• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Domineer Facebook met deze goedkope marketing strategie

Je kan de mooiste roman schrijven ter wereld, maar als niemand het leest heeft het weinig zin gehad nietwaar? Hetzelfde geldt voor marketingmedewerkers, bedrijfseigenaren en ondernemers die hun merk op Facebook op promoten. Als je een bedrijfspagina op Facebook hebt, heb je wellicht te maken gehad met een beperkt aantal volgers, ondanks je creatieve en uitnodigende content. Je bent ook niet de enige die wilt dat zijn of haar content wordt gezien, gedeeld en over wordt gesproken. Wat als ik je nou zeg dat er een simpele marketingstrategie is voor nog geen €5, waarmee je je hele marketingplan kan omtoveren tot een  succes om Facebook te domineren?

Rebecca Coleman is een Amerikaanse goeroe op het gebied van social-marketing. Ze deed onderzoek naar de resultaten van het promoten van je bericht op Facebook. Een optie waar je een paar Euro’s voor betaalt. Om er onderzoek naar te kunnen doen, moest ze het ook uitproberen en het resultaat was verbluffend. Het bereik van haar post was groter en leverde meer ‘comments’
 en ‘shares’ op. Haar advies is dan ook om af en toe gebruik te maken van die optie.

1. Strategie bepalen
Er is niets mis met zuinig zijn met je marketingbudget. Je moet ook resultaat verwachten voor elke euro die je investeert in je bedrijf qua adverteren, zodat je op effectieve wijze bewustzijn voor je merk kunt creeren. Het is ook niet aan te raden om elke post te promoten. Bepaal hiervoor een strategie. Creativiteit zonder strategie is kunst, maar creativiteit met strategie is adverteren.

Gerelateerd: In 4 stappen een succesvolle marketingtekst

2. Creatieve media content
Op Facebook zal je geen stand houden tegenover je concurrenten als je een normale foto post naast de link naar je blog. Je onderneming heeft een achterliggend verhaal en het is aan jou de taak om je publiek te boeien en binden met je verhaal. Volgens bepaalde bronnen worden er dagelijks 4 miljard video’s op Facebook bekeken en dit aantal is groeiende. Er worden dagelijks 350 miljoen foto’s toegevoegd.

Leg je toegewijd toe om minstens 1 dag per week foto’s en video’s van je business te maken. Deze kwalitatieve, verpersoonlijkte content kan dienen als de ruggengraat van je socialmediastrategie. Kijk maar eens goed rond en je zal zien dat bedrijven foto’s plaatsen van hun klanten in hun omgeving. Dat wordt geassocieerd met gezelligheid, wat meer bezoekers aantrekt. Als je het ook nog eens koppelt aan een groots evenement en dit bericht vervolgens promoot, zal je zien dat je bereik, likes en shares zullen opstijgen tot ongekende hoogte.

3. Vastgesteld doelwit
Je kan je doelgroep onderverdelen in mensen die je pagina ‘liken’ of mensen die je pagina ‘liken’ en hun vrienden of zelfs je eigen doelgroep handmatig selecteren. Het begint altijd met het vaststellen van je doel. Het voordeel van je richten op je volgers is dat ze al bekend zijn met je merk, terwijl je nieuw publiek kan bereiken als je gericht mensen selecteert op wie jij je wilt richten.

Als jij je instellingen op Facebook aanpast kan je bijv. een ‘look-a-like audience’ creeren. Stel dat je bedrijf een lijst met emailadressen van klanten en of prospects heeft, dan kan Facebook nieuwe mensen bereiken die waarschijnlijk ook geïnteresseerd zullen zijn in je bedrijf omdat ze te vergelijken zijn met je bestaande klanten.

Gerelateerd: 4 aantrekkelijke merkstrategieën die in de praktijk niets opleveren

4. Meet je resultaten
De enige garantie voor succes is als je resultaten meetbaar maakt. Cijfers liegen niet en vertellen je precies wat wel werkt en vooral ook wat niet werkt. Je eigen ideeen en meningen zijn niet toonaangevend voor succes. Je weet pas of een goed idee ook goed werkt in de praktijk als je de resultaten meet. Analyseer de aantallen likes, klikken, betaald bereik, acties etc. Als je website bezoekers trekt, zorg er dan voor dat de conversies worden opgeslagen zodat je kan zien of ze bijv. dat e-book hebben gedownload. Google Analytics geeft je ook inzicht in wat het publiek aanspreekt.

Facebook Bankrekening
Volgens mij is het nu wel duidelijk dat het investeren van een paar euro’s kan leiden tot grootse resultaten. Promoot je berichten en je zal zien welke berichten aanspreken en welke niet, waar je vervolgens je voordeel mee kunt doen. Succes!

Gerelateerd: 10 tips om je Facebookgroepen te laten groeien