiland wonen, er is nog zoveel meer dan dat!  

 

Wel of niet naar Nederland?

Ik moet zeggen dat ik, voor ik vertrok, altijd bedacht had minimaal eens per jaar naar Nederland te vliegen voor een vakantie. Niet dat ik daar per definitie behoefte aan had, maar het voelde als een verplichting. Ik had het mijn oude oma’tje bovendien beloofd, en ik merkte dat die belofte haar hartverscheurende tranen bij ons vertrek wat minder heftig maakte. Helaas zat ik nog geen 6 weken na aankomst op Curaçao in het vliegtuig naar Nederland voor haar uitvaart. 

 

Na dit bezoek kregen we al vrij snel visite van mijn ouders. Twee mensen die als geen ander weten hoe geweldig het is om aan deze kant van de wereld te wonen en te reizen. Ze hebben bijna 45 jaar geleden namelijk 3 jaar op St Maarten gewoond en gewerkt. Toen mijn vader me, tijdens een weekend Bonaire, op het hart drukte vooral niet naar Nederland te komen, maar het Caribisch gebied te gaan ontdekken twijfelden we dan ook geen moment. Dat gingen we doen.

 

Jaar 1

Het begon allemaal tijdens de feestdagen in december. Mijn broer en zijn vriendin zijn vorig jaar in 8 maanden Midden- en Zuid Amerika doorgereisd. Ze hadden niet meer dan een globale planning voor hun vertrek, maar ze wisten zeker dat ze oud & nieuw wilden vieren in Suriname. “Dat is wel heel dichtbij ons” schoot door mijn hoofd. December is natuurlijk hoger-dan-hoogseizoen, maar we waren niet naar Curaçao gekomen om rijk te worden, dus op naar Paramaribo. Overnachten in de jungle, fietsen door de plantages, roti eten en het allerbeste oud & nieuw feest ooit. En natuurlijk de reünie met mijn broer en schoonzus. Een geweldige mini getaway en het geld dubbel en dwars waard.

 

Een paar maanden later kreeg ik een e-mail binnen met de halfjaarlijkse aanbiedingen van mijn nieuwe vrienden van Insel Air. En tja, je zou toch gek zijn als je dan niet een ticket boekt? Vliegen in dit gebied is namelijk niet goedkoop. Maar zeg nou eens eerlijk: een weekje Miami is toch ook wel wat meer waard dan een weekje Londen?

 

Dé e-mail dus. Jamaica, zou dat leuk zijn? Of is dat een land vol Bob Marley-lookalikes die onder een boom wiet zitten te roken? Ach, ik boek gewoon, dan zien we daarna wel verder. Met Pasen, want we hadden weer wat vrije dagen in het vooruitzicht. Zonder een enkele verwachting vertrokken we, maar wat heeft dat eiland me positief verrast. Schitterende natuur, ontzettend lieve mensen, heerlijk eten en een culturele historie waar je U tegen zegt. We zijn in een week tijd met een huurauto het hele eiland over gereden en dat kan ik iedereen aanraden. Fantastisch. Wat ook een ontzettende eye-opener was in deze vakantie is het besef hoeveel tijd je overhoudt als je geen hele dagen aan het strand hoeft te liggen. Want dat doen we “thuis” wel. Meer tijd om dingen te ontdekken dus!

 

Mijn vriend werkt in het onderwijs. De voordelen van 200 dagen vakantie per jaar heeft hij helaas niet, maar wel de nadelen dat hij eigenlijk alleen maar weg kan in college-vrije periodes. De zomermaanden dus. Langer dan twee weken lieten onze vakantiedagen helaas niet toe, maar wij kunnen in twee weken tijd heel veel doen en zien. Colombia werd het. Zuid-Colombia om specifiek te zijn. Van Medellin naar het zuiden en daarna via Bogota weer terug naar Medellin. Eigenlijk te veel voor twee weken, maar uitrusten doen we wel weer op Curacao.

 

Na deze vakantie waren onze vrije dagen wel echt op. Een weekend weg in eigen land kan gelukkig wel altijd. Daarom gingen we half november een nachtje naar Landhuis Klein Sta Martha, een schitterend hotel aan de westkant van het eiland. Mini vakantie gevoel op en top. En maar een klein uurtje rijden! Bezoek van mijn ouders en broer bracht ons ook twee weekenden achter elkaar naar een vakantiehuisje, een aan de westkant en een aan de oostkant. En wat dacht je van een weekendje op ons ons onbewoonde pareltje Klein Curacao? Zo kwamen we die vakantieloze periode makkelijk door!

 

Jaar 2

Tijdens de feestdagen moesten we natuurlijk wel weer weg. St Maarten en Saba werden het. Weer een kleine week weg. Bijzonder om zo dicht bij huis zo’n verschil in cultuur en natuur mee te maken. En heerlijk om weer eens een vakantie te hebben waarin we wat minder moesten van onszelf. Mijn verhaal over Saba vind je overigens hier.

 

Afgelopen jaar met Pasen zijn we allebei bijna twee weken naar Nederland gegaan. Eigenlijk voor werk, maar ideaal om er met de paasdagen een paar dagen aan te plakken. Zo voelde dat ook een beetje als vakantie en zo had ik iedereen daar ook weer even gezien.

 

En toen weer die e-mail met aanbiedingen….waar gaan we heen? Lang weekend Miami? Hemelvaart komt eraan, let’s do this! Ook Miami heeft ons positief verrast. Een fijne, overzichtelijke stad met een geweldige mix van culturen. Vlak buiten de stad ben je bovendien meteen in de natuur. En heerlijk om weer eventjes in een grote stad te verblijven, waar je alles voor handen hebt.

 

Op het moment dat dit artikel wordt geplaatst zit ik in Ecuador. Ruim 3 weken. Rugzakje op en en gaan. Heerlijk toch?

 

Bevoorrecht

Mijn vriend en ik hebben het geluk dat we voldoende middelen hebben om zo veel te kunnen reizen. We geven er ook graag ons geld aan uit. Dan maar een paar keer minder uit eten. Ik besef me echter terdege dat deze vakanties niet voor iedereen zijn weggelegd. Zoals gezegd is reizen in dit gebied niet goedkoop. Maar je komt daarentegen wel op hele bijzondere plekken. En het is nog altijd voordeliger dan naar Nederland vliegen!

 

Nog 6 bestemmingen van Insel Air te gaan vanaf hier. En dan? Ach, dan pakken we die eindeloze lijst er maar weer eens bij. Nog zoveel te doen en te ontdekken, wij vermaken ons voorlopig nog wel!