• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Don Ceder: ‘visie zonder actie is een droom, actie zonder visie is een nachtmerrie’

Tijdens events, feestjes of bruiloften raak je weleens aan de praat met interessante mensen. Interessant genoeg om ze toe te voegen aan je Facebook of LinkedIn netwerk. Zo maakte ik een aantal maanden geleden op een bruiloft een praatje met iemand. Dat praatje ging in eerste instantie alleen over muziek. Als artiest of muzikant is het altijd fijn om een zo groot mogelijk muzikale netwerk te hebben, want je weet maar nooit natuurlijk. Eenmaal Facebook-vrienden geworden, raakte ik zo erg onder de indruk van wat hij allemaal deed, dat ik daar meer over wilde weten. En dit wil ik met jullie delen.

Don Ceder

Don Ceder is op zijn 17e na het gymnasium begonnen aan zijn Rechtenstudie. Samen met zijn neef richtte hij op een gegeven moment het juristenkantoor Anti Incasso op. Ze kwamen op het idee na de constatering dat veel mensen in de problemen komen door malafide incassobureaus en onrechtmatige geldvorderingen. Met Anti Incasso bieden ze juridische bijstand aan families met een incassogeschil en bemoeien ze zich actief met het beleid omtrent incassobureaus. Men werd daar zo enthousiast over dat RTL Boulevard daar een item over maakte en zo mocht Don Ceder ook nog eens aanschuiven bij Jeroen Pauw om te vertellen over de misstanden in de incassobranche, nadat de ChristenUnie aankondigde een wetsvoorstel in te dienen die incassobureaus beboet wanneer deze de regels overtreden. Uiteindelijk werd hij ook nog eens genomineerd voor Amsterdammer van het jaar.

Ceder Advocatuur

Ongeveer een jaar geleden is hij met zijn eigen advocatenkantoor begonnen. Ondanks het succes van Anti Incasso, werd hij niet aangenomen bij advocatenkantoren. Mede hierdoor begon hij zijn eigen kantoor. Met 25 jaar werd hij de jongste advocaat met een eigen kantoor in het Arrondissement Amsterdam.

Every shot you don’t take is a 100% miss

Doordat hij op professioneel vlak weinig rolmodellen had die hem wegwijs konden maken, moest hij in het diepe springen: ”Maar daardoor leer je sneller zwemmen.” zegt hij. Hij liet zich niet tegenhouden en ontmoedigen door het feit dat hij niet binnenkwam bij andere advocatenkantoren. Het gaf hem juist de motivatie om zijn een eigen pad te creëren. Om advocaat te worden kan je in dienst gaan bij een bestaand advocatenkantoor, waarna een stageperiode van 3 jaar volgt. Er bestaat ook een andere weg om advocaat te worden, namelijk door onder begeleiding van een patroon (ervaren advocaat) een eigen kantoor te starten. Deze route wordt niet vaak gekozen, maar was voor Don een mooie oplossing. In beide gevallen wordt je officieel beëdigd als advocaat en ingeschreven op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten. “Dat was niet makkelijk. Er komen allemaal regels en wetten bij kijken en je moet aan heel veel eisen voldoen om als kantoor ingeschreven te kunnen worden bij de Orde van Advocaten.”.

Een gemeenschap is zo sterk als z’n zwakste schakel

Zoals Don al eerder noemde, had hij niet echt een rolmodel die hem op juridisch vlak de kneepjes van het vak kon bijbrengen. Daarom vindt hij het belangrijk dat, nu hij zelf een paar stappen bewandeld heeft, hij zijn omgeving in de goede richting kan helpen en stimuleren. Hij organiseert daarom onder andere de workshops ‘Juridisch Sterk’. Met deze gratis workshops worden burgers op een laagdrempelige wijze geïnformeerd over hun rechten en plichten op juridisch en financieel gebied. “Veel mensen worden benadeeld door hun gebrek aan kennis. Met de workshops delen we kennis en kunnen we op deze manier iets teruggeven aan de gemeenschap”.

Advies aan (startende) ondernemers

Op de vraag wat hij startende ondernemers zou adviseren antwoordt hij: “Definieer een heldere visie. Het lijkt zo simpel, toch maken veel ondernemers de fout door te starten zonder een heldere en tastbare visie te hebben. Als je je toekomst helder hebt, kan je een realistische route uitstippelen die nodig is om daar te komen. Zo weet je waar je ja tegen moet zeggen, maar nog belangrijker; waar je nee tegen moet zeggen. Als je zonder duidelijke visie actie onderneemt kan je op een plek komen waar je helemaal niet wilt zijn. Iemand zei eens tegen mij:

“visie zonder actie is een droom, actie zonder visie is een nachtmerrie” 

 

Ook moet je als startende ondernemer realiseren en accepteren dat de beginperiode een investeringsperiode is, waarin je veel zult moeten opofferen. Vooral je sociaal leven kan hierdoor in het begin op een laag pitje komen te staan. Maar als je zaait, kan je op een gegeven moment ook oogsten. Zie je onderneming als een plant waar je zorg voor draagt, zodat je op een gegeven moment van de vruchten kan genieten. In de natuur betekent stilstand achteruitgang en hetzelfde geldt voor ons als mensen. Blijf dus in jezelf investeren, sta ervoor open om elke dag te leren en groei dagelijks als student, ondernemer en mens”.

Toekomst

Don Ceder heeft mij met dit interview onder andere geleerd dat niets onmogelijk is als je vastberadenheid en doorzettingsvermogen toont, wanneer er deuren gesloten worden, je zelf een deur kunt creëren en dat er niet per se een rolmodel hoeft te zijn om je voor te gaan, maar dat je zelf die rolmodel voor anderen kunt zijn. Ik zag een persoon met ambitie en veel karakter die ervoor open staat zijn opgedane kennis en ervaring te delen met anderen. Op de vraag waar Don Ceder over 2 jaar is, was het antwoord: “Over 2 jaar hoop ik een tweede advocatenkantoor te openen in Paramaribo”.

Rolmodel

Internationaal Ambitieus heeft een platform gecreëerd, vol ervaringsdeskundigen die als rolmodel kunnen dienen en op verschillende gebieden mensen kunnen inspireren door het delen van hun kennis en ervaringen. Heb je al een rolmodel in je leven, of ben je zelf een rolmodel voor anderen?