• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Dirceu da Silva: ‘hoe moeten mijn kinderen hun passie volgen als ik het zelf niet doe?’

Hij is tweevoudig Nederlands kampioen ‘Public Speaking’ en leert nu anderen hun sprekersvaardigheden te verbeteren. Zowel als Consultant als in de rol van coach voor TEDx Rotterdam. Nadat hij vorig seizoen de zaal al plat speelde bij Speaker’s Night, komt hij aankomende woensdag (21 maart) terug naar Almere. Wat komt Dirceu deze keer vertellen bij Speaker’s Night?

Zijn naam is dus Dirceu da Silva, maar zijn vrienden en familie noemen hem Didi. Hij is vader van vijf, waarvan vier meisjes en één jongen, actief als ondernemer en een echte familiemens. Als leergierig en ambitieus persoon is Didi altijd bezig zichzelf te ontwikkelen. Spreken is een van zijn grootste passies en hij slaagt erin om twee keer de titel te winnen van Nederlands Kampioen ‘Public Speaking’. Naast sprekerscoach voor TEDx coacht hij ook sprekers uit het bedrijfsleven. Hoe begon Dirceu?

Het begin
‘Tijdens mijn studie kreeg ik een bijbaantje als callcentermedewerker. Na een tijdje groeide ik door naar de functie van supervisor. Ik heb ontzettend veel moeten leren over wat het inhoudt om een leidinggevende te zijn’. Nadat hij binnen een aantal jaar verschillende functies heeft vervuld binnen het bedrijf, vond Dirceu het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij gaat aan de slag als Consultant waarin hij bedrijven helpt bij het verbeteren van hun klantprocessen.

Training
Ondanks dat Dirceu consultancy leuk werk vindt, is het niet waar zijn passie ligt. ‘Op een gegeven moment kom je op een punt in je leven waarbij je jezelf gaat afvragen of datgene wat je doet ook echt is wat je wilt doen. Voor de groep staan als trainer en spreker is iets waar ik altijd van gehouden heb en ik besloot toen mezelf daarop te gaan focussen. 'Het overbrengen van een boodschap waarmee je anderen kan inspireren is een ontzettend bevredigend beroep’ aldus Dirceu.

Missie
‘Eén van de leukste taken was het trainen en het begeleiden van de medewerkers. Vandaar mijn keuze om uiteindelijk te kiezen voor het trainersvak’. Qua onderwerpen houdt Dirceu zich bezig met onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, communicatie en onderwijs. ‘Maar eigenlijk doe ik het voor iedereen die een betere spreker, inspirerende leider of een betere versie van zichzelf wilt zijn’.

Doel
Dirceu legt uit dat hij mensen wil helpen meer te dromen, te leren, te doen en naar een hoger niveau te tillen. ‘Ik wil duizenden mensen tot actie aanzetten, internationaal doorbreken en een nalatenschap opbouwen’. Dirceu lacht wanneer hij dit zegt. Hij geeft aan dat het idee om ondernemer te worden iets is wat hem altijd geprikkeld heeft. ‘Ja man, het dagdromen over eigen baas zijn, datgene te doen wat je graag wilt en dat iets helemaal van jou is’. Was het reëel?

Werkelijkheid
‘Het daadwerkelijk nemen van de stap is een ander verhaal, zeker als je vijf kinderen hebt, een hypotheek en andere financiële verplichtingen. Waarom het risico nemen als je nu zekerheid hebt? Het feit dat de meeste bedrijven failliet gaan is niet echt een motivatie. Wat als het misgaat? Waarom misschien mijn gezin in financiële problemen brengen alleen maar omdat ik eigen baas wil spelen’. Het zijn deze problemen waar Dirceu tegenaan loopt op weg naar het succes.

Doorzetten
‘Ik wilde al heel lang ondernemer worden. Een vaste baan hebben was goed, maar niet geweldig. Ik wilde iets doen wat ik geweldig zou vinden. Bovendien, hoe zou ik mijn kinderen moeten vertellen dat ze altijd hun passie moeten volgen en geen genoegen moeten nemen met minder terwijl ik het zelf niet doe? Wat voor voorbeeld zou ik dan geven?’. Gelukkig stond zijn gezin achter hem, waardoor het makkelijker was om uiteindelijk toch die stap te nemen.

Praktijk
‘Het was zeker niet makkelijk! In het begin ga je er financieel op achteruit, je moet nog iets opbouwen. Dat betekent krapper leven, bepaalde dingen opgeven…’.  In het geval van Didi heeft het enorm geholpen om heel open te zijn naar zijn gezin en een realistisch beeld te creëren over de impact voor zijn gezin. En het harde werken heeft zich uitbetaald. Hij is kampioen geworden op het gebied van één van zijn passies en kan zich dagelijks bezighouden met zijn droombaan.

Actie!
Woensdag 21 maart staat hij op de planken bij Speaker’s Night en zal hij vertellen hoe je meer succes behaalt door middel van persoonlijk leiderschap. Kaartje bestellen? Klik hier.