• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De zin en onzin van handelsmissies van Nederland naar Suriname

Gisteren had ik een goed gesprek met een zakenvrouw waarbij wij op een gegeven moment spraken over handelsmissies en de lucratieve industrie. Een handelsmissie is een groepsreis naar het builand waarbij er wordt beoogd om meer handel te creëren tussen beide landen. Dit kan onder leiding van een bewindspersoon, maar bedrijven kunnen deze taak ook vervullen. Voor dit jaar zijn er, volgens de agenda van Internationaal Ondernemen, drie handelsmissies van Nederland naar Suriname. Dat zijn er behoorlijk veel. Zonder voorkeur te geven aan één van de partijen, maar waar dien je rekening mee te houden?

Suriname

Vanwege de historische band en de gemeenschappelijke taal blijft Suriname interessant als land om zaken mee te doen. Volgens de cijfers van het CBS lag de uitvoerwaarde naar Suriname rond de €210 miljoen in 2015. Het hoogste cijfer was in 2012. Op dat moment was de uitvoerwaarde rond de €238 miljoen. Hierbij gelden de branches als: machines en vervoermaterieel, maar ook voeding en levende dieren als de bestpresterende industrieën.

Daarentegen heerst er sinds 2015 een oplopend somber economisch sentiment en is de regering verplichte hervormingen aan het doorvoeren. Betalingen vanuit de overheid naar bedrijven worden gestagneerd, nutsvoorzieningen worden verhoogd, is er een tekort aan vreemde valuta en daarnaast devalueert de waarde van de SRD (Surinaamse Dollar). Dit zijn enkele problemen waar de Surinaamse economie op dit moment mee kampt.

Kansen

'De geschiedenis zal zich altijd herhalen', is wat een succesvolle ondernemer mij ooit eens heeft verteld. Een crisis kan natuurlijk in elk land voorkomen. Daarom is het belangrijk om te kijken wat je van vorige periodes van crisis kan leren en eventueel toepassen. Hierbij gebeurt vaak dat de overheid en grote bedrijven als eerste zullen inkrimpen vanwege hun hoge personeelslasten. Door het gebrek aan vreemde valuta zal Suriname minder moeten importeren, maar meer zelf produceren en het liefst nog meer exporteren. Dat zijn hervormingen die zullen plaatsvinden, maar tevens ook zeer kansrijk zijn voor ondernemende personen. Lees kranten of sites zoals: Starnieuws, De Ware Tijd of Dagblad Suriname om aan meer marktinformatie te komen. Nu je deze informatie hebt vergaard, waar let je vervolgens op bij de keuze van een handelsmissie naar Suriname?
 

Doelgroep

Sommige organisatoren richten zich op een specifieke doelgroep. Dat kan bijvoorbeeld zijn: vrouwelijke ondernemers. Als man is het natuurlijk niet raadzaam om je aan te melden, want de thema's zullen wellicht niet aansluiten op jouw interesses. Maar daarnaast kan het ook zijn dat de organisatie zich richt op professionals die reeds ondernemen. Als je dan nog geen KVK-nummer hebt en ook geen bedrijfsplan, dan zal de handelsmissie ook niet bijdragen.  

Bedrijf

Dit is een hele belangrijke. Suriname kent een ons-kent-ons mentaliteit. Dat wil zeggen dat netwerken essentieel is om bepaalde zaken gerealiseerd te krijgen. Het bedrijf of de persoon waar je mee naar Suriname gaat zou niet alleen kennis van zaken moeten hebben, maar ook een sterk en breed netwerk. Wees ook niet bang om eerst contact op te nemen met de desbetreffende organiserende partij. Het draait niet alleen om de reis, maar daarna zal je ook moeten worden voorzien van informatie. Daarom is de klik heel belangrijk in dit geval.

Periode

De kosten van de missie worden (deels) gedekt door de overheid middels subsidies in de vorm van missievouchers. De kosten van een ticket niet, maar dat is natuurlijk het ondernemersrisico wat je bereid bent te nemen. De ticketprijzen naar Suriname liggen relatief hoog. Dit ligt voornamelijk aan de periode waarin je afreist. Van januari tot aan juni en september tot aan midden december is het laagseizoen en liggen de prijzen lager. De maanden juli, augustus en vanaf midden december kunnen de prijzen hoog oplopen. De prijzen van tickets naar Suriname liggen gemiddeld tussen de €700 tot soms €1400. Bereken dit door in jouw budget en boek vooral tijdig een ticket.

Programma

Meestal duren handelsmissies niet langer dan een week. Dat is vrij kort, dus je verwacht wel waar voor jouw geld. Daarom is het goed om het programma door te nemen. Dit zal uiteindelijk bepalen of en hoe je geholpen kan worden. Vragen die je kan stellen aan de organisator zijn:

– Bij welke bedrijven gaan wij langs?
– Hoe wordt de matchmaking georganiseerd?
– Hoe leer ik de gebruiken, de do's en ook de don'ts kennen binnen Suriname?
– Hoe wordt het vervoer naar de verschillende locaties geregeld?
– Welke personen of bedrijven reizen ook af naar Suriname?

Conclusie

Natuurlijk mag je van de organisator veel verwachten op het gebied van het programma, kennisoverdracht en het netwerk waar je mee in contact kan komen. Maar je mag niet verwachten dat de organisator daadwerkelijk omzet voor jou gaat creëren. Vanwege de korte verblijfsduur is het beter om contacten op te doen en daarna op eigen gelegenheid nogmaals af reizen. Als de mogelijkheid bestaat dan is het raadzaam om een natraject te volgen. Hierbij onderhoud je het contact met partners in Suriname en in de tussentijd kan je meer (markt)kennis vergaren of een duidelijker bedrijsplan uitwerken. Dit zal de kans van slagen significant verhogen.